Készítettem egy kis bemutatót, hogy milyen beállítások mit eredményeznek a kész képen, illetve ,hogy mit mivel érdemes és hogyan beállítani a fényképezőgépen.
A képek egy tükrös(tükörreflexes) Canon géppel készültek az alap kit objektívvel, mivel általában aki vesz egy ilyen gépet ez az első objektív,amit kap .Természetesen egy jobbfajta kompakt gépen is megtalálhatóak azok a manuális beállítási lehetőségek(M-mód) melyekről az alábbiakban szólok.Ilyen gépek akár kisebb felbontásban (5-8 megapixel) már tényleg olcsón kifoghatóak a neten használtan,valamint a kompakt és a tükörreflexes gépek közti átmenetet képviselő,úgynevezett Bridge gépeken is megtalálhatóak ezek a manuális módok.
Manuális módban minden,a kész képre ható beállítási értékek szabadon állíthatóak,úgymint:zársebesség,rekesz,érzékenység(ISO),fehéregyensúly(WB)
Manuális állítási lehetőség híján csak (többnyire kompakt,vagy telefonos fényképezők) automatikus,vagy előre beállított téma lehetőséggekkel fotózhatunk,de ez a post most ezt a részt nem taglalja.
A képeket állványról, időzített kioldással azonos távolságra készítettem az akváriumtól.
Első kép: a gép automatikus expóját használva:
Fókusztáv: 29mm
Rekesz: f/4.5
Zársebesség: 1/40
ISO: 1000
Jól látni ,hogy a gép törekedett a fénykép világosságára, a kontraszt és az AF(autofokusz) miatt. Na ez a beállítást soha nem használjuk
Második kép "M"(manuális) mód, azaz mindent mi állítunk.Itt ugyanazokat az értékeket(zársebesség,rekesz) állítottam be, mint automata módban csak az ISO-t(érzékenység) csökkentettem 800-ra
ISO: 800
Jól látni a külömbséget, mind a fényerő mind zaj szempontjából...
Csökkentsük az érzékenységet,menjün lejjeb az ISO-val!
ISO: 200
Az alábbi képen elértük azt az ISO értéket, amit leginkább(lehetőség szerint érdemes használni a képzaj szempontjából.Ez a 100-as érték.
ISO: 100
Jöjjön a fény!Az alábbi fotók a plusz megvilágítás hatásait mutatják. A képek egy 150w-os HQI (fémhalogén) lámpa fényénél készültek, amit normál esetben ugyebár teljesen jónak tartunk egy ekkora akváriumnál mind az aki mind a növények,és magunk számára is, no de a fotózáshoz igencsak kevés lehet.A jobb szemléltetés céljából kicsit balra vándoroltam állványostul, célba véve egyik fát...
Itt a gép beépített vakuját használtam, látszik is az üvegen
( kerülendő)
A fa megvilágítását egy rendszer vakuval biztosítottam fentről a következő képen:
A boldog bubik már látszanak a fentről érkező extra fény hatására
.
Na, mára kezdésnek ennyi elég ,szerintem gyerünk kaszálni a salátát a versenyre... hajrá!