Még annyit szeretnék hozzá tenni. Minden lámpatest épp annyira jó. Mint amennyire jó minőségű benne lévő előtét, illetve az az HQI izzó/f-cső stb amit bele raktunk. Magyarán lehet egy nagynevű, márkás lápja az embernek ha a benne lévő izzó szín visszaadás hibás. Vagy épp fordítva.
Más. Kérdezném, hogy a saját készítésű eddig ha jól tudom Power Compact-os lámpatestekbe a jövőben szereltek-e HQI világítást? Vagy épp F-csővel együtt szerelt HQI világítást? Nekem személy szerint nagyon tetszenek ezek az igényesen kialakított TropicalFish lámpatestek.
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
2011. szeptember 23., péntek 5:55
bevi
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. február 13., szombat 21:26 Hozzászólások: 843
Az előttem hozzá szólók elég kimerítő választ adtak a HQI-ról. Első kézből mondhatom, hogy csak pozitívumokat tudok róla mondani Hallottam, hogy voltak személyek akik különféle indokok miatt, csak egy két gyártó HQI lámpáját dícsérték, hogy ezért, meg azért csak az ADA, meg a Giesemann jó, stb... Ez finoman is szólva nem igaz. Mi is elkezdtük egy ideje használni ezeket a lámpatesteket. Remek szín visszaadás,nem homogén mint a fénycsövek, víz fodrozódása gyönyörűen látszódik az akváriumban, nem melegebb, mint a hasonló teljesítményű T5. Ráadásul nem is drágább mint az ugyan olyan teljesítményű fénycsöves lámpatestek.... Használtuk 5600K, 6500K-es izzóval és tettük fel tengeri fölé is/13000K-el/. Az első I.T.A.C-on is egy ilyen akvárium lett berendezve...Akik bejárnak a boltba azok láthatják működés közben. Íme az első videó az akváriumról, hogy ne csak a számat jártassam...
Hamarosan felteszek egy videót a 13 napos akváriumról...
Az üveg edzett üveg, pont azért, mert a HQI izzó "elszállhat" működés közben(általában kézzel tapizott izzókra jellemző ez, tehát izzócsere szigorúan csak zsírmentes ronggyal, papírral). Nekem már fröccsent rá víz, de semmi következménye nem volt. A burkolat meleg, de kézzel megérinthető, a 2x24W T5-ös világításom burkolata sem volt sokkal hűvösebb. Akvárium vize nem lett melegebb tőle. A 60cm-t nálam 40cm magasról szépen befogja, szerintem 4-5cm-rel magasabbról, olyan 70-80cm-ig még jó lehet. Ezek a 70W-os HQI izzók gyártótól és színhőmérséklettől függően általában 5000 és 7000 lumen közti fényáramot produkálnak, szerintem inkább ezt érdemesebb figyelembe venni tervezésnél, mint a W számot. Egy 24W-os 6500K-s Osram T5 cső 1600lm-t ad le(35°C-on elvileg 1900-at), de nem annyira koncentráltan(még minőségi reflektorok esetén sem), mint a HQI, tehát ebből adódóan kisebb W szám is elegendő lehet egy adott akvárium mérethez, természetesen a növények fajonkénti igényeit is érdemes figyelembe venni. Esetleges hátránya lehet, hogy erősen árnyékol és így a tereptárgyak alatti részekre jóval kevesebb fény jut(látszólag!), mint a homogén T5 világítás esetén. Azért írtam zárójelben, hogy látszólag, mert nálam a gyökerek alatti Staurogyne sp, E. parvula, és Jávai moha csoportok is szépen fejlődnek, de fényigényesebb növényeknek ez lehet, hogy már kevésnek bizonyulna.
Köszi N-Dee! Végre egy kimerítő válasz.
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
2011. augusztus 22., hétfő 15:11
Levinen
Akkor ha jól látom a névleges élettartama 10.000 óra, ami több mint 3 év működést jelent napi 8 óra használat mellett. Akkor úgy néz ki a te tézised alapján, hogy 1,5 év után illendő cserélni. Nagyjából én is ezt tartottam reálisnak. Köszi az elmélkedést!
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég
Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban. Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban. Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban. Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban. Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.