Pontos idő: 2024. november 30., szombat 2:49

Hozzászólás a témához  [ 80 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Következő
 Egyszerű 64 literes low tech 
Szerző Üzenet
Adminisztrátor

fenomen írta:
Rendben, erre felkészültem! Elképzelhető, hogy az eddigi problémámnak végig a talaj volt a fő okozója? Ezt csak azért kérdezem, mert a restartban az alapkoncepción nem változtatnék! (tápozás, szűrés, stb.)

Nagyon is lehetséges .

2017. március 2., csütörtök 15:53

Rendben, erre felkészültem! Elképzelhető, hogy az eddigi problémámnak végig a talaj volt a fő okozója? Ezt csak azért kérdezem, mert a restartban az alapkoncepción nem változtatnék! (tápozás, szűrés, stb.)

2017. március 2., csütörtök 14:28
Adminisztrátor

fenomen írta:
Sziasztok!

Egy gyors beszámolót tartanék az akváriumról, amely sajnos végképp nem javul, ezért fel is adtam a harcot, de legalább leírom a tapasztaltakat, tanulság céljából, hogy mit ne csinálj!
Azért vannak némi pozitívum is, ezeket is megosztom, induljunk ki az alapproblémámból, amit utoljára leírok, tehát a növények levelein továbbra is ásványi anyag lerakódás van, amely a nem megfelelő szén-dioxid - oxigén arány miatt alakult ki.
Ennek megszüntetésére az alábbiakat követtem el, sajnos sikertelenül:
- a liqui carbot egészen 2 ml-ig emeltem
- éjszakai levegőztettés (4 óra hossza)
- a szűrőt már minden létező formában teszteltem, hátha javul a gázcsere, mindhiába
- felszín leszívó használata a gázcsereprobléma miatt
- 50%-os vízcsere

Pozitívumként a következőeket sorolnám fel:
- néha felcsillant a remény, mivel egy-két levélen mintha kopott volna a fekete larakódás
- a valisneria iszonyat módon szaporodik és egészséges is
- egy műanyag áramlásterelőt vettem, ami nagyon szépen szét teríti a vizet, ennek köszönhetően enyhült a felszíni hártya

A fentiekrő lennyit, most pedig kérdeznék pár dolgot, amely, ha hülyeség, akkor elnézést kérek, de inkább felteszem, hátha segít a helyzetemen:
1.) Az aljzatom nagyobb szemű gyöngykavics, amit a korábbról megmaradt apró szemű bazalttal szórtam le, ezáltal lehetséges, hogy a talaj nem szellőzik rendesen? (itt megjegyezném, hogy a talaj is folyamatosan feketedett, viszont jelenleg katasztrofális)
2.) A növények 70 %-át a valisneria teszi ki, ezáltal lehetséges, hogy a tápanyag jelentős részét ezek a növények veszik fel?
3.) Továbbá lehetséges, hogy túl nagy a szűrőm az eheim2213 személyében, és próbálkoznom kellene egy kisebb, esetleg belsővel?

Végezetül leírnám, hogy milyen adatokkal működik jelenleg az akvárium:
- tf macro naponta 1,5 ml, tf micro kétnaponta 1,5 ml
- a szűrővel a felszínt mozgatom
- napi 8 órát világítok
- jelenleg 7 neon, 5 rózsamárna és két páncélos harcsa lakik benne
- hetente 10 liter vízcsere pihentetett, illetve kezelt csapvízzel
- napi kétszeri etetés (tropical spirulina flake)

Hát nem is lett annyira rövid, de ennyi lenne, továbbá Gábortól elnézést, amiért tanácsa ellenére nem küldtem a vízmintát, sajnos a munka miatt nem jött össze, habár nem tudom, hogy a jelenlegi állapot menthető-e!? Szégyen-nem szégyen csatolok egy képet a sötétség birodalmáról, legyen tanulság mindenkinek!

Köszönöm az eddigi segítségeteket és türelmeteket, Sziasztok!

A nagyszemű talajok majdnem " halottak " biológiailag .
Akvárium esetében az egyik legfontosabb tényező
Természetesen a Vallisneria sok tápanyagot összeszed , de nem ő a ludas .
Ki kellene cserélned a talajt , ez egyértelműen látható a képen .

2017. március 2., csütörtök 13:56

Sziasztok!

Egy gyors beszámolót tartanék az akváriumról, amely sajnos végképp nem javul, ezért fel is adtam a harcot, de legalább leírom a tapasztaltakat, tanulság céljából, hogy mit ne csinálj!
Azért vannak némi pozitívum is, ezeket is megosztom, induljunk ki az alapproblémámból, amit utoljára leírok, tehát a növények levelein továbbra is ásványi anyag lerakódás van, amely a nem megfelelő szén-dioxid - oxigén arány miatt alakult ki.
Ennek megszüntetésére az alábbiakat követtem el, sajnos sikertelenül:
- a liqui carbot egészen 2 ml-ig emeltem
- éjszakai levegőztettés (4 óra hossza)
- a szűrőt már minden létező formában teszteltem, hátha javul a gázcsere, mindhiába
- felszín leszívó használata a gázcsereprobléma miatt
- 50%-os vízcsere

Pozitívumként a következőeket sorolnám fel:
- néha felcsillant a remény, mivel egy-két levélen mintha kopott volna a fekete larakódás
- a valisneria iszonyat módon szaporodik és egészséges is
- egy műanyag áramlásterelőt vettem, ami nagyon szépen szét teríti a vizet, ennek köszönhetően enyhült a felszíni hártya

A fentiekrő lennyit, most pedig kérdeznék pár dolgot, amely, ha hülyeség, akkor elnézést kérek, de inkább felteszem, hátha segít a helyzetemen:
1.) Az aljzatom nagyobb szemű gyöngykavics, amit a korábbról megmaradt apró szemű bazalttal szórtam le, ezáltal lehetséges, hogy a talaj nem szellőzik rendesen? (itt megjegyezném, hogy a talaj is folyamatosan feketedett, viszont jelenleg katasztrofális)
2.) A növények 70 %-át a valisneria teszi ki, ezáltal lehetséges, hogy a tápanyag jelentős részét ezek a növények veszik fel?
3.) Továbbá lehetséges, hogy túl nagy a szűrőm az eheim2213 személyében, és próbálkoznom kellene egy kisebb, esetleg belsővel?

Végezetül leírnám, hogy milyen adatokkal működik jelenleg az akvárium:
- tf macro naponta 1,5 ml, tf micro kétnaponta 1,5 ml
- a szűrővel a felszínt mozgatom
- napi 8 órát világítok
- jelenleg 7 neon, 5 rózsamárna és két páncélos harcsa lakik benne
- hetente 10 liter vízcsere pihentetett, illetve kezelt csapvízzel
- napi kétszeri etetés (tropical spirulina flake)

Hát nem is lett annyira rövid, de ennyi lenne, továbbá Gábortól elnézést, amiért tanácsa ellenére nem küldtem a vízmintát, sajnos a munka miatt nem jött össze, habár nem tudom, hogy a jelenlegi állapot menthető-e!? Szégyen-nem szégyen csatolok egy képet a sötétség birodalmáról, legyen tanulság mindenkinek!

Köszönöm az eddigi segítségeteket és türelmeteket, Sziasztok!

Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

2017. március 2., csütörtök 13:21

Rendben, akkor marad a vízminta!

2017. február 4., szombat 18:28
Adminisztrátor

fenomen írta:
Sziasztok!

A kérdésem lenne, hogy az én 64 literes aksim esetében meddig lehet emelni a carbo mennyiségét? Jelenleg 2 ml megy naponta, plusz az éjszakánkénti 4 órás levegőztetés, de sajnos még mindig nem szűnt meg a ,,lerakódás" a növényeken!
Jelenleg nem adagolok macrot, esetleg ez pozitív hatással lehet?
Lassan kezdem feladni a harcot, teljesen kifogytam az ötletekből, folyamatosan böngészek a forumon, de hasonló problémával nem találkoztam még, ezért nincs könnyű dolgom!
Lassan csak a restart marad, ha így haladok! :(

Hiába lenne restart .
Hozzál be 2 deci vizet , hogy megnézessük.
Az akváriumból természetesen .
Sajnos nem adhatsz több carbot .

2017. február 4., szombat 17:42

Köszi, fel is veszem vele a kapcsolatot!

2017. február 4., szombat 13:40
Sasszem

Asszem Herqmannak volt hasonló problémája a Sziámilak-ban...estleg ő tudna segíteni ha olvassa a naplód..vagy természetesen Papó mágusunk..

2017. február 4., szombat 11:07

Sziasztok!

A kérdésem lenne, hogy az én 64 literes aksim esetében meddig lehet emelni a carbo mennyiségét? Jelenleg 2 ml megy naponta, plusz az éjszakánkénti 4 órás levegőztetés, de sajnos még mindig nem szűnt meg a ,,lerakódás" a növényeken!
Jelenleg nem adagolok macrot, esetleg ez pozitív hatással lehet?
Lassan kezdem feladni a harcot, teljesen kifogytam az ötletekből, folyamatosan böngészek a forumon, de hasonló problémával nem találkoztam még, ezért nincs könnyű dolgom!
Lassan csak a restart marad, ha így haladok! :(

2017. február 4., szombat 10:51

Rendben, köszönöm!

2017. január 23., hétfő 20:25
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 80 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Következő