Staurogyne Repens - Bár már máshol leírtam, most ide is beszúrom:
A tartása roppant egyszerű, bár szerintem ha nagytotálban többször kap Carbot, attól elfoszlik a növény, ergó ő sem (hasonlóan a nagyobb levelű növényekhez, mint pl. az anubias) szereti az erős vegyszerezést. Viszont ha az ember módjával csinálja, semmi hiba nem lehet vele.
Az eredeti ajánlás úgy szól, hogy kisebb csoportokban ültessük az akváriumba. Véleményem szerint nem feltétlen kell nagyon tömötten tenni, mert a neki szánt helyet - ha csak ki nem gyomláljuk időközben - gyönyörűen befutja. Ültethető kövek repedéseibe (amolyan kisebb üregeibe) is, mert ott is megkapaszkodik és szépen el tud ott is szaporodni. (Lásd a magasabban lévő kő fehér "orr" részénél lévő pár szálat) Gyökereit bárhová befúrja és ha egyszer ott megkapaszkodott, megpróbál minden övény fölé kerekedni.
A staurogyne nagyon szereti a tápanyagban gazdag talajt, úgy gyarapszik/terjeszkedik csak igazán. Minél bőségesebben legyen alatta "trágyázva", mert viszonylag hamar elfogyasztja az aljzatból a tápanyagot.
Vágását inkább kicsit hamarabb tegyük, mert ha hagyjuk felőni, hajlamos kissé felkopaszodni és kicsit tovább is tart, míg a növény a vágás után észhez tér.
Ültetés után:
egy hónappal később már így nézett ki:
2 hónap múlva pedig a fenti rész állapota: amivel kb. annyit csináltam, hogy ha nagyon hosszúnak (ez kb-8-12 cm-t jelent) véltem, visszavágtam és visszaültettem a növényt a környékére, ami aztán szépen tovább szaporodott.
kb. 3 hónaposan:
(ha alaposan hegyezitek a szemeteket, itt-ott látható a régi (régebbi) levelek csúcsain némi alga, de ez nyilván nem a véletlen műve
)
És jósok hónappal az ültetés után: