|
Pontos idő: 2025. április 13., vasárnap 0:53
|
Lomis - 24L davidii nano (terv)
Szerző |
Üzenet |
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
Molroth írta: A héten megpróbáltam ezt a bika powerheadet belerakni a rozsdamentes szűrőházamba, hátha elfogadhatóan meghajtja, de sajnos a vezeték átvezetéséhez egyszerűen sehol sem kaptam pici tömszelencét.  De úgy néz ki, hogy a szűrő gondot megoldja egy Eheim Liberty 2041 akasztós szűrő bio töltettel. Addig is összehoztam a powerheadet egy "L" idom, és a döglött akasztós szűrőm beszívója segítségével egy Dennerle Scapers Flow lily pipe-al, ami amúgy eladó!  Ez most azért jó, mert az akasztós beszívója állítható, és most kb elfogadható az áramlás az akiban, de messze van így is a tökéletestől, ráadásul ilyen technika szörnyszülöttje kinézete is van. Remélem, hogy ennek hatására majd lassacskán a növények kondija is javulni fog. Megmutatod ? El nem tudom képzelni 
2015. november 28., szombat 22:06 |
|
 |
Molroth
Csatlakozott: 2013. augusztus 20., kedd 15:41 Hozzászólások: 1078 Tartózkodási hely: Gyál
|
A héten megpróbáltam ezt a bika powerheadet belerakni a rozsdamentes szűrőházamba, hátha elfogadhatóan meghajtja, de sajnos a vezeték átvezetéséhez egyszerűen sehol sem kaptam pici tömszelencét.  De úgy néz ki, hogy a szűrő gondot megoldja egy Eheim Liberty 2041 akasztós szűrő bio töltettel. Addig is összehoztam a powerheadet egy "L" idom, és a döglött akasztós szűrőm beszívója segítségével egy Dennerle Scapers Flow lily pipe-al, ami amúgy eladó!  Ez most azért jó, mert az akasztós beszívója állítható, és most kb elfogadható az áramlás az akiban, de messze van így is a tökéletestől, ráadásul ilyen technika szörnyszülöttje kinézete is van. Remélem, hogy ennek hatására majd lassacskán a növények kondija is javulni fog.
2015. november 28., szombat 20:47 |
|
 |
Molroth
Csatlakozott: 2013. augusztus 20., kedd 15:41 Hozzászólások: 1078 Tartózkodási hely: Gyál
|
Végül elvetettem az oldalpolcos szűrő akváriumot, mert ehhez a pumpához is a befolyóhoz az akvárium méretéhez képest órmótlanul nagy átmérőjű csövezés szükséges, hogy rendben legyen a vízszint. Illetve eltömődés esetén úszna a szoba. Ez a módszer akváriumon belüli elválasztott rekeszben ideális. Így marad az a megoldás, hogy megpróbálom összehozni a pumpát a rozsdamentes szűrőházammal, amihez gyakorlatilag egy tömszelence hiányzik a vezetékhez. Ha gyengének bizonyul, akkor megy vissza belső szűrőnek, csak az esőztető elé be kell iktatnom valami kisebb gardena csapot, amivel tudon szabályozni a flowt. Na majd hétvégén meglátjuk mi sikerül!
Tapatalk-kal küldve az én D2303-el
2015. november 26., csütörtök 10:26 |
|
 |
Molroth
|
papó írta: Molroth írta: papó írta: De jó lenne ha minden sínen lenne Nálad és újra csak a berendezés lenne kérdéses . Ha bármiben segíthetek ... Köszi szépen! Ez már csak ilyen barkács akvárium!  Talán szerdán alkotok megint valamit, ami ezúttal tényleg működik is!  Lehet tényleg nem vacakolok a belső szűrővel, hanem egyből összedobok egy oldalpolcost hozzá. Lávakő van, talán szivacs is, perlon is, dennerle lily pipe is, a pvc cső meg filléres tétel - az akvárium mellett meg pont elfér. Azt hiszem, hogy egy kicsit barkácsolhatnékom van.  Már az is jó hír ha újra van kedved alkotni ..  Meg főleg az, hogy most időm is van! Remélem, hogy a nagy akit is újra tudom majd a karácsonyi szünetben indítani. Már megvan hozzá csomó minden, és ma még becsobbant 10 darab zöld neon is!  Tényleg csak egy jó dekorfát kell vadásznom hozzá, meg pár kavicsot.  Tapatalk-kal küldve az én D2303-el
2015. november 23., hétfő 22:04 |
|
 |
papó
Adminisztrátor
|
Molroth írta: papó írta: De jó lenne ha minden sínen lenne Nálad és újra csak a berendezés lenne kérdéses . Ha bármiben segíthetek ... Köszi szépen! Ez már csak ilyen barkács akvárium!  Talán szerdán alkotok megint valamit, ami ezúttal tényleg működik is!  Lehet tényleg nem vacakolok a belső szűrővel, hanem egyből összedobok egy oldalpolcost hozzá. Lávakő van, talán szivacs is, perlon is, dennerle lily pipe is, a pvc cső meg filléres tétel - az akvárium mellett meg pont elfér. Azt hiszem, hogy egy kicsit barkácsolhatnékom van.  Már az is jó hír ha újra van kedved alkotni .. 
2015. november 23., hétfő 19:51 |
|
 |
Molroth
|
papó írta: De jó lenne ha minden sínen lenne Nálad és újra csak a berendezés lenne kérdéses . Ha bármiben segíthetek ... Köszi szépen! Ez már csak ilyen barkács akvárium!  Talán szerdán alkotok megint valamit, ami ezúttal tényleg működik is!  Lehet tényleg nem vacakolok a belső szűrővel, hanem egyből összedobok egy oldalpolcost hozzá. Lávakő van, talán szivacs is, perlon is, dennerle lily pipe is, a pvc cső meg filléres tétel - az akvárium mellett meg pont elfér. Azt hiszem, hogy egy kicsit barkácsolhatnékom van. 
2015. november 23., hétfő 19:36 |
|
 |
papó
Adminisztrátor
|
Molroth írta: Tegnap rendbe vágtam az akváriumot, elég sok fonal és cladophora algát bányásztam ki belőle, meg rengeteg elbarnult, élettelen microsorum levelet. Be kell látnom, hogy ez a szűrő túl erős ekkora akvába és szerintem a nagy flow okozza a gondot, lehet, hogy emiatt nem tudnak a növények megfelelő mennyiségű tápanyagot felvenni. Ezt orvosolandó megpróbáltam újra hadrendbe állítani a kiszuperált akasztós szűrőmet, de nagyon zörgött a rotorja, kapott a tengely aljába egy kis szilikon karikát támasztéknak, hogy ne érjen hozzá a rotorház aljához, de nem vált be, sajnos a gondot az okozta, hogy a rotor kikopott és lötyögött a tengelyen... Utána a lapátok alá kapott egy vékony (polifoamból méretre gyártott) távtartót, ami be is vált! Tökéletes nem lett, maradt némi hangja, de még ingerküszöb alatt maradt a dolog. Csináltam hozzá egy kis terelő lapot is, hogy ne az aljzatra nyomja a vizet, és ezzel együtt tök jól megforgatta a vizet! Starter bacival megnéztem, és mindenhol mozgott a víz szép lassan, nem voltak bangó részek és nem vert telibe a flow semmit! Titta öröm bódottá... Egészen estig, mert a fürdetés előtti utolsó vizitkor már csak azt láttam, hogy nem megy a szűrő. Totál bedöglött, szóval mehet vissza a cunami generátor... Most azon agyalok, hogy veszek vapami óccó pvc csövet (vezeték védőcső pl) és a kis 5 literes akvát megemelem hungarocellel, hogy egy szintben legyen a két akva és abból csinálok oldalpolcos szűrőt, hátha az emelési magasság csökkent annyit a vízhozamon, hogy használható maradjon a cumó és ne kelljen új szűrőre beruháznom. Legalább eltűnne a pumpa és a zöld esőztető az akvából. De előtte még kipróbálok egy alternatív módszert a pumpa fojtására, remélem, hogy bejön. A tápozás annyiban változott, hogy a Dr. Garden elfogyott, ezért mostantól már az új TF Planterből megy heti két nyomás vízcsere után. A garnélák elvannak, a guppi uraság pedig átkerült a nagyba, mert ahogy látom elvégezte a feladatát.  Közben a nagy akvárium is kezd körvonalazódni. A növények már megvannak hozzá, már csak a kövek kellenek és egy szép markáns dekorfa. Köszi, hogy benéztél! De jó lenne ha minden sínen lenne Nálad és újra csak a berendezés lenne kérdéses . Ha bármiben segíthetek ...
2015. november 23., hétfő 18:39 |
|
 |
Molroth
|
Tegnap rendbe vágtam az akváriumot, elég sok fonal és cladophora algát bányásztam ki belőle, meg rengeteg elbarnult, élettelen microsorum levelet. Be kell látnom, hogy ez a szűrő túl erős ekkora akvába és szerintem a nagy flow okozza a gondot, lehet, hogy emiatt nem tudnak a növények megfelelő mennyiségű tápanyagot felvenni. Ezt orvosolandó megpróbáltam újra hadrendbe állítani a kiszuperált akasztós szűrőmet, de nagyon zörgött a rotorja, kapott a tengely aljába egy kis szilikon karikát támasztéknak, hogy ne érjen hozzá a rotorház aljához, de nem vált be, sajnos a gondot az okozta, hogy a rotor kikopott és lötyögött a tengelyen... Utána a lapátok alá kapott egy vékony (polifoamból méretre gyártott) távtartót, ami be is vált! Tökéletes nem lett, maradt némi hangja, de még ingerküszöb alatt maradt a dolog. Csináltam hozzá egy kis terelő lapot is, hogy ne az aljzatra nyomja a vizet, és ezzel együtt tök jól megforgatta a vizet! Starter bacival megnéztem, és mindenhol mozgott a víz szép lassan, nem voltak bangó részek és nem vert telibe a flow semmit! Titta öröm bódottá... Egészen estig, mert a fürdetés előtti utolsó vizitkor már csak azt láttam, hogy nem megy a szűrő. Totál bedöglött, szóval mehet vissza a cunami generátor... Most azon agyalok, hogy veszek vapami óccó pvc csövet (vezeték védőcső pl) és a kis 5 literes akvát megemelem hungarocellel, hogy egy szintben legyen a két akva és abból csinálok oldalpolcos szűrőt, hátha az emelési magasság csökkent annyit a vízhozamon, hogy használható maradjon a cumó és ne kelljen új szűrőre beruháznom. Legalább eltűnne a pumpa és a zöld esőztető az akvából. De előtte még kipróbálok egy alternatív módszert a pumpa fojtására, remélem, hogy bejön. A tápozás annyiban változott, hogy a Dr. Garden elfogyott, ezért mostantól már az új TF Planterből megy heti két nyomás vízcsere után. A garnélák elvannak, a guppi uraság pedig átkerült a nagyba, mert ahogy látom elvégezte a feladatát.  Közben a nagy akvárium is kezd körvonalazódni. A növények már megvannak hozzá, már csak a kövek kellenek és egy szép markáns dekorfa. Köszi, hogy benéztél!
2015. november 23., hétfő 10:33 |
|
 |
Molroth
|
papó írta: Molroth írta: Itt is volt egy karbantartás. A microk továbbra is kínlódnak, a trident mát majdnem teljesen elmállott, csak remélem, hogy majd új erőre kap és kihajt. A garnélák megvannak, remélhetőleg hamarosan érkeznek hozzájuk csajok is. A dekorhomokot alaposan átporszívóztam, jön belőle a trutyi rendesen, meg a hülye férgek is. Planáriával szerencsére nem volt dolgom. Egyébként szerencsére ez az akva jól elvan, minimális az alga, kivéve a fissidens pamacsokat, az durván fonál algás, és a faágak közötti dzsumbiból is ipari mennyiségű chladophorát szedtem ki. Gondolom a kínlódó micro húzza magára. Gondolkozom rajta, hogy a fissit weepingre cserélem, mert az egyelőre szépen néz ki az akvában. Képet nem lőttem, mert nincsen változás. Legutóbb a Trident nálam is így viselkedett . de mára nagyon szép új leveleket hozott , de az összes régit eldobta . Hát igen a fissidens olyan mint egy porszívó , minden vacakot magához vonz . A tridenttel kapcsolatban reménykesek hohy csak az lesz, amit írtál. Örülnék, ha bedúsulna.  A fissi már a telepítéskor algás volt, azóta nem sikerül kiirtanom. De lehet, hogy jobban is mutatna a weeping helyette. Majd meglátjuk, mert időm most úgy simcs rá.  Tapatalk-kal küldve az én D2303-el
2015. október 19., hétfő 18:50 |
|
 |
papó
Adminisztrátor
|
Molroth írta: Itt is volt egy karbantartás. A microk továbbra is kínlódnak, a trident mát majdnem teljesen elmállott, csak remélem, hogy majd új erőre kap és kihajt. A garnélák megvannak, remélhetőleg hamarosan érkeznek hozzájuk csajok is. A dekorhomokot alaposan átporszívóztam, jön belőle a trutyi rendesen, meg a hülye férgek is. Planáriával szerencsére nem volt dolgom. Egyébként szerencsére ez az akva jól elvan, minimális az alga, kivéve a fissidens pamacsokat, az durván fonál algás, és a faágak közötti dzsumbiból is ipari mennyiségű chladophorát szedtem ki. Gondolom a kínlódó micro húzza magára. Gondolkozom rajta, hogy a fissit weepingre cserélem, mert az egyelőre szépen néz ki az akvában. Képet nem lőttem, mert nincsen változás. Legutóbb a Trident nálam is így viselkedett . de mára nagyon szép új leveleket hozott , de az összes régit eldobta . Hát igen a fissidens olyan mint egy porszívó , minden vacakot magához vonz .
2015. október 19., hétfő 17:25 |
|
|