Szerző |
Üzenet |
nebula
Csatlakozott: 2013. augusztus 29., csütörtök 9:42 Hozzászólások: 138
|
SlyChocolate írta: A gyári adatlap alapján a 150-es körte 12300 lument tud. A medence 130 literes. Csak elosztottam a két értéket. 150es körte? milyen körte? normál izzószálas? de ez végülis mindegy. nálad nem 96 lumen/liter. ha tényleg egy 150 wattos izzó van a tankod fölé lógatva, mindenféle búra, reflektor nélkül, akkor annak 50%-a sem jut a vizedbe. még talán 30% sem, egy normál izzó 300+ fokban szórja a fényt. ezt írtam az irányítottságnál. de ezt tudod is, ha elolvastad, úgyhogy nem teljesen értem a szándékodat, de végülis nem is számít.
|
2014. július 17., csütörtök 9:18 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
A gyári adatlap alapján a 150-es körte 12300 lument tud. A medence 130 literes. Csak elosztottam a két értéket.
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2014. július 17., csütörtök 4:37 |
|
|
nebula
|
SlyChocolate írta: nebula írta: azaz 50 lumen/liter. ezzel tökéletesen egyetértek, Icepeaknek van igaza. nálam is megy már több, mint két éve egy ledes világítás.
Ez a lumen csak ledes lomokra mondják? Vagy úgy álltalában a megvilágításra? Mert szerintem inkább az utóbbi lehet? A fény az fény! Nálam ez most 96 Lumen/liter. Akkor ezek szerint én most, túl világítom az akvát? A fény az fény? Ezt azért meggondolnám. Fény egy fáklya fénye is, meg egy hqi fénye is. Az a 96 lumen hogy jön ki? Mi a világításod?
|
2014. július 16., szerda 22:23 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
nebula írta: azaz 50 lumen/liter. ezzel tökéletesen egyetértek, Icepeaknek van igaza. nálam is megy már több, mint két éve egy ledes világítás.
Ez a lumen csak ledes lomokra mondják? Vagy úgy álltalában a megvilágításra? Mert szerintem inkább az utóbbi lehet? A fény az fény! Nálam ez most 96 Lumen/liter. Akkor ezek szerint én most, túl világítom az akvát?
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2014. július 16., szerda 21:13 |
|
|
SlyChocolate
|
Icepeak írta: Az akvárium liter számát szorozd meg 100al és oszd el 2-vel. Ennyi lumen kell ahoz ,hogy elérd azt amivel nincs lehetetlen! Ha megnézed az ADA is ehez hasonló meglátáson van! Ez az elmélet máig igaz a japóknál?
|
2014. július 16., szerda 21:07 |
|
|
edit86
Csatlakozott: 2012. június 29., péntek 10:16 Hozzászólások: 4276 Tartózkodási hely: Püspökladány
|
Ok !
2014. július 16., szerda 20:39 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
edit86 írta: papó írta: A középső növénytárolóra tettek fel a srácok 4 ledet. A két másikon 70 w növényes HQI izzó működik. Megjegyzem elmúltak már három évesek. Elég szembetűnő a különbség. közelebbről Ha itt beválna akkor a nagy növényesen is lecserélném a fénycsöveket. Megeszik a gatyánkat Papo ezek a led izzók pontosan milyen izzók? Mik a paraméterei ? ( w , lumen , szinhőmérséklet ) Lakly jobban tudja , de holnap megkeresem a dobozt. 6 500 K az tuti.
2014. július 16., szerda 20:38 |
|
|
nebula
|
tibicuk írta: Icepeak írta: Az akvárium liter számát szorozd meg 100al és oszd el 2-vel. Ennyi lumen kell ahoz ,hogy elérd azt amivel nincs lehetetlen! Nekem akkor a Te számításod szerint kellene 120w led. 140 literes az akim.Akkor mi értelme ledet rakni? azaz 50 lumen/liter. ezzel tökéletesen egyetértek, Icepeaknek van igaza. nálam is megy már több, mint két éve egy ledes világítás. a lednek semmiképpen nem az az előnye - még! - hogy ugyanazt a fényt jóval kevesebb energiabefektetéssel tudod előállítani [persze az is, mert, ahogy lentebb írta valaki, a led irányított, így 100% a vízbe jutó fény, fénycsőnél meg reflektor nélkül 50%, azzal meg max 70-80. de az már igen komolyan megtervezett formájú és anyagú reflektor]. hanem egyrészt az, hogy az élettartama sokkal több, másrészt az erre vetített fényerő csökkenés görbéje jobb, mint egy fénycsőnek. ami nagyon fontos viszont: ez csak a minőségi chipekkel és elektronikával szerelt dolgokra vonatkozik. nem az ilyen-olyan led szalagokra - főleg nem a kültérinek mondott epoxiba-szilikonba öntöttekre! a közepes igényű növényeknek tapasztalatom szerint lehet 30lm/l, az igényesebbeknek 50lm/l értékkel számolni nyugodtan. másik gond, hogy a ledek színhőmérséklete nagyon szór, 5500-6500K között bárhol simán lehet két ugyanolyan típusú, másik sorozatból származó termék közt. még egy dolog a fentihez: azt írod, kéne 120w led. de ez hogy jött ki? mert ez jelenthet 6000-14000 lumen között bárhol egy értéket. technológiától, minőségtől és színhőmérséklettől is függően egy tisztességes led 50-110lm/w közti értéket tud mostanság - a megfizethető fajta.
|
2014. július 16., szerda 20:07 |
|
|
edit86
Csatlakozott: 2012. június 29., péntek 10:16 Hozzászólások: 4276 Tartózkodási hely: Püspökladány
|
papó írta: A középső növénytárolóra tettek fel a srácok 4 ledet. A két másikon 70 w növényes HQI izzó működik. Megjegyzem elmúltak már három évesek. Elég szembetűnő a különbség. közelebbről Ha itt beválna akkor a nagy növényesen is lecserélném a fénycsöveket. Megeszik a gatyánkat Papo ezek a led izzók pontosan milyen izzók? Mik a paraméterei ? ( w , lumen , szinhőmérséklet )
2014. július 16., szerda 19:23 |
|
|
Bandesz_
Csatlakozott: 2013. szeptember 13., péntek 11:24 Hozzászólások: 160 Tartózkodási hely: Gyula
|
tibicuk írta: Icepeak írta: 12.000-15.000 lumen kb! Szerintem nem.Nálam kb 25lumen / liter világít és bubiznak növényeim. Olyan 30lumen/litert lehet számolni szerintem. 180 literhez 5400lumen.Ha még rá akarsz dobni,számolj 40lumen/ litert,az már kiégeti a halak szemét. DIY lámpa? Fent vannak már valahol az adatai (milyen led, mennyi...)? Megnézném...
|
2013. szeptember 14., szombat 19:15 |
|
|