Perspektíva, kompozicíó, látásmód, --Művészet-festészet-fotózás és az akvarisztika Egy kicsit "súlyosra" sikeredertt a cím, igérem nem foglak benneteket az aranymetszéssel és mindenféle szakszavakkal bombázni...na meg nem is értek hozzá..majd mások..
Valamikor amikor elkeztem foglalkozni az akvarisztikával, illetve divatosan az akvakertészkedéssel a fent említet szavaktol csak úgy menekültem vagy tovább lapoztam..." mi közöm van nekem ehez"..címen.
Késöbb mikor egy kicsit kezdtem beleméjedni a témába majd közben megismertem Papót...egy délelött szóba került a TF workshop ahol a vendég egy festő volt, aki tartott egy kis előadást.."mi a fenne?" akkor már kezdet motoszkálni bennem hogy ezek a dolgok valszeg összefüggenek. Késöbb jött az első hegy az életemben, jobban mondva akváriumomba és megint előjöttek ezek a "fránya" dolgok, arányok, aranymetszés..stb.
Életem mellékvágányaként "kisért" a fotózás....szeretem..de csak mint hobby van...de mint jellemző rám ennek a tudománynak is a mélységei felé vettem az irányt...jöttek a youtub videók sorra...és jött a döbbenet, megint festők, grafikusokat láttam..akik serényen beszéltek a fenn említett bűvös szavakrol...
Mondandóm lényege az lenne ha időtök engedi, néha napján nézzetek meg egy egy ilyen videót...esetleg tobhattok egy linket is itt a témában. Végül is mindanyian azért alkotunk hogy aztán átadjuk, megosszuk ezt másokkal. Komponálunk egy szép akváriumot ami jol nézz ki 2d-ben akár egy festmény, majd fotózunk...és meg is született a címben rejlő már nem is olyan fura kapcsolat...de asszem Papó ezt már rég sokkal jobban megfogalmazta nekünk 2013- mas versenykiírásában:
Egy versengésnek mindig az inspiráció az egyik hajtóeleme .
A mi inspirációnk a természet egy pillanatának a megörökítése.
Az az életérzés amit a természet csodálata kivált minden egyes akvaristából.
Ha a magam gyönyörűségére csodálatosat alkottam, de kiviszem a nagyközönség elé , akkor át kell tudjam adni azt az érzést, amit én éreztem alkotás közben.
Át kell tudjam adni azt a természet csodálatot ,amit én éreztem mikor is létrehoztam az alkotásomat.
Ez mindnyájatoknak sikerült !
A mai naptól kezdve mind művészek vagytok !
A festő az ecsettel a szobrász a vésőjével alkot.
Ti a csipesszel az ollóval.
Mindegyik művész azt az érzést próbálja továbbadni amit az adott pillanatban megörökítendőnek ítélt.
Mennyivel nehezebb az akvaristának a helyzete , hiszen a pillanatnyi hangulatának a megörökítése egy olyan közegre hagyatkozik , mely mozgásban van.
Mit tudott volna alkotni vajon Munkácsy Mihály , ha úgy kellett volna a képeit megfesteni , hogy hogyan fog kinézni Krisztus szakálla Pilátus előtt az "ecce homo" festményen előtt ,mondjuk fél év múlva..
Itt is az első videó amit ajánlanék..egy kicsit hosszú, de szerintem vannak használható dolgok benne...ha néztetek vagy tudtok hasonlót ne tartsátok magatokban dobjátok be.
https://youtu.be/m3hEH3ddwJc