|
Pontos idő: 2024. november 30., szombat 0:51
|
Mivel és mennyit tápozzak?
Szerző |
Üzenet |
boldivi
Csatlakozott: 2013. november 7., csütörtök 19:33 Hozzászólások: 8 Tartózkodási hely: Nyíregyháza
|
papó írta: Ha alacsonyan akarod tartani a foszfátot -/érdemes / akkor a nitrátot is lejjebb kell vinned , de ez vízcserékkel fog sikerülni. A tesztcsík csak támpontot ad , nem igazán pontos. Megtörtént a szokásos 50% vízcsere. Most a csík szerint - ahogy várható volt - 10mg/l a NO3 szint. A relítív pontossága jó, az abszolút pedig már más kérdés. Kíváncsi vagyok a saját tápoldattal, hogyan alakulnak majd a dolgok.
|
2013. november 10., vasárnap 12:28 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
boldivi írta: papó írta: Üdv a Fórumon ! Teljesen jók az arányok. A többi kérdésedet is már jól megválaszolták. Nem fontos lágy víz a porok feloldásához. Köszönöm! Hétfőn a melóhelyen kimérem a megfelelő adagokat - mert ott van pontos mérleg. Közben megmértem így vízcsere előtt a nitrát szintet, ami a tesztcsík szerint valahol 20-25mg/l körül lehet, 1-1,5mg/l foszfátszint mellett a csepegtetős teszt szerint. Sajnos az egyik helyi boltban nitrát helyett nitrit tesztet adtak, de remélem hétfőn kicserélik és akkor tudom majd méregetni, hogyan alakulnak a szintek, mert már csak egy csíkom maradt a kettőből. A csepegtetős teszt pontosabb mint a csík teszt? Mindkettő Sera. Érdemes csökkenteni a nitrát adagolást? Jelenleg a köveken és az üvegen fejlődik egy nagyon vékony réteg zöld pont vagy por alga, amit 4-5 nap után lehet észrevenni, ha lapos szögben nézem a frontüveg belső oldalát, ami bankkártyával vagy szivaccsal is nagyon könnyen eltávolítható. A CO2 és a világítás megy rendesen... Ha alacsonyan akarod tartani a foszfátot -/érdemes / akkor a nitrátot is lejjebb kell vinned , de ez vízcserékkel fog sikerülni. A tesztcsík csak támpontot ad , nem igazán pontos.
2013. november 10., vasárnap 10:34 |
|
|
boldivi
Csatlakozott: 2013. november 7., csütörtök 19:33 Hozzászólások: 8 Tartózkodási hely: Nyíregyháza
|
papó írta: Üdv a Fórumon ! Teljesen jók az arányok. A többi kérdésedet is már jól megválaszolták. Nem fontos lágy víz a porok feloldásához. Köszönöm! Hétfőn a melóhelyen kimérem a megfelelő adagokat - mert ott van pontos mérleg. Közben megmértem így vízcsere előtt a nitrát szintet, ami a tesztcsík szerint valahol 20-25mg/l körül lehet, 1-1,5mg/l foszfátszint mellett a csepegtetős teszt szerint. Sajnos az egyik helyi boltban nitrát helyett nitrit tesztet adtak, de remélem hétfőn kicserélik és akkor tudom majd méregetni, hogyan alakulnak a szintek, mert már csak egy csíkom maradt a kettőből. A csepegtetős teszt pontosabb mint a csík teszt? Mindkettő Sera. Érdemes csökkenteni a nitrát adagolást? Jelenleg a köveken és az üvegen fejlődik egy nagyon vékony réteg zöld pont vagy por alga, amit 4-5 nap után lehet észrevenni, ha lapos szögben nézem a frontüveg belső oldalát, ami bankkártyával vagy szivaccsal is nagyon könnyen eltávolítható. A CO2 és a világítás megy rendesen...
|
2013. november 10., vasárnap 2:11 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
boldivi írta: Köszönöm szépen! Akkor hamarosan veszek ioncserélt vizet és feloldom a porokat. Egyébként főleg azokat a növényeket sújtotta az ecset, amerre a CO2 bubik haladtak (jobb hátsó sarok felé), illetve, ahol jól látszott az áramlás.
Üdv a Fórumon ! Teljesen jók az arányok. A többi kérdésedet is már jól megválaszolták. Nem fontos lágy víz a porok feloldásához.
2013. november 9., szombat 15:39 |
|
|
boldivi
|
Köszönöm szépen! Akkor hamarosan veszek ioncserélt vizet és feloldom a porokat. Egyébként főleg azokat a növényeket sújtotta az ecset, amerre a CO2 bubik haladtak (jobb hátsó sarok felé), illetve, ahol jól látszott az áramlás.
|
2013. november 9., szombat 10:28 |
|
|
wágner úr
|
boldivi írta: Sziasztok! Először is gratulálok a fórumhoz, sok hasznos információt olvastam eddig is innen, így tegnap regisztráltam. Első "technikás" növényes akváriumom ez év január közepe táján indítottam. Igyekeztem minden olyan tényezőt kizárni, ami problémát okozhat. Használtam élesztős CO2-t nagy odafigyeléssel, DIY időzített leeresztőszeleppel, legalább 0,5W/l ledes világítást, GA tápokat az ajánlás szerint, heti 50% vízcsere. Az akvárium szépen szinte teljesen algamentesen fejlődött, míg nyáron kitaláltam, hogy érje a kora reggeli napfény és az EX600-as szűrő fojtását is megszüntettem... Ekkor beindult az ecsetalga és a parvulát is ellepte. (Már javul lassan a helyzet.) No, de jöjjön a lényeg! Az említett tápokból már csak pár napra elegendő van, ezért beszereztem KNO3, KH2PO4, K2SO4 porokat. Ebben szeretném a segítségeteket kérni! Kiszámoltam az excel táblázattal miből mennyit oldjak fel: 50g - 5g - 30g, ezek külön-külön 500ml ioncserélt vízben feloldva és napi 2-2-2ml adagolással br. 63l akváriumba az eredmény a táblázat végén: 31,04 - 3,10 - 30,43 ppm. A csapvizünkben 2,4-3,8 mg/l nitrát van, ezt figyelembe vettem számításnál. Nos, elkezdhetek ezekkel az oldatokkal tápozni? Vettem ma PO4 tesztet, két órával lámpaoltás előtt 1mg/l szintet mértem. Nitrát tesztet is szerzek majd, hogy tudjam miből mennyi van a vízben. Tehát idővel szeretném úgy beállítani a tápozást, hogy ne csak az arányok legyenek jók, hanem a felesleges mennyiséget is elkerüljem. Kicsit félek még a saját kotyvasztástól, mert eddig nem volt semmi probléma az akváriummal (amíg nem rontottam el a hülyeségemmel...). Egyébként a Cryptocoryne Willisii-nek (ha jól azonosítottam) jót tett a reggeli napfény, mert sok új, erős levelet hozott. Előszór is üdv a fórumon! A reggeli napfény is okozhatott algásodást , de inkább a zöld algák megjelenésére lehet számítani. Az ecsetalga megjelenése a szűrő miatt valószínű. Ha erős az áramlás akkor jön az ecsetalga . Arányaiban jól van összeállítva a táp. Algamentest a továbbiakban.
|
2013. november 9., szombat 8:42 |
|
|
boldivi
|
Sziasztok! Először is gratulálok a fórumhoz, sok hasznos információt olvastam eddig is innen, így tegnap regisztráltam. Első "technikás" növényes akváriumom ez év január közepe táján indítottam. Igyekeztem minden olyan tényezőt kizárni, ami problémát okozhat. Használtam élesztős CO2-t nagy odafigyeléssel, DIY időzített leeresztőszeleppel, legalább 0,5W/l ledes világítást, GA tápokat az ajánlás szerint, heti 50% vízcsere. Az akvárium szépen szinte teljesen algamentesen fejlődött, míg nyáron kitaláltam, hogy érje a kora reggeli napfény és az EX600-as szűrő fojtását is megszüntettem... Ekkor beindult az ecsetalga és a parvulát is ellepte. (Már javul lassan a helyzet.) No, de jöjjön a lényeg! Az említett tápokból már csak pár napra elegendő van, ezért beszereztem KNO3, KH2PO4, K2SO4 porokat. Ebben szeretném a segítségeteket kérni! Kiszámoltam az excel táblázattal miből mennyit oldjak fel: 50g - 5g - 30g, ezek külön-külön 500ml ioncserélt vízben feloldva és napi 2-2-2ml adagolással br. 63l akváriumba az eredmény a táblázat végén: 31,04 - 3,10 - 30,43 ppm. A csapvizünkben 2,4-3,8 mg/l nitrát van, ezt figyelembe vettem számításnál. Nos, elkezdhetek ezekkel az oldatokkal tápozni? Vettem ma PO4 tesztet, két órával lámpaoltás előtt 1mg/l szintet mértem. Nitrát tesztet is szerzek majd, hogy tudjam miből mennyi van a vízben. Tehát idővel szeretném úgy beállítani a tápozást, hogy ne csak az arányok legyenek jók, hanem a felesleges mennyiséget is elkerüljem. Kicsit félek még a saját kotyvasztástól, mert eddig nem volt semmi probléma az akváriummal (amíg nem rontottam el a hülyeségemmel...). Egyébként a Cryptocoryne Willisii-nek (ha jól azonosítottam) jót tett a reggeli napfény, mert sok új, erős levelet hozott.
|
2013. november 8., péntek 23:27 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
Tibitron írta: Kb mennyi a maximális idő amíg egy növényi tápföld kitart? Mert ahogy olvasom max 40 50 napig "él" egy ilyen föld. Utána mi lesz a növénnyel ha nincs már aktív táptalaj? Adagolni kell folyékony tápszereket? Hol olvasol ilyen butaságokat ?
2013. október 6., vasárnap 10:19 |
|
|
Tibitron
Csatlakozott: 2013. szeptember 8., vasárnap 9:04 Hozzászólások: 103
|
Kb mennyi a maximális idő amíg egy növényi tápföld kitart? Mert ahogy olvasom max 40 50 napig "él" egy ilyen föld. Utána mi lesz a növénnyel ha nincs már aktív táptalaj? Adagolni kell folyékony tápszereket?
|
2013. október 6., vasárnap 10:18 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
dz1 írta: Azt lehet tudni hogy milyen macro oszetevokbol all?
Tapatalk 2-vel küldve az én GT-I9100-ről Hát ez -az . A piszok haverom nem akarja elárulni , de ez csak idő kérdése
2013. július 24., szerda 20:57 |
|
|