Papó ! Nekem nem került többe a tengeri mint egy növényes akvárium beüzemelése.
Ha literre leosztanánk akkor tengeri olcsóbb.
Valahol tökre igazad van , de a nagy akvárium alatt a közel 1 000 literest értem. Növényesben nem szoktunk ekkorát építeni , már csak a karbantartása miatt sem. A fenntartása a tengerinek az olcsóbb a növényessel összehasonlítva és nincs is annyi macera vele..
2012. december 5., szerda 18:49
wágner úr
Én összedobtam egy DIY skimmert, ami azóta is tökéletesen üzemel. Egyetlen dolog ami nem árt hozzá : egy vízszint-kiegyenlítő rendszer. Bár az is kihozható 2-3 ezer forintból. Erről beszélek ,bár sztem láthattad már a GA fórumán.
Szuperül fest és tök igényes, gratula hozzá. Az igazság viszont az, hogy én teljesen másra gondoltam, több dolog is jár a fejemben és egyikhez sem kell vízpumpa. Majd meglátjuk, hogy működhet-e egyáltalán...
Mexx2 írta:
Nincs baj, azzal ,hogy olyan korán kapcsol be a co2 adagolás mint a világítás?
Úgy érted, hogy túl korán kapcsol be a CO2 a világításhoz képest? Megmondom őszintén kb. 2 óra volt mindig, mással nem is próbálkoztam. Azon túl, hogy picit pazarolom a gázt, származhat bármi hátrányom ebből?
papó írta:
A tengeri akvarisztika egy másik történet Weak ! ha halakat szeretnél tartani akkor nagy akváriumra van szükséged. Nagy akváriumhoz sok élőkő kell.Ez bizony nem kis költség. Nanot lehet építeni , de abban csak néhány rákot tudsz tartani egy -két hallal és korall töredékeket. Elsősorban pénz kérdése mint minden.. Természetesen ha arra kerülne a sor akkor szívesen segítek.
Tudom Papó, kell pár év mire milliomos leszek, aztán megkereslek. Köszönöm a lehetőséget. Egyébként egy nano is tetszene. A hangulatot sokkal inkább a korallok és a kövek színei adják számomra. A nagy szerelem úgyis a növényes marad
2012. december 4., kedd 21:20
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
A tengeri akvarisztika egy másik történet Weak ! ha halakat szeretnél tartani akkor nagy akváriumra van szükséged. Nagy akváriumhoz sok élőkő kell.Ez bizony nem kis költség. Nanot lehet építeni , de abban csak néhány rákot tudsz tartani egy -két hallal és korall töredékeket. Elsősorban pénz kérdése mint minden.. Természetesen ha arra kerülne a sor akkor szívesen segítek.
Én összedobtam egy DIY skimmert, ami azóta is tökéletesen üzemel. Egyetlen dolog ami nem árt hozzá : egy vízszint-kiegyenlítő rendszer. Bár az is kihozható 2-3 ezer forintból. Erről beszélek ,bár sztem láthattad már a GA fórumán.
2012. december 4., kedd 18:36
weak
Csatlakozott: 2011. augusztus 23., kedd 11:25 Hozzászólások: 300 Tartózkodási hely: Bp. IV.
Ma valahogy nem tudom elkapni a ritmust a munkában ezért picit okfejtenék mindenféléről, ami a növényes akvarisztikával, vagy a jelenleg működő akváriumommal kapcsolatban pattog a fejemben Ez amolyan agymenés féle lesz...
Az első gondolatom, az az akváriumom jelenlegi állapotával kapcsolatos. Régebben rengeteget próbálkoztam mindenfélével. Tápozás így-úgy-amúgy... élesztőzés, világítás variálgatása stb. Picit úgy érzem, hogy ezeket a dolgokat hajlamos voltam kezdetben túlmisztifikálni. A tápozási rutinom jelenleg 1.5ml Carbo, 1.5ml makro naponta, és heti 1x16ml Kremser féle mikro táp. 14:00kor kapcsol a CO2, 16:30 körül indul a világítás és 22:30-kor kapcsol ki minden. A világítás egyébként 1.2W/l. Heti 1x cserélek 25l vizet budapesti kőkemény csapvízzel és vízelőkészítővel. Nem követendő példának írom természetesen, azt sem merem kijelenteni, hogy tökéletes, de azt látom, hogy a növények fejlődnek, a garnélák kitűnően érzik magukat és szinte semmi veszélyes algám nincsen, csak ami a köveken látszik. Lehet, hogy jók a tápok, lehet, hogy szerencsém van, de ami biztos, hogy sokkal türelmesebb vagyok, mint régebben és ez sokat segített.
A másik dolog az, hogy elkezdtek vonzani a low-tech akváriumok. A jelenlegi akváriumom is - ez szubjektív, de - sokkal jobban tetszik akkor, amikor csak 1db 14W-os fénycső világít fölötte 5 helyett. Sokkal megnyugtatóbb nézni, vagy beszerzek egy hegesztőpajzsot A lényeg, hogy legközelebb egy kicsi, 7l-es kis ledvilágításos low-tech akvárium lesz berendezve. Riccia és karácsony moha akinél van esetleg, szívesen vásárolnék egy 7-es akvira való mennyiségben
Ezzel totál ellentétben van a következő, távolabbi terv... szeretnék egy tengeri akváriumot. Itt pl. még fogalmam sincs, hogy mi az a kalciumreaktor, vagy fehérjelehabzó, azt sem tudom, hogy milyen szűrőt kell használni, milyen szűrőanyagot, egyedül a világítással kapcsolatban vannak elképzeléseim, de ott is csak annyi, hogy a színhőmérséklet kb. milyen legyen. Fogalmam sincs, a korallokról a kövekről, arról, hogy mit és hogyan lehet/kell beszerezni hozzá, mekkorával érdemes kezdeni stb. Ez úgy jött, hogy a NatGeo Wild-on láttam egy "Megaakváriumok" című műsort, ahol több nagyobb, több 10.000 dollár értékű akváriumot raktak össze. Furcsa volt, hogy a műsorban szinte mindenki tengeri akváriumban gondolkozott. Egy sürgereset raktak össze - kiváltva ezzel a "bonyolult és nehezen karbantartható" tengeri akváriumot, mert a halak színei emlékeztet a tengeri akváriumok élővilágának színezetére. Valójában nagyon megtetszettek ezek is. Az pedig, hogy a terv "távolabbi" nyilván a pénztárcám miatt alakult így
Mióta akvarizálok, folyamatosan pörög az agyam, mindenféle barkácsmegoldáson. A legújabb egy surface skimmer terve, amit úgy szeretnék megcsinálni, hogy ne kelljen hozzá túl sok technika, az akváriumon belül legyen, legyen kompakt és ne rontson az akvárium látványán. A terv már megvan... sokszor ígértem már, hogy megcsinálok dolgokat (tápadagoló, külső vízlágyító stb.) és épp ezért nem ígérek semmit. Igyekszem majd azért Az ADA-nak van egy belsőszűrője, ami klasszul néz ki és ellátja a feladatot, viszont nem mondanám észrevétlennek... na, én viszont olyat szeretnék, ami az
Én Coloroxban szoktam áztatni max. 20 percet,és patyolatra lehoz mindent róla,pedig eléggé algás szokott lenni nálam.Utána jól átöblítem,majd egy kis Sera aquatanos-vizes áztatás után felhasználom.
2012. december 3., hétfő 21:51
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
néhány nap és 2 hónapos az akvárium. Minden remekül alakul azóta is. A néhány nap, 1-2 hét algainvázió óta semmilyen hasonló algám nincs, csak némi zöld a köveken, ami kifejezetten tetszik. A világítás emelése óta is minden rendben. Nagyon átrendezték a terepet az amanok így kitaláltam valamit, hogy a képen javítsak hosszútávon is. Íme a mai állapot: Egy ferde kép szemből Oldalról a diffiről A diffúzor tisztításával régebben sokat vacakoltam. Próbáltam mindenféle savat, domestost, vízkőoldót stb. Órákig áztattam, volt, hogy sikáltam is, de semmi. Nyilván a nálam tapasztaltabbak már rég tudják, de először próbálkoztam háztartási hypoval. Megdöbbentem. Annyit töltöttem a diffire, hogy épphogy 1-2 mm vastagon álljon rajta. Kb. 4-5 perc múlva minden dzsuva eltűnt. Jól átöblítettem, átmostam többször, majd hófehéren mehetett vissza. Kíváncsi voltam, hogy "csak optika" vagy tényleg megújult a membrán... Nos nagy örömömre az utóbbi. Úgy porlaszt, mint újkorában (bár az egyik tisztításnál túlbuzgó voltam és sikerült egy krátert vájnom bele, aholis vékonyabb a kő, ezért ott jobban jön...). Valószínűleg a héten megérkeznek a halak is, amitől végre beindul a valódi Élet az akviban.
Jelenlévő fórumozók: Heise IT-Markt [Crawler] valamint 9 vendég
Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban. Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban. Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban. Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban. Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.