|
Pontos idő: 2024. november 29., péntek 15:36
|
Tápanyag túladagolás tünetei .
Szerző |
Üzenet |
keszeg
Csatlakozott: 2011. december 10., szombat 18:15 Hozzászólások: 37 Tartózkodási hely: Székesfehérvár
|
keszeg írta: Cink: túladagolás cink-karbonáttal (cinklemez + szénsav). Ennek hatására az anubias és az echino virágot nevelt, de közben fejlődési rendellenességek is megnyilvánultak. Laboreredmények: NO3: 44 PO4: 0,57 K: 14,3 Fe: 0,040 Mn: 0,0002 Zn: 0,130 B: 0,059 Bór: túladagolás bórsavval. Ennél nem készítettem fényképeket, mert a cinkkel ellentétben nem volt látható hatása a növényekre és halakra egyaránt. Laboreredmények (mg/l): NO 3: 43,6 PO 4: 1,16 K: 16,9 Ca: 89,3 Mg: 44,4 Fe: 0,044 Zn: 0,003 Cu: 0,014 B: 0,258 Na: 37,2
|
2016. április 10., vasárnap 17:07 |
|
|
keszeg
Csatlakozott: 2011. december 10., szombat 18:15 Hozzászólások: 37 Tartózkodási hely: Székesfehérvár
|
Örülök, hogy megoldódott. Én viszont ilyen esetekben óvatosabban fogalmazok, mivel több esetben félrediagnosztizáltam a tünetek alapján, és nem mindig áll(t) rendelkezésemre labor vagy saját teszt. Egyébként egyetértek a problémamegoldó módszereiddel pl. kiváltó okok megszüntetése, növények jelzései. Sajnos az utóbbit lehet könnyen elnézni, mert a vízinövények betegségeiről nincs szakirodalom, viszont a fórumokon elérhető képek, leírások a szárazföldi haszonnövényektől származnak. Tulajdonképpen ezért van a topic, ide jöhetnek a gyakorlati tapasztalatok.
|
2016. április 9., szombat 18:57 |
|
|
titusz
|
A cryptok levélmállása elég egyértelmű szerintem, nem én találtam ki, máshol olvastam és emiatt tudtam mihez nyúlni. de ha lehet más is szivesen veszem ha leírod kedves @keszeg. Én azért mertem leirni, hogy esetleg másoknak segitek ezzel. Szerintem úgy is lehet akvarizálni, hogy nem tartasz otthon egy kisebb labort, persze tisztelem azokat akik mérnek. Ahogy többször leirták a növények kommunikálnak velünk. Több évnyi fórumot végigolvasva nem irigylem a kezdöket, tudni kell olvasni a sorok közt. Én úgy probálom fentartani az akváriumot, hogy a kiváltó okokat probálom megszűntetni nem egy tüneti kezeléssel, ehhez nagyon jó ez a fórum a rengeteg leírt tapasztalattal. Minden akvárium más és más ez nem vitás, de sokkal jobb amikor az egyszeri akvarista, nem az összes lehetőséget veszi figyelembe, hanem a tünetek alapján tud szűkiteni, hogy merre induljon ha baj van! pl megjelent a surface és két nagyon egyszerű lépéssel meg tudtam szüntetni és nem kellett scimmert berakni... Leszögezem csak low- ban van tapasztalatom. Bocsánat az a gymenésemért, de ez már kikivánkozott belőlem! Ha gondoljátok nyugodtan törölhető.
Tapatalkkal küldve az én HUAWEI Y530-U00 eszközömről
|
2016. április 4., hétfő 5:24 |
|
|
titusz
|
keszeg írta: titusz írta: De jó, hogy végre erről is szó van! másfél hónapot vesztegettem el azzal, hogy túltápoztam a vizemet (nagyon low körülmények ) csak egy példa ami nálam előfordult túlzott nitrogén (mérésekkel nem tudom alátámasztani ) a cryptok levelei máltak folyamatosan a többi növény szépen elvolt. Mivel csak a cryptoval volt gond, és nem teszteltél, ezért más oka is lehetett. Ahogy leálltam a macroval helyrejöttek, de lehet más is Tapatalkkal küldve az én HUAWEI Y530-U00 eszközömről
|
2016. április 3., vasárnap 18:30 |
|
|
keszeg
|
titusz írta: De jó, hogy végre erről is szó van! másfél hónapot vesztegettem el azzal, hogy túltápoztam a vizemet (nagyon low körülmények ) csak egy példa ami nálam előfordult túlzott nitrogén (mérésekkel nem tudom alátámasztani ) a cryptok levelei máltak folyamatosan a többi növény szépen elvolt. Mivel csak a cryptoval volt gond, és nem teszteltél, ezért más oka is lehetett.
|
2016. április 3., vasárnap 18:03 |
|
|
N-emy
Barkács Szaki
Csatlakozott: 2011. szeptember 23., péntek 12:41 Hozzászólások: 590 Tartózkodási hely: Hatvan
|
Érdekes topic, nálam pedig kifejezetten van aktualitása, mivel elég rendellenesen fejlődik az akváriumom. Nem is posztolom sokat mert elég lehangoló a látvány, viszont Papó javaslatára nyomozást indítunk . Remélem kiderül mi is a problémám!
|
2016. április 2., szombat 20:42 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
keszeg írta: https://drive.google.com/folderview?id=0BxYmaST_abBWU2c2Y0tTeEJQNjA&usp=sharing
Vas1: túladagolás vas-citráttal (vas-szulfát + citromsav). Laboreredmények (mg/l): NO3: 46 PO4: 1 K: 19,6 Fe: 1,2
Vas2: ez egy későbbi kísérlet szintén vas-citráttal. Itt nem volt lehetőségem laborvizsgálatra, saját teszteket használtam. Viszont az eszköz és a tünetek azonosak az előzővel. GH: 14 KH: 7 NO3: 20 PO4: 1,2 K: 15
Cink: túladagolás cink-karbonáttal (cinklemez + szénsav). Ennek hatására az anubias és az echino virágot nevelt, de közben fejlődési rendellenességek is megnyilvánultak. Laboreredmények: NO3: 44 PO4: 0,57 K: 14,3 Fe: 0,040 Mn: 0,0002 Zn: 0,130 B: 0,059 De jó .. hamarosan beszállok én is egy - egy eredménnyel . Hatalmas köszönet mindenki nevében ..
2016. április 2., szombat 20:04 |
|
|
keszeg
|
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharingVas1: túladagolás vas-citráttal (vas-szulfát + citromsav). Laboreredmények (mg/l): NO 3: 46 PO 4: 1 K: 19,6 Fe: 1,2 Vas2: ez egy későbbi kísérlet szintén vas-citráttal. Itt nem volt lehetőségem laborvizsgálatra, saját teszteket használtam. Viszont az eszköz és a tünetek azonosak az előzővel. GH: 14 KH: 7 NO 3: 20 PO 4: 1,2 K: 15 Cink: túladagolás cink-karbonáttal (cinklemez + szénsav). Ennek hatására az anubias és az echino virágot nevelt, de közben fejlődési rendellenességek is megnyilvánultak. Laboreredmények: NO 3: 44 PO 4: 0,57 K: 14,3 Fe: 0,040 Mn: 0,0002 Zn: 0,130 B: 0,059
|
2016. április 2., szombat 18:47 |
|
|
titusz
|
De jó, hogy végre erről is szó van! másfél hónapot vesztegettem el azzal, hogy túltápoztam a vizemet (nagyon low körülmények ) csak egy példa ami nálam előfordult túlzott nitrogén (mérésekkel nem tudom alátámasztani ) a cryptok levelei máltak folyamatosan a többi növény szépen elvolt. A kép csak viszonyitásnak, a cryptok nem nagyon látszanak. Tapatalk-kal küldve az én HUAWEI Y530-U00-el
|
2016. március 30., szerda 10:47 |
|
|
keszeg
|
zsotyi írta: papó írta: Vas túladagolás .0,2 mg érték :
0,2mg vagy 2mg?Az utóbbit jobban értelmezném. Utóbbi baromi sok lenne. Én csak 1,2 mg-ot értem el, de megmérgeztem vele a növényeket: https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
|
2016. március 28., hétfő 17:13 |
|
|