|
Pontos idő: 2024. november 29., péntek 17:51
|
Szerző |
Üzenet |
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
Nem tudjuk egy kaptafára lerendezni a választ a kérdésre . Minden aljzat más-és más. A Tropica úgy állította össze a talajt , hogy bőven legyen tápanyag a friss indításnál . Az első két hétben nem adagolnék macrot csak micro tápokat. Az akváriumaimat az első perctől kezdve legalább 6-7 órán át világítom . Az első két hétben érdemes egy 40-50 % vízfrissítést végezni.
2015. július 8., szerda 10:44 |
|
|
friz74
|
Papó, Te mit javasolsz? Tropica aljzat lesz....
|
2015. július 8., szerda 7:47 |
|
|
friz74
|
A Papó féle macro megy.
|
2015. július 6., hétfő 8:51 |
|
|
dexkill
Csatlakozott: 2014. július 5., szombat 21:30 Hozzászólások: 155 Tartózkodási hely: Baranya megye
|
friz74 írta: Teljesen új aljzat, a manadot cserélem. Jelenleg egy nyomás TF planter megy és 1ml macro naponta. Akkor ez maradhat? Vagy adjam a felét? Az 1 ml macro nekem semmit nem mond, bocsánat. Melyik macroból? Mi van benne és mennyi? A TF táp 1 nyomás/nap az jó, gyári adagolás, visszafogott stílusban.
_________________ "Nincs kudarc, csak olyan siker, amiért még tenni kell."
|
2015. július 6., hétfő 8:46 |
|
|
friz74
|
Teljesen új aljzat, a manadot cserélem. Jelenleg egy nyomás TF planter megy és 1ml macro naponta. Akkor ez maradhat? Vagy adjam a felét?
|
2015. július 6., hétfő 8:37 |
|
|
dexkill
Csatlakozott: 2014. július 5., szombat 21:30 Hozzászólások: 155 Tartózkodási hely: Baranya megye
|
friz74 írta: Jövő héten újraindítom az akit. Szeretném megkérdezni, hogy indításnál hogy adagoljam a tápokat? Tropica aljzat lesz, 0,78w/l marad egyenlőre, de ez majd később változik. 112l, lávakő, bejáratott szűrő, co2. Parvula mini, blyxa lesz a jelenlegi felállás. Rögtön adjam a tápokat(Tf micro-makro)? Van pár dolog, amit figyelembe kell venni: az egyik, hogy a növények egyelőre gyökeret fejlesztenek, jóval kisebb a tápanyag igényük, mint egy kifejlődött gyökerű, levelet fejlesztő, szaporodó növénynek. A másik, hogy a vízben szinte semmi tápanyag nincs, mivel tök új. Saját tapasztalatom szerint minden agyagtalaj megköt több-kevesebb tápanyagot. A legtöbbet a Ca-ból, valamennyit Mg-ból és elég sokat a foszfátból. Továbbá az aktív talaj mellett gyakoribb vízcsere is kell, tehát sok - pl. táptalajból kioldódott - tápanyagot egyszerűen kiveszel a cserevízzel. Ha nem tápoznál az első x hétben, akkor mire a növény befejezi a gyökérnövesztési fázist és nekiállna a levélnövesztésnek/szaporodásnak nagyon alacsonyan lennének a tápanyag koncentrációk, ami sem a fénnyel, sem a CO2-vel nem lenne összhangban. Egy akvárium indításakor mindenképpen célszerű kevés fénnyel kezdeni, ehhez állítani a CO2-t is, és akkor már a tápokat is. A rizsa után a saját tapasztalat: minden akváriumot 8 illetve 10 óráig világítok. Kezdésnek 4 óra 2 hétig, 5 óra 1 hétig, 6 óra 1 hétig, 7 óra 1 hétig, és a 6. héttől megy a 8 óra. Ehhez van beállítva a CO2 is (1 órával elcsúsztatva a bekapcs-kikapcs), illetve ehhez mérten az első időkben feles tápot adagolok csak. (Azt nem merem leírni, hogy foszfátból az első 4 hétben viszont dupla mennyiséget adtam legutóbb (MÉRÉS mellett!), mert Papó leszedi a fejem... ) Edit: az aljzat új vagy visszakerül a régi?
_________________ "Nincs kudarc, csak olyan siker, amiért még tenni kell."
|
2015. július 6., hétfő 8:28 |
|
|
friz74
|
Jövő héten újraindítom az akit. Szeretném megkérdezni, hogy indításnál hogy adagoljam a tápokat? Tropica aljzat lesz, 0,78w/l marad egyenlőre, de ez majd később változik. 112l, lávakő, bejáratott szűrő, co2. Parvula mini, blyxa lesz a jelenlegi felállás. Rögtön adjam a tápokat(Tf micro-makro)?
|
2015. július 6., hétfő 8:08 |
|
|
vricsinfo
|
papó írta: vricsinfo írta: Hülyeséget mondtam, mert nem 30 %-al emeltem, csak 10%.
A heten nem, de a következő vízcsere után átállok a napi tápozásra.
40 ml tápot toltam hetente, így ebből napi 7 ml lesz. A sok hal miatt a macrobol pedig elkezdem napi 4 ml-el.
Nem szívesen kísérletezgetek, mert tényleg algamentes lett az akvárium. Viszont a növények növekedését lassúnak találom, amin jó lenne változtatni.
Pl. A ludwigia arcuata 3 hét alatt sem érte el a vízfelszínt. A növények nem folyamatosan nőnek , hanem van náluk is egy periódus mikor csak stagnálnak . Ebben az időszakban is "dolgoznak " a növényi sejtek , de ilyenkor terjeszkedik a gyökérzet az oldallevelek stb . A felszínre való törekvést nagyban befolyásolja a világítás minősége is . Sok esetben egy erős központi megvilágítás , bizony inkább mint egy sokkolja a növényeket a felszín felé való törekvésben mint ösztönözné. De figyelembe kell azt is venni , hogy mocsári vagy vízalatti növényekről beszélünk. Az arcuatanak nem kell elérni a vízfelszínt 1 hónap alatt sem , ha csak nem 20-25 cm vízoszlopról beszélünk. Nem szabad türelmetlennek lenni . /ha verseny akváriumot építünk akkor is a külalak a meghatározó , nem pedig a gyorsaság / Egy kiegyensúlyozott sikeres dolgot szeretnél felborítani .... Nem szeretném felborítani, csak a a tápváltásból adódó új lehetőségek mozgatják a fantáziám, ami miatt türelmetlen lettem. Igazából az elmúlt három hétben bebizonyosodott, hogy - a szűrés elegendő és a flow is megfelelő egyenlőre (kéthavonta takarítom és cserélem a perlont) - a fény is rendben, a fényerő a maximumon, most a világítási időt tolom ki - 50 % heti vízcsere mellett elegendő a heti tápozás. Korábban is azt gondoltam, hogy felesleges naponta adagolni a tápot, kicsit túl van misztifikálva a dolog..
|
2015. június 24., szerda 9:59 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
vricsinfo írta: Hülyeséget mondtam, mert nem 30 %-al emeltem, csak 10%.
40 ml tápot toltam hetente, így ebből napi 7 ml lesz. A sok hal miatt a macrobol pedig elkezdem napi 4 ml-el.
Nem szívesen kísérletezgetek, mert tényleg algamentes lett az akvárium. Viszont a növények növekedését lassúnak találom, amin jó lenne változtatni.
Pl. A ludwigia arcuata 3 hét alatt sem érte el a vízfelszínt. A növények nem folyamatosan nőnek , hanem van náluk is egy periódus mikor csak stagnálnak . Ebben az időszakban is "dolgoznak " a növényi sejtek , de ilyenkor terjeszkedik a gyökérzet az oldallevelek stb . A felszínre való törekvést nagyban befolyásolja a világítás minősége is . Sok esetben egy erős központi megvilágítás , bizony inkább mint egy sokkolja a növényeket a felszín felé való törekvésben mint ösztönözné. De figyelembe kell azt is venni , hogy mocsári vagy vízalatti növényekről beszélünk. Az arcuatanak nem kell elérni a vízfelszínt 1 hónap alatt sem , ha csak nem 20-25 cm vízoszlopról beszélünk. Nem szabad türelmetlennek lenni . /ha verseny akváriumot építünk akkor is a külalak a meghatározó , nem pedig a gyorsaság / Egy kiegyensúlyozott sikeres dolgot szeretnél felborítani ....
2015. június 24., szerda 7:53 |
|
|
vricsinfo
|
Hülyeséget mondtam, mert nem 30 %-al emeltem, csak 10%.
Pl. A ludwigia arcuata 3 hét alatt sem érte el a vízfelszínt.
|
2015. június 24., szerda 6:02 |
|
|