Pontos idő: 2024. november 29., péntek 21:51

Hozzászólás a témához  [ 394 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 40  Következő
 Mivel és mennyit tápozzak? 
Szerző Üzenet

Dredd107 írta:
Amikor bent járok az üzletben látom az akikat, nem hinném, hogy nincs fullra járatva, hiszen van ahol fémhalogén világít és ehhez szükséges jelenlegi tudásom szerint néhány dolog "felhúzása"mint CO2, tápozás. Mondom ez csak a saját véleményem, de nyilatkozzon errő Papó (ha nem titok) aki ennek az "iparágnak" egyik nagy mestere. ;)

Ha nem haragszik meg(ha igen akkor is :lol: ), gyorsan nyilatkozom helyette. Gábor Fullra húzott és kevésbé kihegyezett akikat egyaránt tápoz így, nagyon érzi a témát és gyönyörűek a növényei. De én már csak azért is EI szerint tolom tovább, csak hogy bosszantsam ...pff :D

2011. szeptember 16., péntek 9:32

tibicuk írta:
Dredd107 írta:
Papó!Ha nem titok, a te módszered miben különbözik az EI félétől? :?:

Szerintem nagyban,nem önti ,csak csepegteti a tápokat. :D Kevesebb vizet cserél,kevesebbet világít(W)
Nem fullra van járatva az aki.Jól gondolom?

Amikor bent járok az üzletben látom az akikat, nem hinném, hogy nincs fullra járatva, hiszen van ahol fémhalogén világít és ehhez szükséges jelenlegi tudásom szerint néhány dolog "felhúzása"mint CO2, tápozás. Mondom ez csak a saját véleményem, de nyilatkozzon errő Papó (ha nem titok) aki ennek az "iparágnak" egyik nagy mestere. ;)

2011. szeptember 16., péntek 9:06

weak írta:
Tudjátok mit hiányolok úgy általánosságban a webről?
Vízinövény anyagcserével foglalkozó, azt taglaló és folyamatábrákkal bemutatott leírást.
Minek a foszfát, a nitrát, a kén, a vas és stb. mikroelemek? Hogyan kapcsolódnak a láncba. Hogy kapcsolódik ehhez a CO2, a vízkeménység, honnan tudom, hogy a szintek optimálisak az adott flórára nézve.

Nos? ;)

Ilyen táblázatot szerintem nem látsz még normál haszonnövényeknél sem.

Idézet:
honnan tudom, hogy a szintek optimálisak az adott flórára nézve.

Legkönnyebben a növények állapotából látod.Ha pontosan akarod tudni,méricskélsz,vagy méricskéltetsz.

2011. szeptember 16., péntek 8:51

Dredd107 írta:
Papó!Ha nem titok, a te módszered miben különbözik az EI félétől? :?:

Szerintem nagyban,nem önti ,csak csepegteti a tápokat. :D Kevesebb vizet cserél,kevesebbet világít(W)
Nem fullra van járatva az aki.Jól gondolom?

2011. szeptember 16., péntek 8:42

Tudjátok mit hiányolok úgy általánosságban a webről?
Vízinövény anyagcserével foglalkozó, azt taglaló és folyamatábrákkal bemutatott leírást.
Minek a foszfát, a nitrát, a kén, a vas és stb. mikroelemek? Hogyan kapcsolódnak a láncba. Hogy kapcsolódik ehhez a CO2, a vízkeménység, honnan tudom, hogy a szintek optimálisak az adott flórára nézve.

Nos? ;)

2011. szeptember 16., péntek 8:40

Papó!

Ha nem titok, a te módszered miben különbözik az EI félétől? :?:

2011. szeptember 16., péntek 8:20

N-dee írta:
papó írta:
Maradok a saját verziómnál .
:D
Nincs harag ? :lol:

Gábor, ne idegelj már! :lol: :lol: :lol: Miért lenne harag? Mindenki azt használja ami neki szimpatikus és bevált, nem akarok én semmiféle hittérítő szerepet játszani csak, ha valaki ki akarja ezt is próbálni, akkor szívesen segítek és ennyi. Én is próbáltam már sok félét, többek közt azt is amit Te alkalmazol, tehát az 5:0,5 ppm környékét tartani, annak idején szórakoztam Sears-Conlinnal és egyéb módosítgatásaival is, mindegyikkel lehetett szép akváriumot fenntartani a megfelelő "egyénre szabott" korrekciók után, aztán kipróbáltam ezt és csak azért maradtam ennél, mert nekem ez bizonyult a legkényelmesebbnek. Természetesen ezt a tápozást is lehet finomhangolni(kell is), de utána olyan mint egy gépezet.

Dredd a kH: 22°nk rengeteg, 10 alá told le minimum, de az igazi 4-6°nk lenne, aztán máris stabilabb lesz a pH-d is.

Köszönöm a kimerítő válaszokat, ezzel az EI féle módszer érthetővé vált!

2011. szeptember 16., péntek 8:18

papó írta:

Gábor, ne idegelj már! :lol: :lol: :lol: Miért lenne harag? Mindenki azt használja ami neki szimpatikus és bevált, nem akarok én semmiféle hittérítő szerepet játszani csak, ha valaki ki akarja ezt is próbálni, akkor szívesen segítek és ennyi. Én is próbáltam már sok félét, többek közt azt is amit Te alkalmazol, tehát az 5:0,5 ppm környékét tartani, annak idején szórakoztam Sears-Conlinnal és egyéb módosítgatásaival is, mindegyikkel lehetett szép akváriumot fenntartani a megfelelő "egyénre szabott" korrekciók után, aztán kipróbáltam ezt és csak azért maradtam ennél, mert nekem ez bizonyult a legkényelmesebbnek. Természetesen ezt a tápozást is lehet finomhangolni(kell is), de utána olyan mint egy gépezet.

Dredd a kH: 22°nk rengeteg, 10 alá told le minimum, de az igazi 4-6°nk lenne, aztán máris stabilabb lesz a pH-d is.

2011. szeptember 15., csütörtök 22:19

Dredd107 írta:
A KH értéke tegnapi mérés alapján 22. A többi értéket csak a tesztek bszerzése után fogom tudni közölni. Lágyítanom kell a vizet mivel a PH értéke 7,6 és 8,2 között ingadozik a nappali és ésti órák között. Köszi, hogy ránézel majd. Aki mérete 54 liter.

Szia, majdnem jó, annyi a különbség, hogy én nettó vízzel szoktam számolni. Neked most 50l-re számoltam(ennél még így is 4-5l-rel biztos kevesebb a nettód, de annyira nem lényeg, ez már csak 1-2ppm-et jelent maximum). Szóval 500ml-be tegyél KNO3: 18g, KH2PO4: 1.5g, K2SO4: 8g-ot. Ebből heti 50% vízcsere mellett adagolj napi 5ml-t és akkor hosszabb távon a papírforma szerint tartod a vízcserék előtti 30:3:30ppm körüli szinteket. Vízcseréknél kb. 17,6 : 1,7 : 17,6ppm(NO3:PO4:K) szintekre esik majd elvileg vissza. Azért írom, hogy elvileg, mert biztos nem ilyen szintjeid lesznek a valóságban, hiszen a tápanyagfelvételt, az esetleges NO3 bontást, meg hasonló nyalánkságokat nem tudjuk figyelembe venni, így ezek az értékek csak viszonyítási alapok. Ezért is írtam, hogy az elején érdemes külön-külön oldatokat keverni és így be lehet szépen hangolni az elemenkénti mennyiségeket, ha valami kevésnek(esetleg soknak, de ez nem valószínű) bizonyulna, aztán mikor már meg van a jól bevált recept ami hosszú távon stabilnak látszik, akkor keverd ki egybe az oldatot úgy, hogy a korrigálásokat már belekalkuláltad.

Érdemes naplózni a változtatások eredményeit és utána könnyebben le fogod tudni szűrni, a következtetéseket. Ne kapkodj, nem versenyfutás, egy-egy változtatás hatásának vizuális megjelenéséig, akár 2-3hét is eltelhet.

2011. szeptember 15., csütörtök 22:08
Adminisztrátor

2011. szeptember 15., csütörtök 21:54
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 394 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 40  Következő