Pontos idő: 2024. november 30., szombat 1:47

Hozzászólás a témához  [ 394 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 40  Következő
 Mivel és mennyit tápozzak? 
Szerző Üzenet
Adminisztrátor

Hmm. eltűnt a hozzászólásom :shock:
Tibicuk viszont - mintha magam mondtam volna :D - már válaszolt is.
Annyit azért hozzátennék , hogy minden vízfrissítésnél használj Sera nitrivecet a megfelelő arányban.

2011. november 2., szerda 21:16

Tegyél be éjszakára levegőztetőt.Amikor a Co2 leáll,indul a levegő,egészen addig, amíg újra beindul a aCo2.
Nekem is hártyásodott,ez szépen megoldotta.

2011. november 2., szerda 21:08

Papó!

Porból készült tápoldatozás során tapasztaltam, hogy estére a víz felszínén az aksi egy részében vékony hártya alakul ki. Ez természetes dolog vagy valami más baj van? Esténként egy hálóval szoktam lehalászni ezt a réteget, mivel zavarja a vízfelszíni mozgást. Lehet tenni ez ellen?

Köszönettel

2011. november 2., szerda 20:40
Adminisztrátor

Dredd107 írta:
Szia Papó!

A tőled kapott macro recept adagolása 100 L 1 ml/naponta? Jól írtam fel?

Köszi

Igen jól írtad .

2011. október 30., vasárnap 11:21

Szia Papó!

A tőled kapott macro recept adagolása 100 L 1 ml/naponta? Jól írtam fel?

Köszi

2011. október 29., szombat 22:07

Oké.
Köszönjük.

2011. szeptember 30., péntek 16:43

SlyChocolate írta:
Andris Te kémia szakon végeztél?
Nagyon ott vagy a témában.

Más.
Csak egy Kérdés.
Ezt lehet leírom a szűrős topicba is.
A biológiai szűrés az nem arról szól, hogy minden nemű nitrogén vegyületet lebont.
Nitrát NO3
Nitrit NO2
És az általad említett.
Ammónium NH4
illetve az
Ammónia NH3
?

Sly nem végeztem én semmilyen kémia szakot...anno abból központiztam, de már hót hülye vagyok az egészhez, mára annyi maradt meg nagyjából, ami itt az akvarizálásos témáknál néha szóba kerül... :oops: :lol: Aki nagy spíler a témában, az "keszeg" kolléga...jó lenne, ha néha Ő is kifejtené itt a véleményét a témában, bár az Ő szintjén elkél mellé egy kémiai szótár is :)

Dobok fel egy szűréses gyorstalpalót a megfelelő totyikba. Még az akiberendezős bulira hegesztettem, csak idő hiányában már nem került rá sor. Ha esetleg találtok benne hülyeséget, nyugodtan jelezzétek és javítom.

2011. szeptember 30., péntek 14:27

KaZe írta:
Ha már itt tartunk, az ivóvízben az ammónium határértéke 0,50 mg/l, élettani szempontból az ennél magasabb koncentráció sem káros, de másodlagos szennyezés forrása lehet, illetőleg nitrifikálódhat és itt (akváriumi) esetünkben ez (is) hozzájárulhat a nitrát szint eltolódásához.

Igen, de első körben szerintem nem a magas(egyébként határértéken belüli) NO3 szinttel kellene foglalkoznunk, hanem annak esetleges okával. Ez a PO4 szinthez képesti eltolódás arra enged következtetni, hogy a vízben akkora mennyiségű ammónia/ammónium koncentráció van, ami már ekkora mennyiségű NO3 előállítását teszi lehetővé. Ez eddig OK, viszont mitől van ekkora mennyiségű ammónia jelen...ez adódhat túletetésből, mulmosodásból, a növények elhaló szöveteiből(utóbbi képezi a legtöbbet, bármennyire is hihetetlen). Mivel a Crypto levelei is sárgulnak és rohadnak(ezért ez is jelentős mennyiségű ammóniát termel), de azért, mert valamiből nem kapja meg a megfelelő tápanyagmennyiséget. A NO3 termelődés alapjában véve nem kellene, hogy problémát okozzon, mert azt a mennyiséget, ami optimális esetben egy akváriumban termelődik, a növények többszörösen fel tudják használni, de mivel a Crypto tünetei leginkább NO3 hiányra utalnak, ezért ez azt engedi feltételezni, hogy a NO3 felvétel valamilyen akadályba ütközik és ezáltal eltolódik a koncentrációja pozitív irányba. A magas K szint is erre utal, mivel a növények nem tudnak megfelelő ütemben növekedni ezért ezt sem veszik fel a szükséges mennyiségben. Tehát minden jel az arányok nem megfelelő beállítására utal és nem a tápanyagok mennyiségében kell keresni a hibát. Azaz - nem jó arányok --> akadályoztatott NO3 felvétel --> növények stagnálása, rohadása --> extra ammónia/ammónium termelődés --> relatív magas NO3 szint a többi elemhez képest, az akadályoztatott felvétel + a nitrifikáció miatt.

2011. szeptember 30., péntek 13:28

Ámen Andris, én is azt szajkózom, hogy az arányokkal nem stimmel valami ,ezért is a probléma, EI ide, "light" tápozás oda.
N-dee írta:
Zoli az NH3 helyesen az az ammónia, az NH4+ az ammónium. Véletlenül elírtam a "+"-t, az ammónium rendelkezik egy pozitív gyökkel éppen ezért szabad formában nem is létezik.

Na AZÉ', itt még a végén átverés következik. :D
Annyit tegyünk hozzá kémiailag, hogy az ammónia normál körülmények között gáz (halmazállapotú), a vízben oldott formája pedig az ammóniumion (NH4). a "+" szabad gyöknél hiányoztam az óráról. :D
Ha már itt tartunk, az ivóvízben az ammónium határértéke 0,50 mg/l, élettani szempontból az ennél magasabb koncentráció sem káros, de másodlagos szennyezés forrása lehet, illetőleg nitrifikálódhat és itt (akváriumi) esetünkben ez (is) hozzájárulhat a nitrát szint eltolódásához.

2011. szeptember 30., péntek 12:37

Andris Te kémia szakon végeztél?
Nagyon ott vagy a témában.

Más.
Csak egy Kérdés.
Ezt lehet leírom a szűrős topicba is.
A biológiai szűrés az nem arról szól, hogy minden nemű nitrogén vegyületet lebont.
Nitrát NO3
Nitrit NO2
És az általad említett.
Ammónium NH4
illetve az
Ammónia NH3
?

2011. szeptember 30., péntek 11:22
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 394 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 40  Következő