Pontos idő: 2025. április 17., csütörtök 15:12

Hozzászólás a témához  [ 383 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 39  Következő
 névadás később 
Szerző Üzenet

Jól van, látom akkor nem unatkoztál a napokban.

Jó kis írás, remélem hamar visszaáll a rend, aztán jöhetnek majd a nyirbálós képek is. Egyébként ez a jó, ha megosztja az ember a kellemetlenebb pillanatokat is(én sem szoktam véka alá rejteni), mert ebből tanulunk.

2012. szeptember 1., szombat 22:37

Nem volt idegölő:)
Mint írtam korábbanm én inkább technikai akvakertész vagyok, a biokémia /technikai háttér jobban érdekel, mint maga a művészeti alkotás.
Érdekes tanulmány volt, bár a közepén majdnem elvesztettem én is a türelmemet.... :D

http://borosgabor.blogspot.de/
http://www.flickr.com/photos/borosgabor1984

2012. szeptember 1., szombat 19:25
Profil Honlap
Sasszem

Idegölő napok lehettek akkor.

2012. szeptember 1., szombat 19:06

Le a kalappal előtted !
Ha velem történik meg mind ez , széjjelszedtem volna az egészet a francba :D

2012. szeptember 1., szombat 17:26

Helyzetjelentés
Az elmúlt időszakban mindenről irogattam, csak az akváriumomról nem. Tudom, nem szép dolog.
Azért nem irogattam, mert nagyon nagy problémáim voltak az akváriummal, és a ronda akváriumot senki sem szereti posztolni. Rombolta volna az egzisztenciámat :) Azt hiszem legyőztem a gonosz erőket, teljesen új módszerrel, minimális külső segítséggel. Ez büszkeséggel tölt el. Az akvárium még mindig nem szép, mivel a nyírásával semmi nem történt. Annak örülök, hogy a növényeim túlélték a tortúrát. Ezek után fog jönni az igazi formázás, hogy értelmet kapjon az akvárium.
De kezdjük is az elejéről...
A Fő gonosz szerintem az Aqua Nature Pro Soil volt. Nem tudom, hogy szerencsésen kifogtam 9 rossz zsákot, vagy alapból rossz ez a talaj, így mindenféle következtetés, ítélkezés nélkül csak a tényekre hagyatkozom.
Egy kolléga naplójába már leírtam a tényeket, így csak idézek:
Idézet:
Az aquatic nature talaj egy hulladek. En mar egy ideje szenvedek vele, es közel allok hozza, hogy kidobom a kukaba.Az elsö ket hetben lehuzta a Kh-t 1,2-re..Kimeletlenül 18Kh-s csapvizröl 1 nap alatt. (magyarul C02 szigoruan PH kontrollerrel, anelkül eselytelen...)
Az elsö egy honapban ugy szippantja magaba a kaliumot, hogy az borzaszto. Csak elmondom, hogy ezt valoszinüleg eszre sem fogod venni, mert MO-n kb ket emberröl tudok, aki kaliumot tud merni...Csak azt fogod latni h algasodsz, es nem nönek a növenyek...A masodik honapban a kaliumetvagya csökken, atter a foszfatra. 250 literre napi 10ml Eudrakon-P volt a fogyasztasa, egy honapon at! Es mint mondottam az elsö honapban semmi!
Most a harmadik honapban ott tartok, hogy mindegy mennyi vasat öntök bele, eltünik 2 nap alatt. KramerDrakbol most kb napi 8ml !!! megy bele, es semmi sem merhetö belöle. Se vas, se semmi!
En most kb dacbol nem dobom ki az egeszet, de mindenkit lebeszelek rola, ha lehetösegem van.
Ha szeretned, meg tudom mutatni a meresi eredmenyeket, minden nap merek Gh-t, Kh-t, vasat, nitratot, foszfatot, szilikatot, magneziumot, calciumot, kaliumot... Es minden eleg jo pontosaggal...
Szoval szo ami szo, a talaj tulzottan aktiv.

Annyiban módosítanám az akkori irományomat, hogy az elején, mivel a keménységet lehúzta egy nap alatt, minden nap csapvízzel töltöttem vissza. Emiatt a szilikát iszonyatos módon feldúsult, és a végén, amikor észrevettem, már 3-4 mg/l magasságában volt. Szóval a magas szilikát szint, a folyamatosan és kontrollálhatatlanul elfogyó foszfát, valamint vasfogyasztás miatt megjelentek a cyanobaktériumok. Ezek akkor jellennek meg a tudomány mai állása szerint, ha egyenetlen a tápanyagellátás. (NEM a kevés flow miatt, ahogy a zöldvizesek hangoztatják. Az erős flow segít kontrollálni őket, de az csak felszíni kezelés)
Szóval a cyanok olyan mértékben elleptek egyik napról a másikra, hogy kb mindent összefüggő cyano réteg borított, kb 5mm vastagon. Ezekkel a mocskokkal még nem volt dolgom, főleg nem ilyen koncentrációban, ezért el kellett kezdenem olvasni, mivel tudom őket kiírtani...

Megoldás 1:
Az internet tele van olyan leírásokkal, hogy a sötétkúra megöli a cyanokat. Ez igazából igaz is, azzal az egy kitétellel, hogy teljesen kipusztítani nem lehet őket, és ha ideális a számukra a környezet, újra támadnak... 5 nap sötétkúra után egy darab sem volt belőlük láthatóan, viszont két nap alatt minden visszatért a "régi kerékvágásba"
Megoldás 2:
Easy life blue exit. A sötétkúra után kicsit keményebb módszerekhez folyamodtam, de eredménye semmi sem lett. Ez a szer nem alkalmas a cyanok kiírtására.
Megoldás 3:
Papóval egyeztettem, hogy mi legyen. Ő ózont javasolt, valamint a redoxipotenciál csökkentését több oldott oxigénnel. (éjszakai erős levegőztetés) Megpróbáltuk "elégetni" a cyanokat. A módszer nagyjából működik, de elég gyenge hatásfokkal. Enyhe cyano fertőzés esetén mindenképpen ajánlatos, mert kíméletes megoldás.
Megoldás 4:
Német szakirodalmak előszeretettel használják a kálium-módszert. Ez abból áll, hogy 60mg/literre feltolják a kálium szintet, mely az egyszerű sejtek esetén a sejtfal elvékonyodásához vezet, és így a cyano sérülékenyebb lesz. Kipróbáltam ezt is, ez sem működött igazán, bár a cyanok csökkentek.

Miután egyik módszer sem működött ahogy szerettem volna, leültem, és kidolgoztam a saját módszeremet:
Az akvarisztikában elég széles körben elterjedt a makro tápokban az E218 használata, mint tartósító. Metilparabennek is hívják, kb mindenki ezt használja (Drak, ,JBL, GA, stb...) Ez egy ártalmatlan anyag is kis koncentrációban...Csupán egy baja van, ahogy a 80as években kimutattak, hogy UV sugárzással kombinálva erősen rákkeltő, mivel a cucc beépül a sejtekbe, és UV hatására nagyon nagy valószínűséggel génmutációkhoz vezet. (Egyszerű sejtek esetén a mutáció 80% feletti volt a kísérletben) Ez volt a módszer fő alapköve. A másik a papó által ajánlott "elégetés" bár egy kicsit erőteljesebb módon, napi 20 ml 6%-os hidrogénperoxid formájában. (250 literre). A harmadik építőeleme a módszernek a szalicilsav. Itt 2%-os szalicilsavból napi 40ml öntöttem az akváriumba. Ennek az a hatása, hogy a szalicilsav hatására a cyanobaktériumok sokkal nehezebben tudják felvenni a működésükhöz szükséges calciumot, és magnéziumot.

Szóval a kúra egy hétből állt.
-csökkentett fénymennyiség.
-napi adagolásban a szalicilsav, mert elég veszélyes anyag,
-metylparabent egyből beletoltam, nem okozhat nagy kárt- gondoltam-
-a metylparaben utáni naptól egy 11W-os UVC bekapcsolásra került, a génmutációkat elősegítendő...
-a hirdogénperoxidot reggelente adagoltam.

Eredmény:
A kúra egy hét letelte után az akvárium egy büdös, átláthatatlan zöld löttyé változott. A cyanok feloldódtak...Ezek után ezt a zöld löttyöt minél hamarabb le kellett szűrni. Vízcsere plussz kiegészítő szűrés jól megpakolva aktívszénnel. A halakra nem voltam tekintettel, de a 13 neonból, és a 25 rézlazacból egy kivételével senkinek semmi baja. Az egy darabnak kidülledt mind a két szeme, plussz a pikkelyei felborzolódtak. A garnéláknál semmi veszteség.

A növényeim viszont nagyon megsínylették a dolgot, de szerintem egyet sem kell kidobni. Helyre fog jönni mindegyik.
Zárszóként csatolok egy pár képet a jelenlegi állapotról. A képek eredeti képek vágás, és színmódosítás nélkül.
(Mint írtam az akvárium elvesztette a formáját, túlélésre rendezkedtem be, ezért ne kövezzetek meg)

Kép
Kép
Kép
Kép

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára novenyesakvariumok 2012. szeptember 1., szombat 19:26-kor.

2012. szeptember 1., szombat 16:53
Profil Honlap

novenyesakvariumok írta:
majdnem panoráma...
a tájat befényképeztem több darabból, majd az optika torzításait kikorrigáltam, és összevagdostam:)
majd a végén egy vágás az egész képre, és kész. Színkorrekció, és egyéb csalás semmi!
A kép egy Pentax K-5-tel készült.

Készítettem még egy 91 megapixeleset is egy másik tájról... majd feltöltöm.

Dél-Tirol nagyon szép hely, mindenkinek ajánlom!

Csodaszép lett! ;)

2012. augusztus 31., péntek 21:22
Profil Honlap

Jahh és mielőtt megkérdi valaki, a tó víze a Cyanobaktériumoktól kék. Semmi nem él a tóban csak a cyanok plussz egy-két béka :D :D

2012. augusztus 31., péntek 21:15
Profil Honlap

volt, haza is hajtott minket 1 nappal korábban...
Bár az egy hétig hegyre fel-hegyre le túrát elég nehezen bírtam, főleg 2 kilós gép+obi plussz 5 kiló állvány cipelésével...

2012. augusztus 31., péntek 21:14
Profil Honlap
Adminisztrátor

Nagyon jó kép !
Úgy látom arra sem volt elég eső. :roll:

2012. augusztus 31., péntek 21:11

Gyönyörű .

2012. augusztus 31., péntek 21:05
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 383 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 39  Következő