Pontos idő: 2024. november 30., szombat 1:50

Hozzászólás a témához  [ 33 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő
 Shrimp Breeding Boxes 
Szerző Üzenet

Halihó,

sajnos semmi nem jött még össze a projektből. Minden hónapban közbejön valami nem várt esemény...
Addig eljutottam már, hogy megvásároltam a miniatűr vízpumpát (250l/h) Elég erős kis szerkezet, nem először vettem ilyet, ha sikerül, csinálok majd fotót róla.

Van néhány változtatás is a projektben. Picivel komplexebb dolgot szeretnék csinálni végül és a fény is LED lesz. Ha egyszer végre tudok időt szakítani erre, akkor csinálok újabb rajzokat...

2012. április 21., szombat 9:52

Valami változás a projectben? 8-)

2012. április 16., hétfő 19:37

weak írta:
Szia Tamás,

köszi a kérdést. Sajnos a projekt megállt, mert akksit vettem, aztán generátort is az autóba, így sajnos a projektre szánt összeg többszörösét elvertem a hónapban :)
A tervek szerint 1 akvival kezdek, amiben a szűrést fogom tesztelni. Ideiglenesen a másik akviba szánt növényeket próbálom majd submerszíteni :P És emellett a ricciát próbálok majd sokasítani benne (ha sikerül szereznem) akinek van nyírásból és megválna tőle, püzzön :) Bármekkora mennyiség befogadására képes vagyok ;)

Oh, szomorúan hallom! :(
Ellenben megfertőztél... emiatt szégyellheted magad (NE!) :D a pénztárcám szomorú lesz, ellenben én... :P A közeljövőben indítom én is a hasonló projektem. :roll:

2012. február 25., szombat 11:08
Profil Honlap

Szia Tamás,

köszi a kérdést. Sajnos a projekt megállt, mert akksit vettem, aztán generátort is az autóba, így sajnos a projektre szánt összeg többszörösét elvertem a hónapban :)
A tervek szerint 1 akvival kezdek, amiben a szűrést fogom tesztelni. Ideiglenesen a másik akviba szánt növényeket próbálom majd submerszíteni :P És emellett a ricciát próbálok majd sokasítani benne (ha sikerül szereznem) akinek van nyírásból és megválna tőle, püzzön :) Bármekkora mennyiség befogadására képes vagyok ;)

2012. február 24., péntek 12:11

Valami fejlődés a tervekben? :kocka:

2012. február 23., csütörtök 17:06

Szia Mindenki!

Az utóbbi időben nem nagyon volt időm arra, hogy folytassam a tervek taglalását, noha a projekt a fejemben folyamatosan pörög (több más dolog mellett). Az egyik legfontosabb összetevője a DIY projektnek a szűrő kialakítása. Mindenképpen ilyen hátsó/oldalpolcos szűrőt csinálnék. Az akasztós szűrőkön kívül ez az egyetlen olyan megoldás szvsz. ami nem vesz le az akvárium hasznos méretéből (mint mondjuk egy belsőszűrő) és a szűrőközeg mennyiségét és teljesítményt tekintve a legjobb választás. Persze csak akkor, ha külsőszűrő elhelyezésére nincs lehetőség (mert pl. egy íróasztalra, vagy polcra kerül az akvárium). Ez csak egy szubjektív vélemény :)

Terveim szerint egy 150-200l/h-s mini pumpával forgatom majd a vizet. A jelenlegi grafikákon csak be van dobva egy terelő a szűrőrészhez hátra. Idő közben gondolkodtam, hogy miként szeretném terelni a vizet a szűrőn belül.
Szép sorban:
    - kb. 1cm-es durva szivacs réteg, a befolyódészhez. (arra hivatott, hogy az ivadékok ne kerüljenek a szűrőbe)
    - ülepítő csarnok :)
    - szűrőközeg csarnok (benne talán siporax (számításaim szerint kb. 0.6-0.8l)
    - egy kisebb csarnok a pumpával és némi vattával

2012. február 14., kedd 14:16

Köszi Atti!
Valami vékonyszálút szerettem volna a parvulára azért gondoltam. Nem egybefüggve, hanem csak elszórva 1-1 tő. Az anubias petit nagyon tetszik és biztos, hogy becsempészem. Myriophyllum mattogrossensem volt már, nagyon szépen elvolt nálam egy kicsi belsőszűrős low-tech akviban, de a najas guadalupensis sokkal jobban tetszik.

A layouttal kapcsolatban még bármi lehet, de első körben úgy gondolom
    - az első akvi teraszos lenne. A terasz alján néhány tő anubias és stem. Felül riccia mező (már ha mezőnek lehet nevezni majd azt a 2 tenyérnyi részt :))
    - a másodiknál folytatódik a terasz, egy (vagy több) árkon átívelő fával amire flame-moss kerül, az árok másik partján indulna a dzsungel, szintén anubiassal és mérséklődne a teraszos jelleg
    - a harmadiknál folytatódik a dzsungel, majd jobbra haladva ismét csak riccia maradna, de ezúttal lejönne a frontüvegig
    - az egész layout nem lenne túl magas, a középső akvi jobb oldali része - ahol a dzsungel indul - lenne a legmagasabb és leglátványosabb pontja
    - mivel az akvik jóval mélyebbek lesznek, mint szélesek... egész jól lehet majd játszani ezzel a teraszos dologgal és szerintem jól meg lehet majd csinálni az átmeneteket

Nem tudom, hogy így szavakkal átjön-e a kép amit a fejemben lefestettem, de szeretném ha külön is jól mutatnának. :roll:
Egész jó lesz szerintem, bízom benne, hogy március első hetében indulni tud.

Addig meg kell csinálnom a világítást - aminek burkolatát egyelőre 1 fénycsövesnek tervezek azon elgondolásból, hogy a 14W T5 hosszában, ha fejleszteni akarok el tudok helyezni egy 55W PowerCompactot, ami kb. 60l-re (ami elférne a tervezett állványon) totál elég hightechez is (Pl. az akvik szűrése is ezért jobb így, későbbre is jó lesz, ha be akarom fogni hightechnek... de lehet hogy csak racionalizálni próbálom, hogy dúl bennem a barkácsvágy :)). A lámpa levehető/felhajtható lesz... az első felé hajlok, de majd meglátjuk az OBIs túra után :)

- Első körben a világításhoz fogom megrendelni a fénycsövet, előtétet és páramentes foglalatot.
    - Ezen dolgok pontos méreteit ismerve tudom majd pontosan megtervezni a bútor méreteit, amit szépen leszabatok, hogy már csak ragasztani és 1-2 helyen csavarozni kelljen.
    - Ha már ezeknek a méreteit tudom felkeresem az üvegest a tényleges méretekkel kapcsolatban.
    - Ha az akvi megvan akkor beszerzem a klassz mini pumpákat, - ha nem lenne elég a szűrőanyag otthon, akkor - a szűrőanyagokat, az aljzatokat és köveket amikre kötözhetem a növényeket, a fa dekort.
    - Ezek után legozok a hardscape-pel
    - Megrendelem a növényeket
    - Kötözök, ültetek
    - Indítok, de előtte ki szeretném választani hogy milyen garnikat szeretnék telepíteni, mert ennek megfelelően választanám ki hogy hová kerüljön lágyvíz, vagy kemény (nem sokat tudok még a garnélákról, de tudom, hogy pl. a zöld színű garni amit kinéztem, az a lágyvízben színtelenné válik... állítólag) és akkor eleve úgy indítanám.
    - Majd valamikor érkeznének a garnik

Kb. ez a terv most, aztán a csuda tudja, hogy mi fog még változni... :)

2012. január 30., hétfő 14:06

Jó lesz!
Talajszűrőre gondoltam én is, de beültetett növényekkel kilőve.
Előtérinek ricciát használnék. A parvulát csak megfelelő fénnyel tudnád tartani, akkor meg gond lehet a CO2 hiánya. Tervezd bővíthetőre a világítást, és játszadozhatsz a fényerővel.
Középre raknám a dzsungeles akit, két szélén szépen fel- és levezetve a tekintetet.
Használhatsz mohákat, anub. nana. petit-et, micros.-t, tenellust (inkább hátrébb), hydro sp. japan-t. Akár a dzsungelesbe 2-3 szál myrioph. mattogr. is megmaradna hátul stemnek.
Stemnek még jobb lehet a mérete és igénytelensége miatt a Najas guadalupensis. Szép kis növény low tech-be, Gábor biztosan szerez neked.

Kép

A garnélák is nagyon szeretik.

A világítást próbáld meg felhajthatóra vagy levehetőre csinálni, hogy kényelmesen hozzáférj az akikhoz.

2012. január 30., hétfő 13:08
Profil Honlap

Köszönöm Papó az elismerő szavakat, ami a tervezést illeti.
Meglátjuk, hogy mennyire sikerül majd a házibarkács része :) Ígérem mindent fotókkal és adatokkal dokumentálok. Mivel a páromnak csinálom ez sokkal "legálisabb" :mrgreen: mint az eddigi projektjeim, talán időm is lesz rá... :roll:

2012. január 29., vasárnap 12:44
Adminisztrátor

Profi lesz és nagyon profi a tervezés is.

2012. január 29., vasárnap 12:19
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 33 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő