|
Pontos idő: 2025. április 12., szombat 23:40
|
Külső szűrők/szűrés elmélete, amit érdemes tudni.
Szerző |
Üzenet |
Mexx2
Sasszem
Csatlakozott: 2011. október 16., vasárnap 10:32 Hozzászólások: 3725 Tartózkodási hely: Debrecen
|
asera írta: Nos,Mexx,miért is van barna algád? Szerintem attól a tuskótól ami benne van a vízben. Ugyanis szép lassan elkopik. A múlthéten cseréltem vizet és kicsit megnyomkodtam, alig értem hozzá és beszakadt a teteje annyira vékony már. Mikor beletettem ujjnyi vastag volt. Szerintem ezért.
_________________ K.Tamás
|
2013. augusztus 20., kedd 19:26 |
|
 |
asera
Csatlakozott: 2012. április 28., szombat 16:25 Hozzászólások: 2075 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Nos,Mexx,miért is van barna algád?
|
2013. augusztus 20., kedd 19:18 |
|
 |
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
Tök jókat írtál Mexx Mexx2 írta: asera írta: Érdekesség képpen,Hugo 60 literes akvát én pedig 200!! Literes akvát szűrűnk ugyanolyan szűrővel! Én egy 300-ast szűrök vele. Nem bele okoskodni akarok mert nincs tapasztalatom a növényes akvárium terén, de ha lehet hinni a papíron írott szövegnek és ha jól értelmezem akkor 1 liter Siporax 200 liternyi víz tisztáságáról és az ehez tartozó vízmennyéséghez szükséges bacik "otthonokról" gondoskodik. Szóval elvileg 200 liter alatt 1 liter Siporax is elég lenne. Csak ugye idő míg elszaporodnak, mert ha jól tudom 4 hét kell az indítás után míg a baktériumkultúra elburjánzik. Akkor a megnövekedett ammónia szint feldolgozására is gondolom 3-4 hét kell míg a baktériumok elszaporodnak és kezelésbe tudják venni a többletet, így tulajdonképpen a szűrőnek semmi köze nincs hozzá. Saját tapasztalat. Nekem a szűrőben 4 liter siporax és 2 liter mátrix dolgozik. 1 év után takarítottam ki és elszomorodtam mert a siporaxnak kevesebb mint a 30%-a volt "beérve". És ebből arra következtettem, hogy felesleges volt ennyi cuccot belevenni. (Jó mondjuk a matrixon nem tudom, hogy látszik-e én nem láttam) (Viszont most már lehet, hogy tudom miért van rendszeresen barna algám.) Ja és régen én is üzemeltettem 72 literes akváriumot belső szűrővel, úgy hogy volt benne 3 kék gurámi, 2 rózsás márna, 2 zebra dánió, 2 anci és 1 páncélos harcsa. (Mindig vettem hozzá 3-at, hogy ne legyen egyedül de mindig 1 maradt, valószínűleg az ammónia miatt amit a belső már nem bírt el, de működött és a gurámik ikráztak is.) De tényleg a bolti akvárium rá a legjobb példa szerintem, mivel a 350 literes trigont 1 külső szűrő keringeti és nem hinném, hogy 1200l/h-nál nagyobb lenne, és tele van növénnyel. Bocsi ha hülyeséget írok.Viszont ha Icepeak-nek más a véleménye akkor úgy is azt csinálja ahogy ő akarja. Mindenki a saját hibájából tanul mégha a másiknak van 100%-ig igaza mert úgy megtanulja a saját kárán és tudni fogja, hogy többet ilyet nem csinál. (Az egészben a vicc, hogy én sem szeretek hallgatni a szülőkre hanem inkább saját káromon megtanulni, biztos a kíváncsiság vagy az élettapasztalat, kitudja.
2013. augusztus 20., kedd 18:35 |
|
 |
Mexx2
Sasszem
Csatlakozott: 2011. október 16., vasárnap 10:32 Hozzászólások: 3725 Tartózkodási hely: Debrecen
|
asera írta: Érdekesség képpen,Hugo 60 literes akvát én pedig 200!! Literes akvát szűrűnk ugyanolyan szűrővel! Én egy 300-ast szűrök vele. Nem bele okoskodni akarok mert nincs tapasztalatom a növényes akvárium terén, de ha lehet hinni a papíron írott szövegnek és ha jól értelmezem akkor 1 liter Siporax 200 liternyi víz tisztáságáról és az ehez tartozó vízmennyéséghez szükséges bacik "otthonokról" gondoskodik. Szóval elvileg 200 liter alatt 1 liter Siporax is elég lenne. Csak ugye idő míg elszaporodnak, mert ha jól tudom 4 hét kell az indítás után míg a baktériumkultúra elburjánzik. Akkor a megnövekedett ammónia szint feldolgozására is gondolom 3-4 hét kell míg a baktériumok elszaporodnak és kezelésbe tudják venni a többletet, így tulajdonképpen a szűrőnek semmi köze nincs hozzá. Saját tapasztalat. Nekem a szűrőben 4 liter siporax és 2 liter mátrix dolgozik. 1 év után takarítottam ki és elszomorodtam mert a siporaxnak kevesebb mint a 30%-a volt "beérve". És ebből arra következtettem, hogy felesleges volt ennyi cuccot belevenni. (Jó mondjuk a matrixon nem tudom, hogy látszik-e én nem láttam) (Viszont most már lehet, hogy tudom miért van rendszeresen barna algám.) Ja és régen én is üzemeltettem 72 literes akváriumot belső szűrővel, úgy hogy volt benne 3 kék gurámi, 2 rózsás márna, 2 zebra dánió, 2 anci és 1 páncélos harcsa. (Mindig vettem hozzá 3-at, hogy ne legyen egyedül de mindig 1 maradt, valószínűleg az ammónia miatt amit a belső már nem bírt el, de működött és a gurámik ikráztak is.) De tényleg a bolti akvárium rá a legjobb példa szerintem, mivel a 350 literes trigont 1 külső szűrő keringeti és nem hinném, hogy 1200l/h-nál nagyobb lenne, és tele van növénnyel. Bocsi ha hülyeséget írok.Viszont ha Icepeak-nek más a véleménye akkor úgy is azt csinálja ahogy ő akarja. Mindenki a saját hibájából tanul mégha a másiknak van 100%-ig igaza mert úgy megtanulja a saját kárán és tudni fogja, hogy többet ilyet nem csinál. (Az egészben a vicc, hogy én sem szeretek hallgatni a szülőkre hanem inkább saját káromon megtanulni, biztos a kíváncsiság vagy az élettapasztalat, kitudja.
_________________ K.Tamás
|
2013. augusztus 20., kedd 17:37 |
|
 |
wágner úr
|
wágner úr írta: asera írta: Akkor azt veszem ki a szavaidból,hogy egyáltalán nincs szükség szűrésre,csak nyomjunk mindig nitrivecet? A szürő egyfajta túlbiztosítás ennyi vízcsere mellett . De ha már így rákérdeztél nézzük mit is mond az ADA: ADA Super Jet Filter ES-300 külső szűrő - Spin Typedefault ADA Super Jet Filter ES-300 külső szűrő - Spin Type Az ADA Super Jet külső szűrőit kifejezetten növényes akváriumokhoz tervezték a maximális teljesítmény és a tökéletes szűrést érdekében. Az ADA külső szűrők stabil áramlást biztosítanak hosszú időn át a speciális nagy teljesítményű mágnespumpa segítségével. Robusztus felépítése (ami rozsdamentes acél), minimalista tervezése bármilyen nappaliba vagy irodába elhelyezhetővé teszi. •Méret: 144x360mm • Szűrőtartály: 3 liter •Teljesítmény: 6-7.2 liter/percAz ADA Super Jet ES-300 külső szűrő 60 literes vagy ennél kisebb méretű akváriumokhoz használható Tehát egy 360 liter /órás szürőt ajánl egy 60 literes akváriumhoz 3 literes tartállyal. Most mennem kell bocsánat . Örültem a beszélgetésnek. Kár hogy erre nem reagált senki.
|
2013. augusztus 20., kedd 14:25 |
|
 |
asera
Csatlakozott: 2012. április 28., szombat 16:25 Hozzászólások: 2075 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Tetra EX 1200
|
2013. augusztus 20., kedd 7:30 |
|
 |
pit975
Csatlakozott: 2012. március 5., hétfő 17:04 Hozzászólások: 1555 Tartózkodási hely: Gyál
|
asera írta: Érdekesség képpen,Hugo 60 literes akvát én pedig 200!! Literes akvát szűrűnk ugyanolyan szűrővel! 2213-assal??
|
2013. augusztus 19., hétfő 21:06 |
|
 |
asera
|
Érdekesség képpen,Hugo 60 literes akvát én pedig 200!! Literes akvát szűrűnk ugyanolyan szűrővel!
|
2013. augusztus 19., hétfő 19:34 |
|
 |
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
papó írta: SlyChocolate írta: Szerintem a szűrés témájába vágó hozzászólásokat tegyük át. Ami viszont a fórum színvonalát rontja töröljük. Senkinek nem hiányzik a fesz, van abból elég amúgy is.  Te vagy a modi Csoki .  Ahogy hazaértem csinálom Főnök... 
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2013. augusztus 19., hétfő 18:59 |
|
 |
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2013. augusztus 19., hétfő 18:58 |
|
|