Te jó ég, itt iszonyat hiányosság van alap elektronikai téren..
Akkor kezdjük az elejéről.
A LEDet iden, modellezhetjük diódaként, az általad felrajzolt karakteriszkia többé kevésbé érvényes, de:
Csak a forward tartományt szabad nézni, a reverse és a breakdown arra vonatkozik, mikor a LEDet fordított polaritással táplálod.
Úgy kell érteni ezt a rajzot, mintha a egyik végét földre kötnéd a másik végét pedig végigzongoráznád minusz feszültségektől plussz feszültségekig. A 0 pont a kék és a zöld átmenet, olyankor a LED mind a két végén 0 potenciál van.
Magyarul átütési feszről beszélni iszonyat hülyeség! Senki sem akarja bekötni a LEDjét fordítva, mert A: nem világít, B: ha eléri a letörési feszültséget, akkor tönkremegy.
Szóval maradjunk a forward irányban, azaz a zöld tartományban. Itt látható, hogy a
feszültség növekedésével az áram exponenciálisan nő.
SOHA NEM CSÖKKENIdézet:
Akkor egy jó példa a régi bringa lámpám ahol szintén az emlegetett 1wattos leddel szereltem.
Itt a táp 4 darab AA-s elem volt ami már leve hibás ötlet hisz elméletileg 6Volt körüli.
Itt is előtétellenállást kellett volna használni.
De én egy az egyben rákötöttem a 3 Volt nyitófeszű ledet.
Amit csak egy dolog mentett meg az, hogy az akkuk örgek voltak és terhelés hatására a feszültségük 1.5Voltra eset le.
És az áramerősség 0.5Amperre emelkedett.
Ha összeszorozzuk a P=U*I képlet alapján kb 0.75Watt ami azt jelenti, hogy ha lecsökken a tápfesz akkor közvetlenül bekötött leden meg nő a átfolyó áram.
Ez a magyarázat is hibás sajnos.
Ha a négy elemed mind egészséges lett volna, akkor a hat volttól a leded tönkrement volna a bánatba, mert akkora lett volna az áram.
Én a helyedben inkább azt mondanám, hogy a fesz 1,5V ra leesett, mert az elem nem volt képes szállítani 6V on a LED karakterisztikájából adódó áramot.
Így a feszültség addig csökkent, míg az elem-LED rendszer talált egy olyan munkapontot, hogy az elem tudta szállítani a LED által a feszültségből meghatározott áramot.
Ilyen esetben nincs értelme U*I ről beszélni, mivel nem a LED alakította ki ezt a munkapontot, hanem legfőképp a rossz elemeid. Nem ajánlom, hogy kipróbáld 6V-tal a LEDedet.
Valamint nyitófeszültségről sincs értelme beszélni LEDeknél, mert karakterisztikája van a LEDnek(mint minden diódának) nem pontszerűen nyit, azaz a "nyitófesz" alatti feszültségre is világítani fog valamennyire. A nyitófesz arra értendő, hogy annál a feszültségnél éri el a LED a nominális áramát!