Nálam ugye mostanában volt aktuális a milyen szűrő kérdés.
Eredetileg egy eheim 2213 szűrte a növényest, ezzel is teljesen elégedett voltam, bár tény, hogy a gyári szűrőtöltet nem volt az igazi, de hát semmi sem tökéletes.
Viszont a sügéresbe már mindenképp kevés lett volna. Az első gondolatok nálam is a sera, de inkább az eheim volt, de itt voltak ugye az új hydor-ok.
Próbáltam után olvasni, sikertelenül
és bár előtte még csak nem is hallottam a márkáról, de némi konzultáció után egy Hydor professional 600 lett a kiválasztott.
A gyári szűrő töltet szerintem tökéletes, jobban kívánni sem lehet. Meg van benne minden ami kellhet, szivacs a durva szűréshez, perlon a finom szűréshez, és három rekesz kerámia gyűrű (talán a mátrix lehetne jobb, de ez csak szőrszál hasogatás) a biológiai szűréshez.
A motor erős, ideális áramlatot biztosít, ez mondjuk növényes akváriumnál problémát okozhat a fotoszintézis terén, bár ez bevezetés kérdése... és ami nálam megint csak fontos szempont volt, csendes is.
A motor 19W-os ami méreteit tekintve szerintem nem sok, meg amúgy is, éves szinten 10e plusz a villanyszámlán nem hiszem, hogy bárkit hanyatt vág aki akvarisztikával foglalkozik...
Az alkatrészek jól ki lettek találva, gyárilag állítható méretekkel (ez nálam külön pontot ért). Minden úgy lett kialakítva, hogy el sem lehet rontani az összerakást. És a csomag még a csapokat is tartalmazza.
Ár érték arányban szerintem mindent ver, a szűrő töltet alap tartozék, semmi ráfizetéssel nem járt, nem úgy mint más gyártók esetén.
Egy pillanatra sem bántam meg, hogy hydor-t választottam, csak ajánlani tudom mindenkinek.