Sziasztok !
Legyen bármilyen művészien kialakított egy CO2 porlasztó diffúzor, annak akkor sincsen túl sok keresni valója egy növényes akvárium összképében. És akkor még nem is beszéltünk a randábbakról. Egy kisebb akváriumban pedig ez még szembe tűnőbb.
Ennek egyik módja egy külső beoldású CO2 reaktor. Kicsit tovább gondolva kivihetjük az akváriumból meglévő CO2 porlasztónkat egy külső szűrő visszafolyó csövébe iktatott elem segítségével is. Íme az egyik példám.
Kell hozzá 2 darab 5 literes pet flakon.
Ezeket kb. 15mm-re a gallérjától lenyakazzuk szikével és az alját kívülről fölcsiszoljuk csiszoló vászonnal.
Kell hozzá még egy műanyag cső, amelybe nagyjából passzol az palackfejeink nyaka.
Ebből elég egy 10cm-es darab is, melynek 2 végét 1-1cm szélességben belülről fölcsiszolunk.
A fejeket beleragasztottam kétkomponensű ragasztóval, de megfelel az FBS is erre a célra.
Így a reaktor könnyen szétszedhető marad.
Kertészeti boltokban kaphatóak ilyen műanyag "T" elágazók, melyek passzolnak a külső szűrőnk csövébe.
A csonkokat lefűrészeljük és a ragasztandó felületeket fölcsiszoljuk. A kupakból kivágjuk a megfelelő méretű lyukakat és szintén megcsiszoljuk a ragasztásban érintett felületeket.
Az egyik kupakba ne középre ragasszuk a csonkot, hogy mellé férjen egy 4cm-es darab 5mm átmérőjű műanyag cső is. Kívül belül ragasszunk.
Iktassuk be a CO2 diffúzorunkat... legyen az gyári vagy DIY.
Csavarjuk a helyére a kupakokat.
Árasszuk el a reaktort és kezdődhet a CO2 adagolása.
Egyértelműen javult a beoldásom hatásfoka is. Mert ugyanakkora buborék számnál világosabb zöld a tartós tesztem színe. Mire kiérnek a bubik a csőből, mér olyan parányiak, hogy szabad szemmel csak közelről láthatóak és videót is csak macro módban sikerült róluk csinálnom.
Hogy miért jó ez nekem ?
- nincs diffúzor az akváriumban
- jobb a beoldás hatásfoka
- nem kell azon bosszankodjak, hogy már megint miért áll ilyen ferdén a difi
- nem kell könyékig vizesnek lennem, ha takarítani kell a diffúzort (csak a szobát árasztom el)