|
Pontos idő: 2024. november 29., péntek 17:52
|
Szerző |
Üzenet |
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Egyáltalán az Eheim a kerámia gyűrűk helyett miért használ ilyen műanyag megoldást?
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2013. június 30., vasárnap 19:33 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
A változtatás oka a folyamatosan zöldülő üveg. Ami valszeg az állandó magas nitrát szintre utal...? Ha jól értelek akkor a perlon menjen vissza felülre? És épp elég alul a gyári MechPro (gégecső darabok)?
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2013. június 30., vasárnap 19:31 |
|
|
lakly
Csatlakozott: 2013. április 6., szombat 17:58 Hozzászólások: 165 Tartózkodási hely: Szekszárd
|
SlyChocolate írta: No akkor! Akkor a folytatásos teleregény... Gondolkodtam egy kicsit a témában...(ha már az Isten adta nekünk ezt a sok eszet... ) Eredetileg a szűrő anyagok felállása alulról-felfelé a következő volt a Pro3 2075-ben. Fenn a durva szivacs... Majd legalul a Mech pro(gégecső)-Bio mech-majd a Substrat pro és a végén a perlon. Ez nálam így is működött évekig azzal a különbséggel, hogy az alsó gégecsövek helyére Sera Sipó került. Két dolgot mindenki tud. Az egyik a biológiai szűrőanyagokat védeni kell a szennyeződésektől. A másik a lyukas hengeres formájú szűrőanyag jól lebegteti az áramlásban a mulmot. Magyarán lenn tartja azt. Az eddigi felállásban szerintem két hiba volt. Az egyik a mech pro kivétele, hisz így a helyén lévő Sera sipó telibe kapta a koszos vizet. A másik a perlont oda tettem ahová az Eheim is. ??? Mostani elrendezést így csináltam meg: Durva előszűrő szivacs fenn. Legalul mechpro-perlon-majd sipó, biomech vegyesen-majd Substrat pro megint vegyesen. Így a biológiai töltettek jobban védettek hisz a pelon van alattuk/előttük az áramlásban. Illetve a gégecsövek jobban lenn tartják a mumlmot (valszeg mint más lyukas hengeres anyag?). Két hét és kiderül... Tökéletes a logikád, bár szerintem ezt túlkombináltad. Én a kistestvérével rendelkezem, ezért én is látom a működését. Először is több szűrőt alkalmaztam régebben és ott volt lehetőségem kitapasztalni, hogy a perlont nagyon nem mindegy, hogy hol helyezi el az ember, ezt mindig az utolsó szűrési közegként kell alkalmazni. A szűrés elméleti, és gyakorlati lényege a szűrőanyagok elhelyezése tekintetében a durvábbtól mindig a finomabb felé haladunk (szennyezett víz a legdurvábbnál- tisztított víz a legfinomabb szűrőnél), ez nagyon fontos! A megfelelő áramlás miatt nagyon fontos a rétegek megfelelő elhelyezése. Nagyon nem jó, hogy betettél egy köztes perlont, mert az alsóbb rétegeket nagyon megterheled, a perlon tömődésével a a perlonban elvész az áramlás, ezért megszaporodik a szűrőtisztításod. Az hogy a biológia szűrést végző anyagod alsó rétegeiben esetleg kicsit nagyobb szennyeződést találsz az nem probléma, sőt a jelenlegi összeállításoddal megnehezíted a szűrőbacik dolgát is (lefogod az áramlást, a tápanyagukat, oxigént, stb.) Másodszor e típusú szűrők hatalmas előnyét sem használod ki. Direkt azért alakították ki ezeket így, hogy az előszűrőt nagyon gyorsan lehessen tisztítani, és további nagy bolygatás nélkül a perlont is lehet cserélni. Én ezek szerint használom a szűrőmet, egy 98l-es erősen hala-növényest szűr, kb. 10-12 hetente bontom meg a szűrőt, ekkor kinyomkodom az előszűrőt, és perlont cserélek, és kb. 6 havonta foglalkozok az alsóbb rétegekkel, mert ez elegendő. Nem értem, hogy mért akartál változtatni? Remélem tudtam segíteni.
|
2013. június 30., vasárnap 19:23 |
|
|
SlyChocolate
|
asera írta: És ez hogy nálad 3 éve megy,valamit változtat a lényegen? Majd kiderül... Mindenesetre sokkal jobban védettek lettek a bioanyagok azzal, hogy eléjük tettem a perlont.
|
2013. június 30., vasárnap 18:09 |
|
|
asera
Csatlakozott: 2012. április 28., szombat 16:25 Hozzászólások: 2075 Tartózkodási hely: Debrecen
|
És ez hogy nálad 3 éve megy,valamit változtat a lényegen?
|
2013. június 30., vasárnap 17:53 |
|
|
SlyChocolate
|
asera írta: Kb.14 hónapja megy. Alulról kezdve: 1: 2 db. gyári durva szivacs. 2:Tavi szűrőanyag 3:Szintén 4:Tavi szűrőanyag,tetején perlon Jah! Nálam kb három és fél éve.
|
2013. június 30., vasárnap 17:19 |
|
|
Icepeak
|
Srácok ezt gondolhatjátok komolyan!!!
Legalul van egy durva szivacs! Ő felfogja a a leveleket a szart stb. Többi rekeszbe a biológiai szűrőanyag. Legfelső rekeszbe biológia szűrőanyag és a perlon. És a legutolsó ami a legfontosabb az nem más mint a KÉSZ!
2013. június 30., vasárnap 17:11 |
|
|
Mexx2
Sasszem
Csatlakozott: 2011. október 16., vasárnap 10:32 Hozzászólások: 3725 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Én a perlont gyárilag valahol a közepén helyezném el. Mivel ugye az finomabban szűri a koszt. Viszont ha a tetején van akkor a kosz végig megy a biológiai anyagokon is és ezek is felfogják és eltömődnek. Viszont ha középen lenne akkor hamarabb megfogják a koszt és a biológiai szűrőanyagok tovább működnek magas szinten. De lehet, hogy nem oszt nem szorozz mert minimális a koszolódás.
_________________ K.Tamás
|
2013. június 30., vasárnap 15:56 |
|
|
asera
Csatlakozott: 2012. április 28., szombat 16:25 Hozzászólások: 2075 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Kb.14 hónapja megy. Alulról kezdve: 1: 2 db. gyári durva szivacs. 2:Tavi szűrőanyag 3:Szintén 4:Tavi szűrőanyag,tetején perlon
|
2013. június 30., vasárnap 12:17 |
|
|
SlyChocolate
|
asera írta: Nálam a perlon van legfelül,a durva szivacs legalul,közöttük a biológiai cucc és semmi baj a szűrésemmel. Mennyi ideje megy Nálad a szűrő? Pontosan mi a sorrend a szűrőn belül a víz útjában?
|
2013. június 30., vasárnap 11:58 |
|
|