|
Pontos idő: 2025. április 19., szombat 6:35
|
Szerző |
Üzenet |
Molroth
Csatlakozott: 2013. augusztus 20., kedd 15:41 Hozzászólások: 1078 Tartózkodási hely: Gyál
|
Egy 150w-osat raknék bele legalább.
2014. november 20., csütörtök 18:14 |
|
 |
zoi
Csatlakozott: 2011. szeptember 26., hétfő 19:03 Hozzászólások: 692 Tartózkodási hely: Hódmezővásárhely
|
A régebbi akváriumom fűtőjét a mai napon csobbantottam be az akvába. Egy 50W-os Jäger fűtő. Az van ráírva, hogy max 60 liter. Lesz bármi probléma, ha a 100 literben használom? Eddig úgy veszem észre, hogy mióta beraktam, folyamatosan megy. Kevés a kapacitása az akva felfűtéséhez?
|
2014. november 20., csütörtök 17:30 |
|
 |
zoi
Csatlakozott: 2011. szeptember 26., hétfő 19:03 Hozzászólások: 692 Tartózkodási hely: Hódmezővásárhely
|
papó írta: Pár márna kitakarítaná az akváriumot . Az legjobb ellenszer . Köszi! Sajnos a márnakölcsönző a múlt hónapban zárt be épp  Molroth írta: Kép mindenképpen hó lenne, mert az esetek kb 80%-ában össze szokás keverni a hosszabb szálú ecsettel. Ami képet mellékeltél, ahhoz nagyon hasonlít, úgyhogy az lesz az. Talán el is kezdett visszavenni a tempóból, most, hogy feljebb van a lámpa, és gondolom a carbo is adja neki az ívet. Nem nehéz eltávolítani, de azért a parvula szálairól parvulamentesen nem könnyű. Persze az is lehet, hogy a két alga egyszerre csapatja, így egy képet, ha sikerül, holnap lövök. Takarítottam, perlont cseréltem, még a szűrőtakarítást nem ejtettem meg, de lehet, hogy a következő vízcserekor az is meglesz. Egy hét híján 2 hónapos az akva, ennyi idő alatt a szűrőnek is be kellett állnia annyira, hogy a takarítással nem vágom haza teljesen. A csövekben lerakódott baciréteg is ezt támasztja alá, azt a hétvégén tisztítottam, mert már eléggé elcsúfította a csillivilli csöveimet, és volt bennük anyag rendesen.
|
2014. november 19., szerda 21:28 |
|
 |
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
zoi írta: Ma úgyis aktuális egy vízpótlás az elpárolgott víz miatt, akkor azt csapvízzel teszem, és picit emelek a csapvíz arányán cserekor is. A staghornra van valami "recepted"? Ha kell készítek képet. Az a furcsa, hogy egymás mellett van a rotala, meg a hosszabb egyenes levelű növény, aminek a neve most nem ugrik be, és a rotalán semmi, a másik alsó levelein pedig tenyészik ez a szemtelen. Pár márna kitakarítaná az akváriumot . Az legjobb ellenszer .
2014. november 19., szerda 16:15 |
|
 |
Molroth
Csatlakozott: 2013. augusztus 20., kedd 15:41 Hozzászólások: 1078 Tartózkodási hely: Gyál
|
zoi írta: Ma úgyis aktuális egy vízpótlás az elpárolgott víz miatt, akkor azt csapvízzel teszem, és picit emelek a csapvíz arányán cserekor is. A staghornra van valami "recepted"? Ha kell készítek képet. Az a furcsa, hogy egymás mellett van a rotala, meg a hosszabb egyenes levelű növény, aminek a neve most nem ugrik be, és a rotalán semmi, a másik alsó levelein pedig tenyészik ez a szemtelen. Kép mindenképpen hó lenne, mert az esetek kb 80%-ában össze szokás keverni a hosszabb szálú ecsettel. A staghorn kinézetre olyan majdnem mint a riccia, csak kicsivel vékonyabb és sötétszürkés színű. Egy pontból kiinduló bojt szerű bokrot alkot:  A staghornra a recept: Takarítás, mulmozás, szűrő takarítás, perlon csere. Nálam a régi aljzat miatt elő szokott fordulni  , nem agresszív alga, csipesszel nagyon könnyen eltávolítható, az ecsettel ellentétben.
2014. november 19., szerda 11:35 |
|
 |
zoi
|
Ma úgyis aktuális egy vízpótlás az elpárolgott víz miatt, akkor azt csapvízzel teszem, és picit emelek a csapvíz arányán cserekor is. A staghornra van valami "recepted"? Ha kell készítek képet. Az a furcsa, hogy egymás mellett van a rotala, meg a hosszabb egyenes levelű növény, aminek a neve most nem ugrik be, és a rotalán semmi, a másik alsó levelein pedig tenyészik ez a szemtelen.
|
2014. november 19., szerda 10:36 |
|
 |
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
zoi írta: Igen. Én elsősorban a barna alga ellen vetettem be őket, azt tökéletesen eltávolították. Azóta is cuppogtatják amit találnak, legalábbis elég aktívan mocorognak. Azt tudtam, hogy a környezetváltozásra, és a CO2-re eléggé érzékenyek, amikor megérkeztek, kilőttem a CO2-t, és feljebb húztam a befolyót, hogy kicsapassa a vízben levő CO2-t. Ezalatt szépen szoktattam az akváriumvízhez őket, és egy jó másfél óra múlva kerültek be. Az egyikük már a boltban is picit lapított, aztán ezt nálam is folytatta, gondoltam is, hogy ő valószínűleg nem fogja tolerálni az új helyet, de összeszedte magát és azóta is vígan úszkál. Régebben nekem is sok elhullott amiatt, hogy nem hagytam elég időt nekik hozzászokni az új vízhez. Most 4-ből 4 megmaradt.
Az akvárium egyébként köszöni, jól van, bár a staghorn algával küzdök rendesen a parvulán elöl eléggé elszaporodott. Carboval kezelem, és hétvégén csak feljebb emeltem a pilácsot, hátha a túl erős fény miatt nem akar eltakarodni. Kérdés: A világításom 4x24W, ami úgy kapcsol, hogy két fénycső megy fél órát, aztán mindkettő 7 órát, majd két fénycső megint fél órát. Az összesen 8 óra világítás okozhatja, hogy nem akar szűnni a staghorn és a fonál is nyomul, vagy inkább a lámpa túlzott közelsége lehet a gond? Mulm szinte alig, pedig arra nyanakodtam, és úgy gondolom a CO2 is jó, egy DIY reaktorral oldom be. Az áramlást is kilőném, mert a befolyó alatt ugyanúgy ott van, mint ott, ahová nyomja a vizet. Ott picit erősebb az áramlás. A fonal a nagyon alacsony Kh miatt támad . Nem próbálod meg egy árnyalatnyival több csapvízzel ?
2014. november 19., szerda 9:22 |
|
 |
zoi
|
Senki többet? zoi írta: Kérdés: A világításom 4x24W, ami úgy kapcsol, hogy két fénycső megy fél órát, aztán mindkettő 7 órát, majd két fénycső megint fél órát. Az összesen 8 óra világítás okozhatja, hogy nem akar szűnni a staghorn és a fonál is nyomul, vagy inkább a lámpa túlzott közelsége lehet a gond? Mulm szinte alig, pedig arra nyanakodtam, és úgy gondolom a CO2 is jó, egy DIY reaktorral oldom be. Az áramlást is kilőném, mert a befolyó alatt ugyanúgy ott van, mint ott, ahová nyomja a vizet. Ott picit erősebb az áramlás.
|
2014. november 19., szerda 8:55 |
|
 |
zoi
|
Igen. Én elsősorban a barna alga ellen vetettem be őket, azt tökéletesen eltávolították. Azóta is cuppogtatják amit találnak, legalábbis elég aktívan mocorognak. Azt tudtam, hogy a környezetváltozásra, és a CO2-re eléggé érzékenyek, amikor megérkeztek, kilőttem a CO2-t, és feljebb húztam a befolyót, hogy kicsapassa a vízben levő CO2-t. Ezalatt szépen szoktattam az akváriumvízhez őket, és egy jó másfél óra múlva kerültek be. Az egyikük már a boltban is picit lapított, aztán ezt nálam is folytatta, gondoltam is, hogy ő valószínűleg nem fogja tolerálni az új helyet, de összeszedte magát és azóta is vígan úszkál. Régebben nekem is sok elhullott amiatt, hogy nem hagytam elég időt nekik hozzászokni az új vízhez. Most 4-ből 4 megmaradt.
Az akvárium egyébként köszöni, jól van, bár a staghorn algával küzdök rendesen a parvulán elöl eléggé elszaporodott. Carboval kezelem, és hétvégén csak feljebb emeltem a pilácsot, hátha a túl erős fény miatt nem akar eltakarodni. Kérdés: A világításom 4x24W, ami úgy kapcsol, hogy két fénycső megy fél órát, aztán mindkettő 7 órát, majd két fénycső megint fél órát. Az összesen 8 óra világítás okozhatja, hogy nem akar szűnni a staghorn és a fonál is nyomul, vagy inkább a lámpa túlzott közelsége lehet a gond? Mulm szinte alig, pedig arra nyanakodtam, és úgy gondolom a CO2 is jó, egy DIY reaktorral oldom be. Az áramlást is kilőném, mert a befolyó alatt ugyanúgy ott van, mint ott, ahová nyomja a vizet. Ott picit erősebb az áramlás.
|
2014. november 18., kedd 8:22 |
|
 |
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Szegény ottók sokak véleménye elég lehangoló róluk. 
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2014. november 17., hétfő 21:17 |
|
|