Szerző |
Üzenet |
Evereka
Csatlakozott: 2013. július 8., hétfő 11:00 Hozzászólások: 343 Tartózkodási hely: Bátaszék
|
JANNUS333 írta: Köszi everka, már csak egy jó angolos kertész..kellene. Google translate
|
2016. január 10., vasárnap 20:28 |
|
|
JANNUS333
Sasszem
Csatlakozott: 2014. december 16., kedd 17:43 Hozzászólások: 2694 Tartózkodási hely: Hajdúböszörmény
|
Köszi everka, már csak egy jó angolos kertész..kellene.
|
2016. január 10., vasárnap 20:10 |
|
|
Evereka
Csatlakozott: 2013. július 8., hétfő 11:00 Hozzászólások: 343 Tartózkodási hely: Bátaszék
|
|
2016. január 10., vasárnap 18:11 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
JANNUS333 írta: Külföldi fórumokon garázdálkodva találtam egy érdekes cikket a világítás"belövéséről"..(majd később belinkelem). Az alap amit ki tudtam hámozni hogy8-10 órát világítanak, viszont figyelembe vesznek a kelvin és a watton kíűl egy harmadik tényezőt az úgynevezett PAR számot. Ahogy nyers googles fordításban olvastam a PAR a fényforrásunk azon jellemzője hogy milyen távolságra képes még olyan"fényenergiát" közvetíteni ahol még fotoszintetizálnak a növények, és e szerint számolgatnek milyen magasra tegyék a pilácsot. Ismeri valaki ezt a dolgot? Láttatok már ilyen PAR számot valamely fényforráson? Egy pár számot láttam , főleg az árcédulákon .. de a PAR ról még nem is hallottam
2016. január 10., vasárnap 15:10 |
|
|
JANNUS333
Sasszem
Csatlakozott: 2014. december 16., kedd 17:43 Hozzászólások: 2694 Tartózkodási hely: Hajdúböszörmény
|
Külföldi fórumokon garázdálkodva találtam egy érdekes cikket a világítás"belövéséről"..(majd később belinkelem). Az alap amit ki tudtam hámozni hogy8-10 órát világítanak, viszont figyelembe vesznek a kelvin és a watton kíűl egy harmadik tényezőt az úgynevezett PAR számot. Ahogy nyers googles fordításban olvastam a PAR a fényforrásunk azon jellemzője hogy milyen távolságra képes még olyan"fényenergiát" közvetíteni ahol még fotoszintetizálnak a növények, és e szerint számolgatnek milyen magasra tegyék a pilácsot. Ismeri valaki ezt a dolgot? Láttatok már ilyen PAR számot valamely fényforráson?
|
2016. január 10., vasárnap 12:39 |
|
|
Hellac
Csatlakozott: 2013. május 28., kedd 11:12 Hozzászólások: 77 Tartózkodási hely: Ófehértó (Nyíregyháza és Nyírtelek)
|
SlyChocolate írta: AQViktor írta: Sziasztok! Van arra valami szabály, hogy milyen magasra tegyük a világítást? Vagy csak kísérletezni lehet? Hoppá nem is láttam eddig, hogy nyitottál egy ilyen témát. Szerintem sokat nem számít max annyit ha növeled a távolságot gyengül a fényerő. Több lesz a szórt fény a szobában, szerintem az a fél-egy arasznyi távolság az optimális. Főleg ha fénycső világít és még plusz nyári kánikula is van. Persze ez csak a víz hőfoka miatt. Amúgy ha érdekel a fénnyel kapcsolatos tudnivalók itt egy rövid de lényegre törő iromány: http://www.sasovits.hu/cnc/irodalom/Fenytan.pdfMásik fórumon azt is mondja valaki hogy pl. a fonalalga könnyeben elszaporodik ha közel van a vízfelszínhez a világítás, nem tudom mennyire lehet ebben igazság, de nálam először a ledek kb. 15 cm-re voltak a víztől és volt is fonal kilóra, nem tudom hogy ennek volt e köze hozzá...
|
2014. augusztus 3., vasárnap 16:36 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
AQViktor írta: Sziasztok! Van arra valami szabály, hogy milyen magasra tegyük a világítást? Vagy csak kísérletezni lehet? Hoppá nem is láttam eddig, hogy nyitottál egy ilyen témát. Szerintem sokat nem számít max annyit ha növeled a távolságot gyengül a fényerő. Több lesz a szórt fény a szobában, szerintem az a fél-egy arasznyi távolság az optimális. Főleg ha fénycső világít és még plusz nyári kánikula is van. Persze ez csak a víz hőfoka miatt. Amúgy ha érdekel a fénnyel kapcsolatos tudnivalók itt egy rövid de lényegre törő iromány: http://www.sasovits.hu/cnc/irodalom/Fenytan.pdf
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2013. március 10., vasárnap 9:21 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
Igazán nincs semmilyen szabály. Vedd figyelembe , hogy melegít és , hogy kezelhető legyen az akvárium. Ne kellejen szétszedni mindent ha beakarsz nyúlni az akváriumba.
2012. július 28., szombat 18:24 |
|
|
AQViktor
Csatlakozott: 2011. október 1., szombat 10:46 Hozzászólások: 1584 Tartózkodási hely: Eger
|
Sziasztok! Van arra valami szabály, hogy milyen magasra tegyük a világítást? Vagy csak kísérletezni lehet?
|
2012. július 28., szombat 10:30 |
|
|