A növényes akvárium egyik legfontosabb hozzávalója a co2, ami a növények gyors fejlődéséhez és egészségéhez elengedhetetlen.
Gyárilag több megoldás is létezik a co2 pótlására, de ezek általában elég drágák.
A legelterjedtebb DIY megoldás az erjedéses rendszer használata.
Ezeknek a rendszereknek vannak bolti változatai is, de ezekhez a komponensek általában drágábbak, mint a "házi" megoldáshoz.
Sokszor a co2-vel való "megismerkedéshez" ajánlják őket, de én már több, mint 1 éve "élesztőzöm" és meg vagyok vele elégedve.
Az én co2 rendszerem a következőképpen néz ki:
Mint a képen is látszik 5 palackból áll. 4 reaktorból(bal) és egy tisztító(buborékszámláló) palackból áll.
A reaktorhoz a recept a következő:
Mindegyik üvegem Siós, bírja a nyomást és a kupakot is rendesen át lehet fúrni.
A következő recept két palacra vonatkozik:
-1 tasak Horváth Rozi zselatin
-4-500ml kristálycukor
-700ml víz
Ezt össze kell keverni, felforralni, palacakba tölteni, majd hűvös helyre tenni és várni 12 órát.
Ebből lesz a palackokban alul található zselé, ami tulajdonképp a cukrot "tárolja".
Hogy miért pont H.R. zselét használok? Mert a többi, amit próbáltam túl hamar szétesik, így nem lesz tartós a rendszer, tehát hiába a főzőcskézés, pedig éppen ez az előnye ennek a rendszernek az egyszerű összerázóssal szemben.
A reakcióhoz a másik komponens az élesztő(az élesztő és cukor reakciójából co2 és egyéb gázok keletkeznek).
Én normál "tömb" élesztőt használok, mert a por tapasztalataim alapján túl hevesen reagál és nem tart sokáig.
Az élesztőt elkeverem 4dl hideg(ez fontos, mivel ha meleg vízbe tesszük szintén felgyorsul a reakció) és óvatosan a zselére öntöm.
A reaktor "párokat" hetente szoktam cserélni(ez is az egyik hibája).
A képen látszik, hogy a tisztítópalackban sima víz van......pedig nem......
Érdemes bele szódabikarbónát tenni, ami segít megtisztítani a kimenő gázt.
A tisztító palackból kivezető csövön egy tűszelep van, amivel jól szabályozható a rendszer.
Szinte az összes cső co2-hoz való, hogy az így kialakult kevéske co2 ne vesszen kárba.(amikor persze a nyomás is csökken, ezért nem jó a sima levegőcső...). A beoldást egy normál co2 diffi végzi.
A rendszer további hibáit és kijavításukat majd később részletezem.