Pontos idő: 2025. április 8., kedd 22:07

Hozzászólás a témához  [ 149 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Következő
 Cheloniidae hill - by weak 
Szerző Üzenet
Adminisztrátor

wágner úr írta:
Papó !
Nekem nem került többe a tengeri mint egy növényes akvárium beüzemelése.

Ha literre leosztanánk akkor tengeri olcsóbb.

Valahol tökre igazad van , de a nagy akvárium alatt a közel 1 000 literest értem.
Növényesben nem szoktunk ekkorát építeni , már csak a karbantartása miatt sem.
A fenntartása a tengerinek az olcsóbb a növényessel összehasonlítva és nincs is annyi macera vele..

2012. december 5., szerda 18:49

Papó !
Nekem nem került többe a tengeri mint egy növényes akvárium beüzemelése.

Ha literre leosztanánk akkor tengeri olcsóbb.

2012. december 5., szerda 13:26

N-emy írta:
Én összedobtam egy DIY skimmert, ami azóta is tökéletesen üzemel. Egyetlen dolog ami nem árt hozzá : egy vízszint-kiegyenlítő rendszer. Bár az is kihozható 2-3 ezer forintból.
Erről beszélek ,bár sztem láthattad már a GA fórumán.

Szuperül fest és tök igényes, gratula hozzá. Az igazság viszont az, hogy én teljesen másra gondoltam, több dolog is jár a fejemben és egyikhez sem kell vízpumpa. Majd meglátjuk, hogy működhet-e egyáltalán...
Mexx2 írta:
Nincs baj, azzal ,hogy olyan korán kapcsol be a co2 adagolás mint a világítás?

Úgy érted, hogy túl korán kapcsol be a CO2 a világításhoz képest? Megmondom őszintén kb. 2 óra volt mindig, mással nem is próbálkoztam. Azon túl, hogy picit pazarolom a gázt, származhat bármi hátrányom ebből? :roll:
papó írta:
A tengeri akvarisztika egy másik történet Weak !
ha halakat szeretnél tartani akkor nagy akváriumra van szükséged.
Nagy akváriumhoz sok élőkő kell.Ez bizony nem kis költség.
Nanot lehet építeni , de abban csak néhány rákot tudsz tartani egy -két hallal és korall töredékeket.
Elsősorban pénz kérdése mint minden..
Természetesen ha arra kerülne a sor akkor szívesen segítek.

Tudom Papó, kell pár év mire milliomos leszek, aztán megkereslek. Köszönöm a lehetőséget. Egyébként egy nano is tetszene. A hangulatot sokkal inkább a korallok és a kövek színei adják számomra. A nagy szerelem úgyis a növényes marad :smaci:

2012. december 4., kedd 21:20
Adminisztrátor

A tengeri akvarisztika egy másik történet Weak !
ha halakat szeretnél tartani akkor nagy akváriumra van szükséged.
Nagy akváriumhoz sok élőkő kell.Ez bizony nem kis költség.
Nanot lehet építeni , de abban csak néhány rákot tudsz tartani egy -két hallal és korall töredékeket.
Elsősorban pénz kérdése mint minden..
Természetesen ha arra kerülne a sor akkor szívesen segítek.

2012. december 4., kedd 19:52
Sasszem

Nincs baj, azzal ,hogy olyan korán kapcsol be a co2 adagolás mint a világítás?

2012. december 4., kedd 19:47
Barkács Szaki

Én összedobtam egy DIY skimmert, ami azóta is tökéletesen üzemel. Egyetlen dolog ami nem árt hozzá : egy vízszint-kiegyenlítő rendszer. Bár az is kihozható 2-3 ezer forintból.
Erről beszélek ,bár sztem láthattad már a GA fórumán.

2012. december 4., kedd 18:36

Ma valahogy nem tudom elkapni a ritmust a munkában ezért picit okfejtenék mindenféléről, ami a növényes akvarisztikával, vagy a jelenleg működő akváriumommal kapcsolatban pattog a fejemben :) Ez amolyan agymenés féle lesz...

Az első gondolatom, az az akváriumom jelenlegi állapotával kapcsolatos. Régebben rengeteget próbálkoztam mindenfélével. Tápozás így-úgy-amúgy... élesztőzés, világítás variálgatása stb. Picit úgy érzem, hogy ezeket a dolgokat hajlamos voltam kezdetben túlmisztifikálni.
A tápozási rutinom jelenleg 1.5ml Carbo, 1.5ml makro naponta, és heti 1x16ml Kremser féle mikro táp. 14:00kor kapcsol a CO2, 16:30 körül indul a világítás és 22:30-kor kapcsol ki minden. A világítás egyébként 1.2W/l. Heti 1x cserélek 25l vizet budapesti kőkemény csapvízzel és vízelőkészítővel. Nem követendő példának írom természetesen, azt sem merem kijelenteni, hogy tökéletes, de azt látom, hogy a növények fejlődnek, a garnélák kitűnően érzik magukat és szinte semmi veszélyes algám nincsen, csak ami a köveken látszik. Lehet, hogy jók a tápok, lehet, hogy szerencsém van, de ami biztos, hogy sokkal türelmesebb vagyok, mint régebben és ez sokat segített.

A másik dolog az, hogy elkezdtek vonzani a low-tech akváriumok. A jelenlegi akváriumom is - ez szubjektív, de - sokkal jobban tetszik akkor, amikor csak 1db 14W-os fénycső világít fölötte 5 helyett. Sokkal megnyugtatóbb nézni, vagy beszerzek egy hegesztőpajzsot :) A lényeg, hogy legközelebb egy kicsi, 7l-es kis ledvilágításos low-tech akvárium lesz berendezve. Riccia és karácsony moha akinél van esetleg, szívesen vásárolnék egy 7-es akvira való mennyiségben ;)

Ezzel totál ellentétben van a következő, távolabbi terv... szeretnék egy tengeri akváriumot. Itt pl. még fogalmam sincs, hogy mi az a kalciumreaktor, vagy fehérjelehabzó, azt sem tudom, hogy milyen szűrőt kell használni, milyen szűrőanyagot, egyedül a világítással kapcsolatban vannak elképzeléseim, de ott is csak annyi, hogy a színhőmérséklet kb. milyen legyen. Fogalmam sincs, a korallokról a kövekről, arról, hogy mit és hogyan lehet/kell beszerezni hozzá, mekkorával érdemes kezdeni stb. Ez úgy jött, hogy a NatGeo Wild-on láttam egy "Megaakváriumok" című műsort, ahol több nagyobb, több 10.000 dollár értékű akváriumot raktak össze. Furcsa volt, hogy a műsorban szinte mindenki tengeri akváriumban gondolkozott. Egy sürgereset raktak össze - kiváltva ezzel a "bonyolult és nehezen karbantartható" tengeri akváriumot, mert a halak színei emlékeztet a tengeri akváriumok élővilágának színezetére. Valójában nagyon megtetszettek ezek is. Az pedig, hogy a terv "távolabbi" nyilván a pénztárcám miatt alakult így :D

Mióta akvarizálok, folyamatosan pörög az agyam, mindenféle barkácsmegoldáson. A legújabb egy surface skimmer terve, amit úgy szeretnék megcsinálni, hogy ne kelljen hozzá túl sok technika, az akváriumon belül legyen, legyen kompakt és ne rontson az akvárium látványán. A terv már megvan... sokszor ígértem már, hogy megcsinálok dolgokat (tápadagoló, külső vízlágyító stb.) és épp ezért nem ígérek semmit. Igyekszem majd azért ;) Az ADA-nak van egy belsőszűrője, ami klasszul néz ki és ellátja a feladatot, viszont nem mondanám észrevétlennek... na, én viszont olyat szeretnék, ami az :D

2012. december 4., kedd 11:35

Én Coloroxban szoktam áztatni max. 20 percet,és patyolatra lehoz mindent róla,pedig eléggé algás szokott lenni nálam.Utána jól átöblítem,majd egy kis Sera aquatanos-vizes áztatás után felhasználom.

2012. december 3., hétfő 21:51
Adminisztrátor

Ez a hypo dolog elég érdekes , hiszen a vízkövet nem távolítja el a lúg ..
Nálad -szerintem- csupán valami lerakódás lehetett alga stb.

2012. december 3., hétfő 21:46

Sziasztok,

néhány nap és 2 hónapos az akvárium. Minden remekül alakul azóta is. A néhány nap, 1-2 hét algainvázió óta semmilyen hasonló algám nincs, csak némi zöld a köveken, ami kifejezetten tetszik. A világítás emelése óta is minden rendben. Nagyon átrendezték a terepet az amanok így kitaláltam valamit, hogy a képen javítsak hosszútávon is. Íme a mai állapot:
Egy ferde kép szemből
Kép
Oldalról a diffiről
Kép
A diffúzor tisztításával régebben sokat vacakoltam. Próbáltam mindenféle savat, domestost, vízkőoldót stb. Órákig áztattam, volt, hogy sikáltam is, de semmi. Nyilván a nálam tapasztaltabbak már rég tudják, de először próbálkoztam háztartási hypoval. Megdöbbentem. Annyit töltöttem a diffire, hogy épphogy 1-2 mm vastagon álljon rajta. Kb. 4-5 perc múlva minden dzsuva eltűnt. Jól átöblítettem, átmostam többször, majd hófehéren mehetett vissza. Kíváncsi voltam, hogy "csak optika" vagy tényleg megújult a membrán... Nos nagy örömömre az utóbbi. Úgy porlaszt, mint újkorában (bár az egyik tisztításnál túlbuzgó voltam és sikerült egy krátert vájnom bele, aholis vékonyabb a kő, ezért ott jobban jön...).
Kép
Valószínűleg a héten megérkeznek a halak is, amitől végre beindul a valódi Élet az akviban.

Nagyon várom, szuper lesz!

2012. december 3., hétfő 21:37
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 149 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Következő