|
Pontos idő: 2024. november 29., péntek 16:35
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 7 hozzászólás ] |
|
Agyagos talajok újrahasznosítása?
Szerző |
Üzenet |
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
SlyChocolate írta: papó írta: Az ista és az knott talajt is többször kimostam már. Nem nagy ügy , van hozzá egy célszerszámom. Tésztaszűrő? Nem , de akár az is jó erre a célra .
2015. február 25., szerda 15:22 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
papó írta: Az ista és az knott talajt is többször kimostam már. Nem nagy ügy , van hozzá egy célszerszámom. Tésztaszűrő?
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2015. február 25., szerda 12:43 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
Az ista és az knott talajt is többször kimostam már. Nem nagy ügy , van hozzá egy célszerszámom.
2015. február 25., szerda 12:39 |
|
|
tibicuk
Csatlakozott: 2011. szeptember 2., péntek 16:26 Hozzászólások: 571
|
Volt egy széria ADA Afrikana,vagy Malaya,ami eléggé széjjel esett,azóta én meg sem kísérlem kimosni.Amazoniám még nem volt. Mosogassa , akinek van ideje. Ebből még baj nem származott,mivel rákerült egy csomó friss talaj.
2015. február 25., szerda 10:46 |
|
|
Molroth
Csatlakozott: 2013. augusztus 20., kedd 15:41 Hozzászólások: 1078 Tartózkodási hely: Gyál
|
tibicuk írta: Általában ADA talajom van.Én úgy szoktam csinálni,hogy a táptalajig kiszedem az akiból,utána ezt a következőbe alulra rakom és kb. 5-6 cm friss talajt teszek.Táptalajt alulra is, és a rég és új talaj közé is rakok. De előfordult olyan is,hogy csak alulra raktam,attól függően,hogy milyen magasra pakolom fel hátul.Természetesen az átmosás ADA talajnál szóba sem jöhet,kompletten megy át a másik akiba. Keményebb agyagos talajokat,amik nem károsodnak,egészben maradnak , ki szoktam mosni,sőt égetni. (sütőben 200°C)Ilyen talaj a JBL Manado és az Up Aqua talaj,amivel tapasztalatom van. Én már egyszer a mostani ADA amazoniámat is kompletten átmostam és újrahasznosítottam, és ugyanezt eljátszottam már Aquatic Nature shrimp soil-al is gond nélkül. Kell hozzá egy jó nagy sűrű szövésű pl tésztaszűrő (én azzal csinálom ), két vödör, és sok-sok türelem. Kilapátolom az akváriumból az aljzatot egy vödörbe, és akkor szépen tésztaszűrőnként átmosom, majd a tiszta aljzat mehet a tiszta vödörbe. Kis mókusok egyből az akváriumba tehetik, nagy mókusok ki is süthetik. A fenti két aljzattal vannak tapasztalataim, bírja a gyűrődést, de nyilván van valamennyi veszteség, de nem vészes, bár ez függ attól is, hogy mennyire öreg az adott aljzat. Az enyém már elmúlt 2 éves, de még bírja, bár ez majd hamarosan a gyakorlatban is kiderül remélhetőleg.
2015. február 25., szerda 10:23 |
|
|
tibicuk
Csatlakozott: 2011. szeptember 2., péntek 16:26 Hozzászólások: 571
|
Általában ADA talajom van.Én úgy szoktam csinálni,hogy a táptalajig kiszedem az akiból,utána ezt a következőbe alulra rakom és kb. 5-6 cm friss talajt teszek.Táptalajt alulra is, és a rég és új talaj közé is rakok. De előfordult olyan is,hogy csak alulra raktam,attól függően,hogy milyen magasra pakolom fel hátul.Természetesen az átmosás ADA talajnál szóba sem jöhet,kompletten megy át a másik akiba. Keményebb agyagos talajokat,amik nem károsodnak,egészben maradnak , ki szoktam mosni,sőt égetni. (sütőben 200°C)Ilyen talaj a JBL Manado és az Up Aqua talaj,amivel tapasztalatom van.
2015. február 25., szerda 9:20 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Azt tudjuk, hogy megfelelő mosás, főzést követően a kőzet alapú talajok szinte végtelenszer újra használhatóak. Viszont mi a helyzet ami agyag alapú talaj, annál is működhet a dolog? Én eddig az ilyen talajt egy-az-egyben cseréltem újra mikor szétkaptam az akvát. Nagyon kíváncsi lennék a véleményetekre és főleg a tapasztalataitokra a témában Szerintetek egy alapos mosást követően jó lehet-e még pl pótlásként az újhoz, vagy akár önállóan is egy új indításhoz a régi talaj? Természetesen a régi táptalajtól, gyökerektől és egyéb szennyeződéktől teljesen megtisztítva!
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2015. február 25., szerda 7:48 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 7 hozzászólás ] |
|