|
Pontos idő: 2024. november 29., péntek 17:46
|
Szerző |
Üzenet |
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
Sancho írta: papó írta: Sancho írta: Másik kérdés: most próbálok először gyantával lágyítani (eddig ioncserélt vizet vettem, de meguntam...). Egy nagy vödörben szűröm a lágyítandó (18-as keménységű) vizet. Sajna egy kicsi belső szűrőt tudok erre használni, amibe csak kb 2 dl műgyantát tudok tömni. A szűrő 18-ról levitte 10-re a keménységet, de innen nem akar lejjebb menni az elmúlt 24 órában. Miért? Kimerült ennyi víztől (kb 15 literről beszélünk) a gyanta??? Vagy rosszul csinálok valamit? A guru ez írta : a gyantéája kimerült egyértelműen! Fákk!!! 2dl gyanta nem tud leverni 15 liter vizet nullára???? Akkor miért mondják, hogy kb 100 liter vízre elegendő 1 liter gyanta? Ez így nem fogja anyagilag megérni. (Mármint nem lesz drága, de nem érdemes vele szöszölni.) Papó! Köszönöm, hogy utánakérdeztél! A guru válasza : "ha tudja a keménységi értéket akkor jó itiner hogy 15nk-st tud egy liter lenullázni durván."
2015. január 31., szombat 21:30 |
|
|
Sancho
Csatlakozott: 2015. január 9., péntek 8:35 Hozzászólások: 45 Tartózkodási hely: Gyömrő
|
papó írta: Sancho írta: Másik kérdés: most próbálok először gyantával lágyítani (eddig ioncserélt vizet vettem, de meguntam...). Egy nagy vödörben szűröm a lágyítandó (18-as keménységű) vizet. Sajna egy kicsi belső szűrőt tudok erre használni, amibe csak kb 2 dl műgyantát tudok tömni. A szűrő 18-ról levitte 10-re a keménységet, de innen nem akar lejjebb menni az elmúlt 24 órában. Miért? Kimerült ennyi víztől (kb 15 literről beszélünk) a gyanta??? Vagy rosszul csinálok valamit? A guru ez írta : a gyantéája kimerült egyértelműen! Fákk!!! 2dl gyanta nem tud leverni 15 liter vizet nullára???? Akkor miért mondják, hogy kb 100 liter vízre elegendő 1 liter gyanta? Ez így nem fogja anyagilag megérni. (Mármint nem lesz drága, de nem érdemes vele szöszölni.) Papó! Köszönöm, hogy utánakérdeztél!
_________________ 54 liter, édesvíz |heti 1x50% vízcsere [25% ioncserélt - 25% csapvíz] | Eheim 2213 | 15 w T8 | GA micro-macro; Easy Carbo | nincs CO2 | Microsorum pteropus, Cryptocoryne Beckettii, Aegagropila linnaei (gömbmoha) + 6 panda páncélos, 2 guppy, 1 anci, 2 oto
|
2015. január 31., szombat 21:29 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
Sancho írta: Másik kérdés: most próbálok először gyantával lágyítani (eddig ioncserélt vizet vettem, de meguntam...). Egy nagy vödörben szűröm a lágyítandó (18-as keménységű) vizet. Sajna egy kicsi belső szűrőt tudok erre használni, amibe csak kb 2 dl műgyantát tudok tömni. A szűrő 18-ról levitte 10-re a keménységet, de innen nem akar lejjebb menni az elmúlt 24 órában. Miért? Kimerült ennyi víztől (kb 15 literről beszélünk) a gyanta??? Vagy rosszul csinálok valamit? A guru ez írta : a gyantéája kimerült egyértelműen!
2015. január 31., szombat 21:26 |
|
|
Sancho
Csatlakozott: 2015. január 9., péntek 8:35 Hozzászólások: 45 Tartózkodási hely: Gyömrő
|
papó írta: Sancho írta: Másik kérdés: most próbálok először gyantával lágyítani (eddig ioncserélt vizet vettem, de meguntam...). Egy nagy vödörben szűröm a lágyítandó (18-as keménységű) vizet. Sajna egy kicsi belső szűrőt tudok erre használni, amibe csak kb 2 dl műgyantát tudok tömni. A szűrő 18-ról levitte 10-re a keménységet, de innen nem akar lejjebb menni az elmúlt 24 órában. Miért? Kimerült ennyi víztől (kb 15 literről beszélünk) a gyanta??? Vagy rosszul csinálok valamit? Szóltam egy hozzáértőnek , hogy segítsen .. Köszönöm, kedves vagy!
_________________ 54 liter, édesvíz |heti 1x50% vízcsere [25% ioncserélt - 25% csapvíz] | Eheim 2213 | 15 w T8 | GA micro-macro; Easy Carbo | nincs CO2 | Microsorum pteropus, Cryptocoryne Beckettii, Aegagropila linnaei (gömbmoha) + 6 panda páncélos, 2 guppy, 1 anci, 2 oto
|
2015. január 31., szombat 21:13 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
Sancho írta: Másik kérdés: most próbálok először gyantával lágyítani (eddig ioncserélt vizet vettem, de meguntam...). Egy nagy vödörben szűröm a lágyítandó (18-as keménységű) vizet. Sajna egy kicsi belső szűrőt tudok erre használni, amibe csak kb 2 dl műgyantát tudok tömni. A szűrő 18-ról levitte 10-re a keménységet, de innen nem akar lejjebb menni az elmúlt 24 órában. Miért? Kimerült ennyi víztől (kb 15 literről beszélünk) a gyanta??? Vagy rosszul csinálok valamit? Szóltam egy hozzáértőnek , hogy segítsen ..
2015. január 31., szombat 21:09 |
|
|
Sancho
|
Másik kérdés: most próbálok először gyantával lágyítani (eddig ioncserélt vizet vettem, de meguntam...). Egy nagy vödörben szűröm a lágyítandó (18-as keménységű) vizet. Sajna egy kicsi belső szűrőt tudok erre használni, amibe csak kb 2 dl műgyantát tudok tömni. A szűrő 18-ról levitte 10-re a keménységet, de innen nem akar lejjebb menni az elmúlt 24 órában. Miért? Kimerült ennyi víztől (kb 15 literről beszélünk) a gyanta??? Vagy rosszul csinálok valamit?
|
2015. január 31., szombat 21:02 |
|
|
Sancho
|
Sziasztok. Nálam a karbonátkeménység szinte mindig magasabb az összkeménységtől. Mármint a csapvízben. Egy jó ideig értetlenkedtem, hogy hogy a francba lehet ez. Gondoltam sz*r a tesztem. Aztán olvastam, hogy mégiscsak előfordulhat ilyen, ami problémát jelez. (pl. szikes vizet). Kérdésem: hogyan derítsem ki, hogy mi a "baj" a vízzel?
|
2015. január 31., szombat 20:56 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Először is bocsi Tomik de szerintem itt jobb helye lesz ezeknek a hozzászólásoknak. No kérem kicsit tanultam a témában. Ami nagyon fontos és a táblázatban is benne van a PH érték szerint meghatározni az ammónia értékét. Amit sárgával karikáztam be, az ammónia NH3. Zölddel az ammónium NH4. Ugyanis 7-es PH érték felett az ammónia NH3 ammóniák-á alakul ami a legveszélyesebb az élőlényekre. Remélem így már érthetőbb a táblázat?
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2014. november 16., vasárnap 8:19 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Mexx2 írta: Bocsi de az ammónia jele nem az nh3 és az ammónium jele az nh4? De, de a teszt amit én használok egy összesített érteket ad meg. Külön ammónia NH3 tesztem nincs de gondolom a Tomié is hasonló teszt lehet.
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2014. október 23., csütörtök 7:33 |
|
|
Mexx2
Sasszem
Csatlakozott: 2011. október 16., vasárnap 10:32 Hozzászólások: 3725 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Bocsi de az ammónia jele nem az nh3 és az ammónium jele az nh4?
_________________ K.Tamás
|
2014. október 23., csütörtök 7:14 |
|
|