|
Pontos idő: 2024. november 30., szombat 1:47
|
Mivel és mennyit tápozzak?
Szerző |
Üzenet |
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
Hmm. eltűnt a hozzászólásom Tibicuk viszont - mintha magam mondtam volna - már válaszolt is. Annyit azért hozzátennék , hogy minden vízfrissítésnél használj Sera nitrivecet a megfelelő arányban.
2011. november 2., szerda 21:16 |
|
|
tibicuk
Csatlakozott: 2011. szeptember 2., péntek 16:26 Hozzászólások: 571
|
Tegyél be éjszakára levegőztetőt.Amikor a Co2 leáll,indul a levegő,egészen addig, amíg újra beindul a aCo2. Nekem is hártyásodott,ez szépen megoldotta.
2011. november 2., szerda 21:08 |
|
|
Dredd107
Csatlakozott: 2011. augusztus 4., csütörtök 20:51 Hozzászólások: 170 Tartózkodási hely: Tiszafüred
|
Papó!
Porból készült tápoldatozás során tapasztaltam, hogy estére a víz felszínén az aksi egy részében vékony hártya alakul ki. Ez természetes dolog vagy valami más baj van? Esténként egy hálóval szoktam lehalászni ezt a réteget, mivel zavarja a vízfelszíni mozgást. Lehet tenni ez ellen?
Köszönettel
|
2011. november 2., szerda 20:40 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
Dredd107 írta: Szia Papó!
A tőled kapott macro recept adagolása 100 L 1 ml/naponta? Jól írtam fel?
Köszi Igen jól írtad .
2011. október 30., vasárnap 11:21 |
|
|
Dredd107
Csatlakozott: 2011. augusztus 4., csütörtök 20:51 Hozzászólások: 170 Tartózkodási hely: Tiszafüred
|
Szia Papó!
A tőled kapott macro recept adagolása 100 L 1 ml/naponta? Jól írtam fel?
Köszi
|
2011. október 29., szombat 22:07 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Oké. Köszönjük.
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2011. szeptember 30., péntek 16:43 |
|
|
N-dee
Csatlakozott: 2010. február 16., kedd 13:28 Hozzászólások: 403 Tartózkodási hely: Keszthely
|
SlyChocolate írta: Andris Te kémia szakon végeztél? Nagyon ott vagy a témában.
Más. Csak egy Kérdés. Ezt lehet leírom a szűrős topicba is. A biológiai szűrés az nem arról szól, hogy minden nemű nitrogén vegyületet lebont. Nitrát NO3 Nitrit NO2 És az általad említett. Ammónium NH4 illetve az Ammónia NH3 ? Sly nem végeztem én semmilyen kémia szakot...anno abból központiztam, de már hót hülye vagyok az egészhez, mára annyi maradt meg nagyjából, ami itt az akvarizálásos témáknál néha szóba kerül... Aki nagy spíler a témában, az "keszeg" kolléga...jó lenne, ha néha Ő is kifejtené itt a véleményét a témában, bár az Ő szintjén elkél mellé egy kémiai szótár is Dobok fel egy szűréses gyorstalpalót a megfelelő totyikba. Még az akiberendezős bulira hegesztettem, csak idő hiányában már nem került rá sor. Ha esetleg találtok benne hülyeséget, nyugodtan jelezzétek és javítom.
|
2011. szeptember 30., péntek 14:27 |
|
|
N-dee
Csatlakozott: 2010. február 16., kedd 13:28 Hozzászólások: 403 Tartózkodási hely: Keszthely
|
KaZe írta: Ha már itt tartunk, az ivóvízben az ammónium határértéke 0,50 mg/l, élettani szempontból az ennél magasabb koncentráció sem káros, de másodlagos szennyezés forrása lehet, illetőleg nitrifikálódhat és itt (akváriumi) esetünkben ez (is) hozzájárulhat a nitrát szint eltolódásához. Igen, de első körben szerintem nem a magas(egyébként határértéken belüli) NO3 szinttel kellene foglalkoznunk, hanem annak esetleges okával. Ez a PO4 szinthez képesti eltolódás arra enged következtetni, hogy a vízben akkora mennyiségű ammónia/ammónium koncentráció van, ami már ekkora mennyiségű NO3 előállítását teszi lehetővé. Ez eddig OK, viszont mitől van ekkora mennyiségű ammónia jelen...ez adódhat túletetésből, mulmosodásból, a növények elhaló szöveteiből(utóbbi képezi a legtöbbet, bármennyire is hihetetlen). Mivel a Crypto levelei is sárgulnak és rohadnak(ezért ez is jelentős mennyiségű ammóniát termel), de azért, mert valamiből nem kapja meg a megfelelő tápanyagmennyiséget. A NO3 termelődés alapjában véve nem kellene, hogy problémát okozzon, mert azt a mennyiséget, ami optimális esetben egy akváriumban termelődik, a növények többszörösen fel tudják használni, de mivel a Crypto tünetei leginkább NO3 hiányra utalnak, ezért ez azt engedi feltételezni, hogy a NO3 felvétel valamilyen akadályba ütközik és ezáltal eltolódik a koncentrációja pozitív irányba. A magas K szint is erre utal, mivel a növények nem tudnak megfelelő ütemben növekedni ezért ezt sem veszik fel a szükséges mennyiségben. Tehát minden jel az arányok nem megfelelő beállítására utal és nem a tápanyagok mennyiségében kell keresni a hibát. Azaz - nem jó arányok --> akadályoztatott NO3 felvétel --> növények stagnálása, rohadása --> extra ammónia/ammónium termelődés --> relatív magas NO3 szint a többi elemhez képest, az akadályoztatott felvétel + a nitrifikáció miatt.
|
2011. szeptember 30., péntek 13:28 |
|
|
KaZe
Csatlakozott: 2011. március 31., csütörtök 13:24 Hozzászólások: 685 Tartózkodási hely: Eger
|
Ámen Andris, én is azt szajkózom, hogy az arányokkal nem stimmel valami ,ezért is a probléma, EI ide, "light" tápozás oda. N-dee írta: Zoli az NH3 helyesen az az ammónia, az NH4+ az ammónium. Véletlenül elírtam a "+"-t, az ammónium rendelkezik egy pozitív gyökkel éppen ezért szabad formában nem is létezik. Na AZÉ', itt még a végén átverés következik. Annyit tegyünk hozzá kémiailag, hogy az ammónia normál körülmények között gáz (halmazállapotú), a vízben oldott formája pedig az ammóniumion (NH4). a "+" szabad gyöknél hiányoztam az óráról. Ha már itt tartunk, az ivóvízben az ammónium határértéke 0,50 mg/l, élettani szempontból az ennél magasabb koncentráció sem káros, de másodlagos szennyezés forrása lehet, illetőleg nitrifikálódhat és itt (akváriumi) esetünkben ez (is) hozzájárulhat a nitrát szint eltolódásához.
2011. szeptember 30., péntek 12:37 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Andris Te kémia szakon végeztél? Nagyon ott vagy a témában.
Más. Csak egy Kérdés. Ezt lehet leírom a szűrős topicba is. A biológiai szűrés az nem arról szól, hogy minden nemű nitrogén vegyületet lebont. Nitrát NO3 Nitrit NO2 És az általad említett. Ammónium NH4 illetve az Ammónia NH3 ?
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2011. szeptember 30., péntek 11:22 |
|
|