Pontos idő: 2024. november 1., péntek 7:23

Hozzászólás a témához  [ 39 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4  Következő
 LED szakmai topicja 
Szerző Üzenet

Eltűnt a hozzászólásom:( Na nem baj pótolom :twisted: :twisted:

A lényeg feláldoztam 2db 1W "power" ledet. Egyik egy 10*10 ventivel hűtött darab volt , a másik csupasz. A ledekről: 1W 350mAh 90lumen 3,6V. Ezt tudja papíron. Teszt lényege--> Tápom univerzális. 0,1V-24V ig állítható 0,1V-ként. Leadott áramerőséget méri. A ledek 2,7V "kapcsoltak be". Ezen a feszültségen akkora fénye volt ami csak sötétben látni. Nem melegedett egyáltalán egyik se. 3,6V-on a ledek tökéletesen működtek. 350mAh áramerőséget követeltek a táptól. A hűtött borda egyáltalán , míg a hűtetlen borda meleg volt(kb 40fok). 4,2V-on a hűtetlen led "kiégett" Nem mint a villanykörte, csak egyszerűen lecsökkent a fény , oly mértékben ,hogy már szinte nem is világított. Hozzáteszem nem tudtam hozzányúlni mert k.... meleg volt. A hűtött led tökéletesen üzemelt. Kétség nem fér hozzá melegedett (40-50fok közt) A fénye nőtt(szemmel nem tudok lument mérni!!) (MÉG!!! :twisted: :twisted: :twisted: ) áramfelvétele duplázódott. Ilyen hőmérsékleten hosszú távon a led fénye rohamosan romlik. Tovább nem húztam. Szerintem bírta volna még egy picit. Holnap új teszt , de ott már vízhűtéssel:)

Ugyebár jó minőségű tápról beszélünk és nem elemről és akkumlátorról ami terhelés hatására kevesebb áramot tud leadni. Itt a 3,6V terhelés alatt is 3,6V. Akkunál és elemnél ez nem mondható el mert veszít belőle. Megoldható persze , hogy ne veszítsen. Kell hozzá némi szaktudás és egy PWM (impulzus-szélesség modulációt alkalmazó DC/DC konverter) ha jól emlékszek.(lehet vele a feszültségen le fel emelgetni , de nem fogunk a lényeg az az ,hogy stabilan tarjta a kimenő feszültséget terhelés hatására is és az elem vagy akksi merülése se befolyásolja a leadott feszültséget , addig míg el nem érnek egy bizonyos pontot ahol már kifulladnak!)

Uff elfelejtettem írni. Nem a legjobb minőségű ledek voltak!!!

A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Icepeak 2013. január 7., hétfő 23:57-kor.

2013. január 7., hétfő 23:28
Adminisztrátor

novenyesakvariumok írta:
Viszont, hogy pozítiv is legyek, aki ír egy értelmes, hiba nélküli összefoglalást a LEDekről, kap tőlem ingyen és bérmentve egy tekercs (2000db) LEDet.

De ha nem ír senki akkor rád hárul a meló :D :kocka: :kocka: :kocka: :kocka:

2013. január 7., hétfő 21:31

a nominális feszültség először is a színtől függ infrától Uv irányába(2,8tól akár 3,6ig) (fehér LED nincs, mivel a fehér nem monokromatikus fény!)
A mai fehér ledek igazából kék ledek, színkonverziós foszforral. Azaz maga a LED egy kék fényt ad ki, az előtte lévő sárga trutyi csinál a monokromatikus fényből fehér fényt. Ezért látsz a színkarakterisztikán két hupnit. Az első a primer LED színe, a második hupnit a foszfor állítja elő.
Sajnos titoktartás miatt nem írhatom le, hol tart a mai ipar(nem tudomány) hatékonyságban, de a manapság jónak emlegetett 100lumen per wattot rég elkerültük..
Kép

http://borosgabor.blogspot.de/
http://www.flickr.com/photos/borosgabor1984

A hozzászólást 7 alkalommal szerkesztették, utoljára novenyesakvariumok 2013. január 7., hétfő 21:43-kor.

2013. január 7., hétfő 21:31
Profil Honlap

novenyesakvariumok írta:
Bocsi mindenkitől, elszakadt a cérna...
Nem bírom nézni, mikor magabiztosan állít vki helytelenséget, főleg olyan téren, ahol szeretem szakértőnek hinni magam, ez a legnagyobb gyengém...
sorry mégegyszer

UI: lehet irozinálni, de felesleges.

Semmi gond!
Amit írtam saját tapasztalataimon alapult.
Amik tények.
Az is lehet azok az alkatrészek amivel dolgoztok sokkal jobbak mint amit mi szegény kis hazánkban beszerezhetünk.
Sokkal jobbak többet birnak.
Ha túlhúzátok a 3 voltos fehér ledet 3.7-3.8 volt környékén még nem megy tönkre.
De hát náluk itt már elhaláloznak a túlhajtás lehetőseége nagyon kicsi.

2013. január 7., hétfő 21:27

Viszont, hogy pozítiv is legyek, aki ír egy értelmes, hiba nélküli összefoglalást a LEDekről, kap tőlem ingyen és bérmentve egy tekercs (2000db) LEDet.

2013. január 7., hétfő 21:25
Profil Honlap

Bocsi mindenkitől, elszakadt a cérna...
Nem bírom nézni, mikor magabiztosan állít vki helytelenséget, főleg olyan téren, ahol szeretem szakértőnek hinni magam, ez a legnagyobb gyengém...
sorry mégegyszer

UI: lehet irozinálni, de felesleges.

2013. január 7., hétfő 21:22
Profil Honlap

Tanits Mester!
:lol:

2013. január 7., hétfő 21:22
Adminisztrátor

Te Gabi :D
Tévedhet Csoki és gondolom szívesen olvasná minden mondatod , de könyörgöm a stílus :shock: :shock: :D

2013. január 7., hétfő 21:21

ezt írtam:

Idézet:
Te növényes tuképp azt írtad amit én csak azt nem látod be

nem ugyanazt írtam, ha nem így látod, akkor nem érted, mit írtam.

Idézet:
hogy a led tól-tólig használható

igen 0Vtól, az "nyitófeszig" alatta (negatív feszültség)nem világít, felette tökre megy.

Idézet:
Van egy bizonyos feszültség határ amihez tartozik egy adott áram érték.
És bár nő az áram ha nő a fesz de az átütés pillanatáig ott sajna tönkremegy.

mint írtam nincs olyan hogy átüt!!! Csak a negatív irányban van breakdown! Pozitív irányban, ha tudod hűteni, akár jelentősen túlterhelhető.

Idézet:
Mint ahogy látható ez egy hirtelen bekövetkező folyamat.
Lehet mind nyitó mind záró irányban.

NEM! csak záró irányban. Nyitó irányban nincs breakdown!! Ott exponenciálisan nő a fesszel az áram.

Idézet:
Szóval meghallgatok minden véleményt csak a szavaiddal ne hazuttold már meg önmagad.
Ha én megtisztelek, hogy nem fikkázzlak akkor az a minimum,. hogy Te sem fikázol.
Olavass és utána írj

Bla-bla...
Nem dicsekedni akarok, de nekem ez a munkám. Németországban a continentalnál vagyok hardware projectvezető, és az öt éven belül készült peugeot valamint citroen autókban minden színes kijelző az én hatásköröm alá tartozik. Elmesélem neked, hogy mindegyik LEDes háttérvilágítású. Nagyon sokszor speciálisan számunkra gyártott ledekkel, ahova én (azaz az embereim a csoportban) írjuk a specifikációt. Nagyon kicsi az esélye, hogy LED téren Tőled kellene tanulnom, vagy hogy ilyen alap szinten hülyeséget beszélnék.

2013. január 7., hétfő 21:17
Profil Honlap
Adminisztrátor

novenyesakvariumok írta:
kösz, hogy töröltétek a hozzászólásomat, korrekt magatartás volt...

Néztem a naplót , nem látok törlést.
Kérem ne töröljetek ha nem trágár :D
Ha trágár és nem ismerjük a "mondást " akkor pláne ne töröljetek :D

2013. január 7., hétfő 21:17
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 39 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4  Következő