Pontos idő: 2024. november 29., péntek 23:37

Hozzászólás a témához  [ 394 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 40  Következő
 Mivel és mennyit tápozzak? 
Szerző Üzenet

tibicuk írta:
Mégis ugyan azt eléred,mint mi.

Még egy gondolat. Minden rossz indulat nélkol. A " Mi" szó alatt remélem az akvakertész nyáját érted? Tényleg csak az zavar mikor valamiről úgy beszélünk mintha csak az lenne. A marketing csapdájába sokan belevesznek! ;)

2011. szeptember 17., szombat 15:42

tibicuk írta:
Én valahogy ugyan így képzeltem el a Te módszeredet.Nincs fullra járatva semmi.
Erre Key azt mondaná,hogy LowTech akvárium co2 befecskendezés ellenére.
Ez is egy példa,hogy működik másképp is.

A "rossz értelemben" pedig ...a lúzer júzer... megjegyzésre gondoltam.
Bár lehet hogy nagy titkot árulok el, de a világ messze menően legtöbb akváriumában így műkidik, ahogy Papónál is, vagy akár nálam. Balázs módszere egyáltalán nem globális, ha csak megnézzük az AGA akváriumait vagy a nagymester Amano úr galériáját. Úgy is tud működni hogy a világ összes pénzét elköltöd rá ( feleslegesen) vagy az észszerűség határain belül maradsz.
Számodra azért az EI az alap, mert, csúnya szóval élve, azt súlykolták beléd.
Én az optimális tápozás elvét követem, a 182 literes akváriumomat 1250 l/h forgatom és az akváriumomban szinteaz elejétől kezdve minden a legnagyobb rendben van. Ezen feltételek között is csak Hi-tech körülményekről beszélhetünk.

2011. szeptember 17., szombat 15:33

Én valahogy ugyan így képzeltem el a Te módszeredet.Nincs fullra járatva semmi.
Erre Key azt mondaná,hogy LowTech akvárium co2 befecskendezés ellenére.
Ez is egy példa,hogy működik másképp is.

A "rossz értelemben" pedig ...a lúzer júzer... megjegyzésre gondoltam.

2011. szeptember 17., szombat 12:30
Adminisztrátor

tibicuk írta:
Idézet:
...a lúzer júzer...

Köszönjük Gábor ezt az esszét,bár más tollából.
Megvilágosodtunk jó és ROSSZ értelemben is.

Provokatív téma van még... ;)

"Köszönjük Gábor ezt az esszét,bár más tollából.
Megvilágosodtunk jó és ROSSZ értelemben is."
Ezt nem értem :shock:
Kedves Tibicuk !
Sok tényező nincs itt figyelembe véve.
Gondolok pld. az akváriumok szűrésére.
A mostani berendezett trigonra is csak egy Sera 400 + uv külsősszűrő van téve.
A 180 literes akvárium alatt pedig egy Hydor prime 20-as van .
Andris pedig teljesen másképpen szűri az akváriumát.

2011. szeptember 17., szombat 12:18

Idézet:
...a lúzer júzer...

Köszönjük Gábor ezt az esszét,bár más tollából.
Megvilágosodtunk jó és ROSSZ értelemben is.

Provokatív téma van még... ;)

2011. szeptember 17., szombat 9:40

papó írta:
Andris !
Értem az érveidet és el is fogadom.
Annyi a különbség kettőnk között -hogy vitatkozzam :D - hogy én szerintem könnyebb valamit nem beletenni a vízbe mint kiszedni onnan./ csak hogy ne legyen béke :lol:

Rossz hírem van, nem lesz vita! :D Mivel én is azt mondtam, hogy értem az érveidet és teljesen jó amit csinálsz, hiszen ezt tükrözik a növényeid is! A lényeg, hogy mindkét módszert lehet jól csinálni, csak ne gondolja senki sem, hogy ez megfigyelések és méricskélések nélkül tökéletesen menni fog. Azzal szintén egyet értek, hogy hozzátenni könnyebb, mint kivenni, úgyhogy úgy néz ki egyelőre elfogyott a vitaalap :)

Na, jöhet meccselésre a következő "provokatív" téma. :roll:

2011. szeptember 16., péntek 20:31
Adminisztrátor

N-dee írta:
papó írta:
Ááá de jó kis beszélgetés.... 8-)
Nos, azt vettem észre , hogy ha 2mg / liter fölé megy a foszfátom akkor megjelennek a nehezen kiírtható algák.
A növényekkel is problémáim voltak , mert bár nagyon gyorsan fejlődtek , de sok faj nem úgy viselkedett ahogy én szerettem volna.
Különösen szembeötlő volt pld . a Ludwigia fajoknál.
Hamar felnőttek de ritka levélzettel.
Nekifogtam hát, naponta mérni és mérni és mérni... :oops:
Igen ám de úgy jártam mint a gyakorlatlan háziasszony aki nekifog tejbegrízt készíteni a kis családjának.
Elkezdte főzni egy fél literes edényben és hol a tej volt sok , hol a grízből volt felesleg , végül egy mosófaziknyi lett a kajából :D
Hozzá kell tegyem , az akváriumaimban quarchomokos a talaj.
Lehet ha agyagosat használok , akkor más tapasztalataim lennének.
A most berendezett Trigon viszont agyagos .
A tápozást nem változtattam , de eddig algának semmi nyoma .... szerintem nem is lesz :roll: :D

Igen és a nitrát szinted is feljebb ment? Nem biztos, hogy az emelkedett foszfát miatt volt az algásodás, hanem azért, mert ezt a nitrát nem követte arányaiban, tehát felborult a tápanyag egyensúly, azaz kilyukadt a hordó. Természetesen más olvasatban ezt az egyenletet visszájára fordítva is levezethetjük, azaz mivel arányaiban csökkent a nitrát szint a foszfát szintjéhez képest, felborult a tápanyag egyensúly, azaz a hordó ismét ugyancsak lyukas.

Szóval, megint csak ismételni tudom magamat, hogy tetszik, nem tetszik, de ugyanazon elv alapján tápozunk mind ketten, csak te az egyik végéről közelíted meg a dolgokat, míg én pont a másik végéről.

A magyarázat:

Az EI ugyanazt a hordó elméletet használja ki alapnak, mint a Redfield-ratio. Tehát, ha arányaiban(10:1:10) valamiből kevesebb, vagy több van a másik elemhez képest, akkor máris megvan a rövid deszka és folyik a víz! A különbség a kettőnk tápozása között, hogy míg te alulról kezded az optimális tápanyagszint megközelítését, addig én felülről csökkenthetem az optimális felé. Erre a csökkentésre általában viszont nincs szükségem, mert ezek a szintek gondot még nem okoznak, illetve a pár hozzászólással ezelőtt említett esetleges ppm csökkentő behatások miatt sokszor még így is van, ami kevésnek bizonyul! Tehát korrigálásra(behangolásra) az EI-nek is szüksége van ahhoz, hogy hosszú távon jól és algamentesen tudjon működni vele az akvárium. Viszont, ha ez a korrigálás megfelelően megtörtént, akkor egy atombiztos tápozási módszer tud lenni!

A lényeg, hogy korrigálni kell mindkét tápozást, hogy a valóságban is 10:1:10 arányt érjünk el, mert az elmélet szép és egyértelmű, de koránt sem valós!

Itt jön a magyarázata annak, hogy miért is van az EI-nek két szélső tábora. Van aki esküszik rá és van aki szerint használhatatlan, vegyes tapasztalatok viszont nincsenek róla! Ennek oka baromi egyszerű: a lúzer júzer kiszámolja szépen, hogy 30:3:30ppm eléréséhez mennyit kell miből pakolni, hogy a papírforma meglegyen, aztán szépen nyugodtan hátradől, majd végignézi, hogy pár héten belül hogyan zabálja fel az akváriumát az alga és utána anyázik. Az odafigyelő júzer pedig méricskél, megfigyel pár hétig és szépen belövi a valós 30:3:30 értékeket, vagy ezeknek valamelyik kisebb hányadosát, az akvárium igényeinek megfelelően. Majd szépen hátradől és nézi, ahogy a növények fokozatosan szétnyomják az aki oldalát.

Tehát mindkét tápozás a Redfield arányokon alapszik, mindkettőre ugyanúgy igaz a hordó, csak az egyik alacsonyabb értékekről közelíti meg az optimálisat, a másik pedig a felső határról próbálja ugyanezt lefelé(ez ugyanaz mint, ha te Debrecenből akarnál eljutni Budapestre én pedig Keszthelyről. A cél ugyanaz, csak két különböző kiindulási pontból indulunk) Egy a lényeg, optimális beállítás nélkül egyik tápozás sem fog működni, se a tied, se az enyém!

Egy dolgot még megemlítenék, hogy miért is mondtam, hogy számomra ez kényelmes megoldás, a heti 50% vízcserék ellenére.
A kulcsszó a heti 50% azért, mert miután én az első 1-2 hónapban belőttem az optimális ppm értékeket az akimban, onnantól nem kell egy centit sem aggódnom és méricskélnem, hiszen az 50%-ék vízcsere egy állandó alsó és felső korlát közé szorítja a víz telítettségi szintjét és ez egészen addig működni is fog, amíg nem eszközlök valami változtatást az akvárium bejáratott rendszerén. A változtatás természetesen a tápozásban is változtatást fog vonni maga után.

A te adagolásodnál viszont elengedhetetlen az időnkénti kontroll és a szükség szerinti elemenkénti (+/-) korrekció , hiszen a kis(15-20%) vízcserék egyes elemek fokozatos felhalmozódását eredményezik hosszú távon és így felborulhatnak az arányok, azaz előbb utóbb lesz egy rövid deszkád, amin kifolyik a víz!

Szóval mindkét tápozás tud tökéletesen működni, mint ahogy azt példánk is mutatja, csak én az elején szopok a beállításával, te meg meghatározott időközönként vagy kénytelen kontrollálni a folyamatokat, különben egyik sem működhet megfelelően.

Na bakker, nem gondoltam, hogy ennyi rizsázásra most képes vagyok. Ennél érthetőbben már én sem tudom megfogalmazni a lényegét a dolognak, ha így sem sikerült elmagyaráznom, akkor már tényleg nem tudok mit tenni.

Maradok továbbra is tisztelettel ;)

Ui: nagyon babán alakul az akvárium!!! A képek alapján összehasonlítottam a bal és jobb oldali előtér részt és arra a következtetésre jutottam, hogy HC ültetésben biztos nem fogok vitatkozni veled! :lol: Eszméletlen, hogy mekkora a különbség a két oldal fejlettségi szintje között Gábor, te egy "Ültető Isten" vagy :lol:

Andris !
Értem az érveidet és el is fogadom.
Annyi a különbség kettőnk között -hogy vitatkozzam :D - hogy én szerintem könnyebb valamit nem beletenni a vízbe mint kiszedni onnan./ csak hogy ne legyen béke :lol:

Srácok ! Mi tudnék még írni erről a témáról ?

2011. szeptember 16., péntek 20:09

Bizony ám...
jó lenne egy komplex írást látni erről a kérdéskörről végre valahol. :roll: (mondjuk itt ;) és hozzáteszem, alakul a dolog)

2011. szeptember 16., péntek 18:25

Úgy látom érdemes volt provokálni. 8-)

2011. szeptember 16., péntek 17:59

Jesszus, azért nem gondoltam volna, hogy pár amatőr kérdésemmel ekkora virtuális tápozási konferenciát indítok el! A legjobb az egészben, hogy a témához mind olyanok szólnak hozzá, akik tudják, hogy otthon mitől döglik a légy. Simán fűzöm le az akvás dossziémba a tapasztalataitokat. Köszi mindenkinek aki tesz hozzá! :P

Nagy várom már az estét, hogy Papó megjöjjön és bővebben kifejtse ő is az álláspontját a témakört illetően!

2011. szeptember 16., péntek 17:29
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 394 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 40  Következő