|
Pontos idő: 2024. november 30., szombat 1:35
|
Mivel és mennyit tápozzak?
Szerző |
Üzenet |
N-dee
Csatlakozott: 2010. február 16., kedd 13:28 Hozzászólások: 403 Tartózkodási hely: Keszthely
|
KaZe írta: N-dee írta: Zoli! A magas(?) NO3 szintért nem a szűrés a felelős.. Igen, véleményem szerint akkor is magas ez a nitrát szint. Jó, azt elfogadom, hogy a nitrátszintért nem a szűrés a felelős, illetőleg azt eltüntetni egyéb kiegészítő szűrőlehetőséggel lehet, de akkor is indokolatlan főleg annak fényében, hogy a foszfát szint nagyon alacsony. Nincsennek arányban, ezért is a borulás. Az NH3+ az ammónium lenne, ugye vagy legalábbis valami ammónia féle vegyület? Mert az tény, hogy a foszladozó, "rohadó" növény termeli. Én is csak azt sajnálom (mert a tesztek sok esetben inkább a bankok reklámjához hasonlítható, mely szerint: tájékoztató jellegűek), hogy itt a helyi vízműnél nincs emberem, akivel méretni tudnám időnként a vizemet, mert közönséges mezei igénybevőként barom drága a labor. Na, akkor vissza a régebbi, kivesézett EI vs. Redfield dologhoz Ez e "magas" NO3 szint relatív! Ha a Redfield szerint nézed, akkor magas, ha az EI szerint nézed, akkor jó. Tehát a hunyó, az alacsony PO4 szint, vagyis a NO3-hoz viszonyított mennyisége és ez rossz egyaránt EI és Redfield szerint is. Azaz akármelyik tápozással nyomod(finomabb, vagy agresszív), ezek az arányok akkor sem jók! Ezt próbálom már magyarázni jó pár hozzászólás óta, hogy ne a tápanyag mennyiségeken lovagoljunk már, mert nem ez a lényeg, hanem az egymáshoz viszonyított valós, az akváriumban jelenlévő arányuk!!! Akármilyen magas a tápanyagok szintje az akváriumban, az addig teljesen elhanyagolható szempont, amíg az élővilágot károsító értékek határai alatt vannak, illetve az arányaik passzolnak egymáshoz! Hogy az EI felesleges túltápozás/pénzkidobás lenne?...Ezt döntse el mindenki maga. Annyi segítséget adnék hozzá, hogy ez a módszer eredetileg is a kihegyezett növényes akikra lett kidolgozva ahol a cél, a minél gyorsabb növekedés elérése és bizony sok esetben éppen ezért szükség van a magas tápanyagszintekre. Jelen akváriumnál az EI teljesen felesleges a vázolt körülmények miatt és valóban pénzkidobás! Sőt a CO2 hiánya miatt, ami ugyanolyan tápanyag akár a többi(miután nélküle nincs, vagy csekély mértékű a szénhidrát előállítás) a fölöslegesen sok tápanyagmennyiségekkel több kárt okozunk, mint hasznot. Zoli az NH3 helyesen az az ammónia, az NH4+ az ammónium. Véletlenül elírtam a "+"-t, az ammónium rendelkezik egy pozitív gyökkel éppen ezért szabad formában nem is létezik.
|
2011. szeptember 30., péntek 11:10 |
|
|
check
Csatlakozott: 2011. szeptember 29., csütörtök 14:41 Hozzászólások: 53 Tartózkodási hely: Dunaújváros
|
KaZe írta: Én is csak azt sajnálom (mert a tesztek sok esetben inkább a bankok reklámjához hasonlítható, mely szerint: tájékoztató jellegűek), hogy itt a helyi vízműnél nincs emberem, akivel méretni tudnám időnként a vizemet, mert közönséges mezei igénybevőként barom drága a labor. Igen, sajnos ha nem ismersz valakit aki ilyen laborban dolgozik akkor nagyon drága... De arra is nagyon figyeljetek, hogy ismerek (ismerünk) olyan helyet ahol azt mondják: "postán küldj be egy üveg mintát, és mi majd jól megvizsgálunk mindent benne...." De azt nem reklámozzák, hogy bizonyos paraméterek vizsgálat előtti szállítása milyen szigorú tartósítást, hűtést igényel... ezek hiányába a mért eredmény köze a valósághoz egyenlő a nullával.
|
2011. szeptember 30., péntek 10:17 |
|
|
KaZe
Csatlakozott: 2011. március 31., csütörtök 13:24 Hozzászólások: 685 Tartózkodási hely: Eger
|
N-dee írta: Zoli! A magas(?) NO3 szintért nem a szűrés a felelős.. Igen, véleményem szerint akkor is magas ez a nitrát szint. Jó, azt elfogadom, hogy a nitrátszintért nem a szűrés a felelős, illetőleg azt eltüntetni egyéb kiegészítő szűrőlehetőséggel lehet, de akkor is indokolatlan főleg annak fényében, hogy a foszfát szint nagyon alacsony. Nincsennek arányban, ezért is a borulás. Az NH3+ az ammónium lenne, ugye vagy legalábbis valami ammónia féle vegyület? Mert az tény, hogy a foszladozó, "rohadó" növény termeli. Én is csak azt sajnálom (mert a tesztek sok esetben inkább a bankok reklámjához hasonlítható, mely szerint: tájékoztató jellegűek), hogy itt a helyi vízműnél nincs emberem, akivel méretni tudnám időnként a vizemet, mert közönséges mezei igénybevőként barom drága a labor.
2011. szeptember 30., péntek 9:59 |
|
|
N-dee
Csatlakozott: 2010. február 16., kedd 13:28 Hozzászólások: 403 Tartózkodási hely: Keszthely
|
check írta: Gábor tanácsára hagyom az EI módszert... Ezért kérdeztem a CO2-ot, meg a világítást. Ezek elégtelensége miatt, felesleges is erőltetni az EI-t! Gábornak teljesen igaza van, hogy ebben a formában lebeszélt róla, jobban jársz egy kevésbé agresszív tápozással. Ui: A H. difformis nem igazán az a növény, ami hosszú távon szereti a low-light körülményeket, plusz a CO2-ot meghálálja
|
2011. szeptember 29., csütörtök 22:04 |
|
|
check
Csatlakozott: 2011. szeptember 29., csütörtök 14:41 Hozzászólások: 53 Tartózkodási hely: Dunaújváros
|
Köszönöm az újabb hozzászólásokat mindenkinek! N-Dee! CO2 beoldás nincs (de a növényeket is ennek megfelelően válogattam). De valóban a Hygrophila difformis, és a Cryptocoryne nem érzi jól magát. Világítani pedig a leírtakon (napi 72 W, 7 óra) túl nem is merek, mert attól tartok amíg nincs meg a megfelelő egyensúly addig csak az algák látnák hasznát. Láttam már nagyon súlyosan lealgásodott akikat, az enyém azért jelenleg még nem tart ott , de nem is szeretnék odáig eljutni, ezért ez a nagy kétségbeesés.... Jelenleg "csak" a Hygrophilán megjelent egy 2-3 mm nagyságú, sűrű, piheszerű, barna alga aggaszt. Na és ez a hihetetlenül alacsony foszfát szint. Holnap fel kell hívnom papó -t.... Ki kell kérnem az Ő személyes véleményét is... angyalföld69! Köszi a teszt ajánlást! A Sera tesztet Gáborék forgalmazzák is, hétfőre megpróbálom beszerezni a többi okossággal együtt amit Gábor fog ajánlani... Aztán "Kard ki kard!!" -és meglátjuk mi lesz, de addig ha valakinek eszébe jut még valami, kérem ne tartsa magába...
|
2011. szeptember 29., csütörtök 21:06 |
|
|
N-dee
|
Szia check, üdv a fórumon!
CO2 hogy áll? Vízcserék gyakorisága és mennyisége?
Zoli! A magas(?) NO3 szintért nem a szűrés a felelős(a NO3 nagy mennyiségű bontásához egy kicsit durvább, vagy más jellegű szűrés kell, egyébként egy növényes akváriumban ez nem is cél!). Ennek a NO3 szintnek az oka egyéb: túltápozás, nem megfelelő tápanyag arányok, ezáltal gátolt NO3 felvétel, stb. Az esetleges rossz szűrés az NH3+ magas szintjéért lehet felelős, ami viszont magával vonzza az algásodást.
check! Mivel a tápanyagszintjeid elég furcsán állnak én első körben, rossz arányokra gondolok, vagy egyéb olyan tényezőre, ami miatt nem megfelelő a NO3 és K felvétel, azaz a növények nem növekednek megfelelő ütemben, ilyen lehet pl. a kevés CO2, fény, stb. Mivel a növényeid elmondásod szerint nem érzik jól magukat, ezért az elhaló részek NH3+-t termelnek, ami következtében beindult az algásodás és ez meg is magyarázza az alacsonyabb PO4 szintet is, mivel ezt az algák előszeretettel hasznosítják, ha nem ideálisak a körülmények a növények fejlődéséhez, tápanyagfelvételéhez.
Tesztet én nem ajánlok, mert én sem bízok bennük, nekem is barátom szokta laborban mérni a vizemet, ha nagy ritkán szükség van rá.
|
2011. szeptember 29., csütörtök 20:02 |
|
|
angyalföld69
|
check írta: Köszi angyalföld69, és KaZe a gyors választ! A nitrát szintem "magas" mert a múlt hétig nyomattam a GA makróját.... és ugye az EI módszer szerint a NO3 = 30 még nem is magas... (De most ne menjünk el az EI módszer kivesézése felé, azt megtették már alaposan ) Az akiban a mulm nagyon kevés....Hogy a szűrőben nem lenne minden OK? Azt hittem akkor megfelelő a biológiai szűrés ha a NO3 "magas", és az NO2 alacsony?! Kövezzetek meg ha nem így van! Hát a PO4 tényleg nem tudom mitől ilyen alacsony.... De növelni kéne az biztos! De szerintetek mivel, hogy ne romoljon tovább a helyzet? Ti milyen teszteket használtok? Nem akarok egy extra béna teszt miatt árnyékra vetődni. Foszfátot, és nitrátot viszont nem tudok sajnos minden nap méretni, mert csak kb. két hetente végeznek ilyen vizsgálatokat ott ahova bejáratos vagyok... A blakout -tal még várok, de én is gondoltam rá... Most érkeztek új lakók: 2 db Crossocheilus siamensis, és 8 db Caridina propinqua “ Celebes”. Meglátom mennyire ügyesen dolgoznak a srácok... A világításom így is csak 72 W (+refik) 200 liter (40 cm vízoszlop) felett, napi 7 óra (a természetes fény amikor szükséges ki van zárva). Erre az alacsony megvilágításra figyeltem a növény választásnál is: Bacopa caroliniana, Rotala rotundifolia, Hygrophila difformis, Anubias caladiifolia, Anubias nana, Cryptocoryne wendtii green, és Marsilea hirsuta. Ne kíméljetek!! Amig nitrát 20mg/l fölött kártékony hatású lehet,addig a nitritnek nullának kell lennie. Többféle tesztet tukmáltak már rám,igy a saját véleményemet tolmácsolom. JBl, Sera, Tetra. Ár/minöség arányban a Sera nyert,bár a Jbl'es is effektiv pontos volt. Nem véletlenül az egyik holland tengerbiológus a Sera teszteket ajánlja,mert tudni véli,hogy a nagy német gyógyszer gyártó mammut késziti nekik... Gábor, alias 'papó' ehhez kevert -szerintem majd mindegyikönknek- törzsoldatot...
|
2011. szeptember 29., csütörtök 19:50 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
check írta: A blakout -tal még várok, de én is gondoltam rá... Ne kíméljetek!! Ettől meg lesz a probléma oka? Szerintem ez csak tüneti kezelés. Értelme? Semmi pár napig jól néz ki az akva utána minden megy tovább mint előtte. Az okot a legfontosabb megtalálni és akkor nincs szükség ilyen trükközésre.
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2011. szeptember 29., csütörtök 18:16 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Szia Chek üdv a fórumon. Na itt nem leszel kimoderálva ez nem az a hely. Nyugodtan írd le gondolataidat kivi vagyunk mindenre. Sőt el is várjuk az őszinte véleményedet. Tápozás. Nem kell szerintem sokat agyalni, sőt mérni sem. Azért héha nem árt ha van jó teszted de ahogy írtad nem pontosak A tápozással én a napi TPN adagolásra és a Gabi bá által kevert szintén napi adagolásban adott tápokkal tökéletesen elégedett vagyok. Sőt elárulok egy titkot ma már a Carbo-t is elhagytam. Érdekes azóta nem látok lyukas levelet a Staun. Viszont bubizás továbbra is képződik a CO2 hatására. Jó dolog a Carbo de igazán napi adagolására nem feltétlenül van szükség. A napi táp mennyiséget okosan kell belőni ami sok mindentől függ. Minden akva más és más. Ha a világításod 0.5-0.7 Watt/l alatti nem is kell ennyire sűrű tápozás. Anno én ennyi fény mellett hetente 2* adagoltam tápot. Amióta 1W/l fényem van tértem át a napi adagolásra. Ami már hónapok óta megy gond nélkül.
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2011. szeptember 29., csütörtök 18:09 |
|
|
check
|
Köszi angyalföld69, és KaZe a gyors választ! A nitrát szintem "magas" mert a múlt hétig nyomattam a GA makróját.... és ugye az EI módszer szerint a NO3 = 30 még nem is magas... (De most ne menjünk el az EI módszer kivesézése felé, azt megtették már alaposan ) Az akiban a mulm nagyon kevés....Hogy a szűrőben nem lenne minden OK? Azt hittem akkor megfelelő a biológiai szűrés ha a NO3 "magas", és az NO2 alacsony?! Kövezzetek meg ha nem így van! Hát a PO4 tényleg nem tudom mitől ilyen alacsony.... De növelni kéne az biztos! De szerintetek mivel, hogy ne romoljon tovább a helyzet? Ti milyen teszteket használtok? Nem akarok egy extra béna teszt miatt árnyékra vetődni. Foszfátot, és nitrátot viszont nem tudok sajnos minden nap méretni, mert csak kb. két hetente végeznek ilyen vizsgálatokat ott ahova bejáratos vagyok... A blakout -tal még várok, de én is gondoltam rá... Most érkeztek új lakók: 2 db Crossocheilus siamensis, és 8 db Caridina propinqua “ Celebes”. Meglátom mennyire ügyesen dolgoznak a srácok... A világításom így is csak 72 W (+refik) 200 liter (40 cm vízoszlop) felett, napi 7 óra (a természetes fény amikor szükséges ki van zárva). Erre az alacsony megvilágításra figyeltem a növény választásnál is: Bacopa caroliniana, Rotala rotundifolia, Hygrophila difformis, Anubias caladiifolia, Anubias nana, Cryptocoryne wendtii green, és Marsilea hirsuta. Ne kíméljetek!!
|
2011. szeptember 29., csütörtök 17:00 |
|
|