Pontos idő: 2024. november 30., szombat 0:48

Hozzászólás a témához  [ 16 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
 Kert az akváriumban 
Szerző Üzenet
Sasszem

Üdv a fórumon walakyyy!
Azt döntsd el először, hogy mennyi pénzt akarsz rákölteni, mert az elején bele kell nyúlni a zsebbe, de a végén kárpótolja az embert.
40-50 liternél szerintem is inkább már a külső szűrőket kell nézni nem pedig az akasztósakat.
Ha co2 rendszerre nem futja ez is egy jó alternatíva lehet.
http://shop.tropicalfish.hu/edesvizi-ak ... ndszer?p=0

És ha a gyári értékeket nézzük akkor egy 60 litereshez 30 napra elég.

Talajnál szerintem jó a sima kavics is nem szükséges az agyagos talaj.

Ez egy nagyon jó kis szett.
Nem is nagyon kell ennél drágább.
Biztonságos és kevésbé veszélyes nem beszélve, hogy kisebb a meghibásodás a többivel szemben.

2014. január 16., csütörtök 9:57

walakyyy írta:
Köszi a részletes leírást, akkor ezek tudatában elkezdem összeállítani az akváriumomat. az idöközben felmerülö kérdéseket majd még írom, de ezek után remélem nemlesz annyi :) a fejleményekröl majd tájékoztatok ;) köszi mégegyszer.

Sok sikert! Annyi a lényeg, hogy tényleg ne kapkodj el semmit, inkább 3x olvass el mindent, nézegess más naplókat, és kérdezz sokat! Nem könnyű a növényes akvarisztika, főleg az eleje :pápá:

2014. január 15., szerda 23:22
Profil Honlap

Köszi a részletes leírást, akkor ezek tudatában elkezdem összeállítani az akváriumomat. az idöközben felmerülö kérdéseket majd még írom, de ezek után remélem nemlesz annyi :) a fejleményekröl majd tájékoztatok ;) köszi mégegyszer.

2014. január 15., szerda 23:18

Hozzászólás 
Nagyon jól összeszedtél mindent,tommyv,gratula,annyit mondanék,hogy szerintem,jobb lenne kissé nagyobb akvárium méretbe gondolkodni,olyan 60 lityó körül.
Nanóba nagyon érzékeny a biológia,főleg egy kezdőnek én inkább nagyobbat ajánlanék,sok stemmel!

2014. január 15., szerda 23:11

walakyyy írta:
Huh wow köszi. A moha is szép de ami nagyon tetszik és már korábban is láttam az a HC és a Parvula. Ezekre gondoltam láttam már kombináltan is /egyik oldalon ez másikon az/ de inkább nem folynék bele ennyire az elején. ezekhez a növényekhez milyen talaj kell, milyen fényforrás és milyen távolságra kell fölé helyezni? valamint co2 rendszerböl mindegy hogy milyen? Vagy ez sem mindegy? a szürö külsö vagy belsö? Mennyi az ideális höfok neki? hirtelen ennyi kérdés merült fel bennem :)

Az Ista talaj amit mutattam tökéletes nekik, én is ilyenbe ültettem most a cubát, és a fórumon is többen használják sikeresen, persze ültetheted kvarchomokba is, de szerintem ha garnélázni akarsz maradjon az Ista.

Fényforrás: Hát vegyük példának a 30L-es akváriumot, szerintem ha nem akarsz csalódni, és tényleg sikeresen szeretnéd tartani ezeket a növényeket, minimum 24watt körüli világításra lesz szükséged, pl ez szerintem megfelelő lenne: http://shop.tropicalfish.hu/edesvizi-akvarisztika/vilagitas/powerkompakt-vilagitotest/odyssea-compact-lampa-3550-24w?p=0 ár/érték arányban az egyik legjobb, talán annyi törődést igényel a dolog, hogy fel kell akasztanod valahova, mert szerintem még a 30 literesnél is szélesebb egy kicsit. nálam olyan 7-8 centire van a vízfelszíntől. De 1000 féle világítás van, erről megkérdezhetsz majd tapasztaltabbakat is :)

Co2: Ezekhez a növényekhez nagynyomású palackos rendszerre lesz szükséged.
Itt tényleg nagyon változó az ára a dolgoknak, saját tapasztalatból mondom, NEM ÉRI MEG spórolni rajta, mert a végén tuti hogy ugyan ott leszel, mintha egy kicsivel többet költöttél volna rá.
30L-re szerintem minimum egy fél kg-s palackra már szükség van.
Ez egy elég alap szett, de célnak megfelelő:
http://shop.tropicalfish.hu/edesvizi-akvarisztika/co2/co2-szettek/water-plant-co2-system-05l-single-pressure?p=0
De ha van rá keret akár nézegetheted ezeket is:
http://shop.tropicalfish.hu/edesvizi-akvarisztika/co2/co2-szettek/water-plant-co2-professional-dual-pressure-system-1l?p=0
http://shop.tropicalfish.hu/edesvizi-akvarisztika/co2/co2-szettek/sera-flore-co2-ellatorendszer-kulso-szelepes-palackkal?p=0

A cuba a hidegebb vizet kedveli, szóval tökéletes párosítás garnélákkal, melegítésre különböző igényű állatoknál van szükség.

Szerintem 30L-re már érdemesebb egy külső szűrő, bár az üzletben nagy vidáman megy 1-2 akvárium sima akasztós szűrőről. :D
Ez már csak azon múlik, mennyit szánsz rá. Ha nagyon nincs keret, egy Eheim Liberty- is elviszi szerintem simán.
Olcsóbb akasztós szűrők:
http://shop.tropicalfish.hu/edesvizi-akvarisztika/szuro-aramoltato/akasztos-kulsoszuro
Külső szűrők:
http://shop.tropicalfish.hu/edesvizi-akvarisztika/szuro-aramoltato/kulso-szurok

2014. január 15., szerda 22:41
Profil Honlap

Huh wow köszi. A moha is szép de ami nagyon tetszik és már korábban is láttam az a HC és a Parvula. Ezekre gondoltam láttam már kombináltan is /egyik oldalon ez másikon az/ de inkább nem folynék bele ennyire az elején. ezekhez a növényekhez milyen talaj kell, milyen fényforrás és milyen távolságra kell fölé helyezni? valamint co2 rendszerböl mindegy hogy milyen? Vagy ez sem mindegy? a szürö külsö vagy belsö? Mennyi az ideális höfok neki? hirtelen ennyi kérdés merült fel bennem :)

2014. január 15., szerda 22:06

walakyyy írta:
Elöször egy füvesített kertes akváriumot szeretnék amibe majd lehet tenni garnélát idövel. Bocsi ha nem voltam elsöre egyértelmü.

Füvesíteni drága CO2 rendszerek nélkül is tudsz, bár az igényel egy kis kreativitást.
2 lehetőséged van.
1.:
Választasz egy mohafajtát, füvesítéshez a jávai mohát ajánlom. Szükséged lesz valamilyen hálószerűségre, vagy a legjobb ha tudsz valahonnan szerezni saválló acélhálót. a hálóra kell kötöznöd a mohát, és azzal kirakni a talajt. (lapos kövekre is kötözhetsz, de az kevésbé esztétikus.)
Ilyesmit lehet vele elérni:
Kép
Kép

2.:
Ez a high tech megoldás. Itt a füvesítéshez normál előtéri növényeket használhatsz, viszont szükséged lesz egy erős fényre, co2 rendszerre és táptalaj(substrate)ra. Ezek a növények apró gyökerűek, és megfelelő körülmények között elterjednek a talajon. Ilyenek lehetnek pl:

Elatine:
Kép
Parvula:
Kép
HC 'Cuba':
Kép

2014. január 15., szerda 21:47
Profil Honlap
Adminisztrátor

walakyyy írta:
Elöször egy füvesített kertes akváriumot szeretnék amibe majd lehet tenni garnélát idövel. Bocsi ha nem voltam elsöre egyértelmü.

Akkor kelleni fog a táptalaj és ha lehetőséged van rá jó lenne a CO2 .

2014. január 15., szerda 21:47

2014. január 15., szerda 21:38
Adminisztrátor

walakyyy írta:
Köszi mindenkinek az aktivitást. Akkor kezdönek egy 30assal indulok, a talaj után a következö lépés? Bármilyen növény mehet bele? Úgy èrtem az alját szeretném részben "füvesíteni" pl. Mekkora co2 rendszer kell bele? mert az elengedhetetlen ugy tudom. Világításnak mit ajánlotok?

Üdvözlet a fórumon !
Ha a garnélák tartása az első számu szempont akkor a legtanácsosabb pár könnyen mobilizálható növényt telepíteni.
Elsősorban fákra -esetleg kövekre- ránövesztett moha fajták , Microsorium fajták a legalkalmasabbak.
Ebben az esetben felesleges a táptalaj hiszen alig van ültetett növényed.a CO2 sem annyira fontos , ezeket a növényeket CO2 nélkül is sikerrel nevelgetheted.

Más kérdés ha egy befüvesített akváriumba szeretnél garnélákat tartani a , akkor először fel kell építened- de legalább is el kell indítanod - CO2 vel táptalajjal egy akváriumot és aztán jöhetnek a garnélák.

2014. január 15., szerda 20:32
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 16 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő