|
Pontos idő: 2024. november 29., péntek 19:36
|
Mivel és mennyit tápozzak?
Szerző |
Üzenet |
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
Köszi a "provokációt " Úgyis folytatjuk , itt ez nincs lezárva
2011. szeptember 14., szerda 20:02 |
|
|
tibicuk
Csatlakozott: 2011. szeptember 2., péntek 16:26 Hozzászólások: 571
|
Erre való ez a topik.Mondaja el mindenki hogyan önti a tápokat.Előfordulhat,hogy igaza lesz mindenkiknek,mert ez vagy az vált be neki,a növények jól reagáltak az általa beállított tápozásra.Mint ahogy írtam,nincs kőbe vésve az EI sem. "Hátsó szándék",provokatív is volt,hogy ezeket a linkeket beszúrtam.Mert a tápozás terén elég megosztott a növényes csapat.A módszerek ütköztetése javára válik mindenkinek.Egymástól nagyon sokat tanulunk így.
2011. szeptember 14., szerda 19:53 |
|
|
N-dee
Csatlakozott: 2010. február 16., kedd 13:28 Hozzászólások: 403 Tartózkodási hely: Keszthely
|
papó írta: ...Hetente a 10 % már nagy haladás elég az!
|
2011. szeptember 14., szerda 19:40 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
"ritkább és kisebb mennyiségű vízcserékre " Mikor lenne időm többre ? Hetente a 10 % már nagy haladás
2011. szeptember 14., szerda 19:38 |
|
|
N-dee
Csatlakozott: 2010. február 16., kedd 13:28 Hozzászólások: 403 Tartózkodási hely: Keszthely
|
Az az igazság, hogy szombaton is ezt próbáltam elmagyarázni, ha EI szerint tápozol, lényegében a Redfield-ratio szerint tápozol és ez tény! Annyi a különbség a kettő között - amit Te írtál is Gábor - hogy "hiánytünet esetén akár meg is négyszerezheted az adagot, gondot akkor sem okozol", azaz már majdnem az EI szintjén tolod a tápot! Tehát Te alapban 0,5ppm foszfát és 5ppm nitrát szintet tartasz(ennek a 4x-es szintje 2, ill. 20ppm), az EI szerint az értékek 30:3:30 szintre vannak belőve, (+/-) 1-2ppm. Tehát 30ppm nitrát, 3ppm foszfát, 30ppm kálium azaz, az értékeket beírva a Redfield kalkulátorba, ugyanazt az arany középutat fogod kapni, mint a te tápozásodnál. Ami a lényege ennek a módszernek, az pont annak a kiküszöbölése, hogy hiánytünet alakulhasson ki, tehát itt nem kell a 4x-es adagot tolni, ha hiánytünet van, mert eleve magasabb szintekre van állítva minden és így elvileg nem lehet hiány semmiből, de arányaiban a Redfield szerint adagolsz akkor is. Azért írtam hogy elvileg, mert ennél a 30:3:30 aránynál is tapasztaltam már hiánytünetet. Nitrát hiány a túl erős biológiai szűrés esetén alakult ki nálam, illetve volt olyan tapasztalatom is, hogy 3ppm foszfát szint helyett 6ppm-et kellett beállítanom ahhoz, hogy a valóságban tartani tudjam a 2ppm-et!!! Tehát, nem szabad azt hinni, hogy ez a 30:3:30ppm olyan húúú, de sok lenne, sokszor még ez is tud kevés lenni, mivel a valós tápanyagszinteket erősen befolyásolhatják egyéb tényezők is(pl. szűrés, világítás erőssége, növényfajok igényei, stb). Ezek a szintek elvileg az élővilágra még nem károsak és a javasolt(nem kötelező) heti 50% vízcserék is ezért vannak, hiszen a Redfield arány szerint beálított EI tápozás mellet, ugyanúgy többlet maradhat valamelyik tápanyagból az előbb említett külső tényezők miatt! A heti 50% vízcsere ezeket a többleteket hivatott kinullázni! Azért írtam, hogy javasolt, hiszen ezt át lehet számítani ritkább és kisebb mennyiségű vízcserékre is, csak akkor a tápozás mennyiségét is ehhez kell igazítani. Remélem meg lehet érteni, amit most itt összerizsáztam
|
2011. szeptember 14., szerda 19:28 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
Kedves mindenki ! Van egy csomó szkepticizmus bennem , mikor a Mária linkjét olvasgatom. A természet szabályok szerint működik, nem hiszem , hogy sokáig büntetlenül be lehet csapni. A fórumban tárgyaltunk már egy nagyon fontos szabályról az aranymetszésről. Mit is jelent ez az akvárium – a mi – esetünkben , ha a növényi tápokról beszélgetünk. Vajon itt nem érvényes ez a szabály ? Szerintem pedig, de .. Valóban csak öntögetjük a tápokat és ezzel el is fogy minden tudományunk ? Kizárt. Amit tudunk : A növényeknek minden tápanyagra szükségük van az egészséges növekedéshez. Algásodás nélkül ez csak úgy lehetséges, ha minden feltétel rendelkezésére áll a növényeink számára. Elegendő fény CO2- mint szén forrás , Nitrát – foszfát, kálium, vas stb.. Ha ezekből bármi hiányzik a fejlődése lelassulhat, vagy akár meg is állhat. Lassuló növekedésnél viszont a fel nem használt tápanyagokkal, egyenesen az algaspórákat erősítjük –keltjük életre- az akváriumban. . Az algák sokkal kevésbé érzékenyek a tápanyag hiányra, ezért fontos hogy minden elemet kínáljunk az arany háromszögből. Természetesen egy magas foszfát, vagy nitrát tartalom algásodáshoz vezethet ugyanúgy, mint ezeknek hiánya. Egy növényes akváriumnál, ahol kevés a halállomány, és az etetés, esetleg kevés a fény, könnyen létre tud jönni ezeknek a makróelemeknek a hiánya, ami megint csak algásodáshoz vezet, úgymint a nagy mennyiség. Magas foszfáttartalomnál -2,0 mg/l felett- algásodás képződik, de ha a szintet 0,5 - 2,0 mg/l között tartjuk ez nem lép fel,tehát egy kis odafigyeléssel már meg is oldjuk a problémát.. A Porokból a növénytápot úgy szoktam összeállítani , hogy a foszfát 0,5 mg a nitrát pedig 5 mg/literre van „belőve. Így - ha probléma akadna- tudom , hogy mennyi nitrátot és foszfátot adagolok. Hiánytünet esetén , ha megnégyszerezem az adagolást akkor sem csinálok butaságot. / ezt szerettem volna Hunornak is elmondani szombaton / Ami befolyik az rögtön kifolyik
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
2011. szeptember 14., szerda 18:27 |
|
|
Dredd107
Csatlakozott: 2011. augusztus 4., csütörtök 20:51 Hozzászólások: 170 Tartózkodási hely: Tiszafüred
|
Ezen az oldalon korábban már átrágtam magam és úgy döntöttem, hogy nem kísérletezgetek az EI módszerrel, a Papó féle módszer mindinkább szinpatikus és láthatóan jó is. Ezért virtuális és néha személyes mentorként is őt választom. Egyébként köszönöm a válaszod.
|
2011. szeptember 14., szerda 18:01 |
|
|
tibicuk
Csatlakozott: 2011. szeptember 2., péntek 16:26 Hozzászólások: 571
|
Dredd107 írta: Kőbe van-e vésve az, hogy a bejuttatott tápanyagmennyiség egyes elemei milyen hányadban fordulnak elő? Ezt, hogy lőjjük be? Létezik-e egy olyan írás ahol ez hellyel közzel meghatározva van? Kőbe nincs vésve.Itt nézz körül.....és kérdezz. http://akvarisztika.budapet.hu/2008/12/ ... ytapokrol/http://akvarisztika.budapet.hu/2008/11/ ... m-barrtol/
2011. szeptember 14., szerda 14:26 |
|
|
Dredd107
Csatlakozott: 2011. augusztus 4., csütörtök 20:51 Hozzászólások: 170 Tartózkodási hely: Tiszafüred
|
Köszönöm a választ. De már is felvetődött bennem a következő kérdés. Minden növénynek más és más az igénye, ezért gondolom az igényszintjükhöz kell igazítani a bejuttatott tápanyagmennyiséget. Kőbe van-e vésve az, hogy a bejuttatott tápanyagmennyiség egyes elemei milyen hányadban fordulnak elő? Ezt, hogy lőjjük be? Létezik-e egy olyan írás ahol ez hellyel közzel meghatározva van? Elnézést ha ezek mások számára egyértelmű dolgok, remélem idő után már nekem is azzá válik
|
2011. szeptember 14., szerda 6:23 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
Dredd107 írta: Szia Papó!
A szombat délutáni programot követően több elhangzott dolgon is elgondolkodtam és mivel átépítés előtt állok és nem akarok már gyermeteg hibákat elkövetni. Ezért lenne pár számomra fontos kérdés.
1. Jelenleg Tropica folyékony tápot (és táptalajt) használok . Beszélgetésünk során említetted, hogy e mellé érdemes még mást is használni, akár por formájú keverékek összeállításával, melyben segítséget is nyújtasz. Tulajdonképpen miért is kell kiegészítés, a Tropicaban nincs benne minden hasznos elem?
2. A nitrát, foszfát, KH, PH mérésén kívül más általad megítélt méréseket szükséges-e még végezni kezdéskor ill. a továbbiakban?
3. Idézve szavaid ha jól emlékszem"annyit tápozzunk amennyi szükséges, melyhez ismerni kell a vízben lévő elemeket". Ezt csak úgy tudhatom meg, ha mérek mindent vagy van erre egy aranyközépút is?
Köszönettel Nos a TPN. ben csak micro nyomelemek vannak : vas -bór-stb. A nitrátot és foszfátot a TPN+ tartalmazza. A TPN + szoktuk porokkal keverni már csak azért is mert így számunkra is jobban követhetővé válik , hogy mit és mennyit töltögetünk az akvárium vizébe. A nitrátot -foszfátot a KH és PH mérésén kívül csak akkor érdemes mást is mérni , ha valakinek nagyon nem jön össze az alkotása ill. tudja , hogy az átlagtól nagyon eltérő víz folyik az otthoni vízvezetékből./ szikes víz stb./ Az arany középút pontosan az , ha tudod , hogy egy-egy alkalommal mennyi nyomelemet juttatsz be az akváriumba.
2011. szeptember 13., kedd 20:01 |
|
|