Itt egy szuper írás:
http://levinen.blogspot.com/2009/04/szendioxid-adagolas-hagyomanyos_03.htmlTehát!A növényeknek a fotoszintézishez széndioxidra van szükségük,ez van az akváriumban csak nagyon kevés ez nekünk.A élesztő-cukor-víz reakcióba lép egymással a palackaban és co2 szabadul fel,ezt kell nekünk felhasználni.Én nem használok élesztős rendszert ,de van egy recept gyüjteményem,amit a netről gyűjtöttem be.
Ime:
1,
CO2 rendszer:
- Élesztős (1+1 palackos, 2 literes visszaváltható, 0,5 literes műanyag üveg(szűrőként)
üveg visszafolyás gátló és buborékszálló valamint 1 db olcsó nano diffusor (sajnos nem valami finoman porlaszt)
-
Recept:
-1l langyos víz, 2 dl cukor, 5g élesztő(nem instant –
habar az instantot még nem próbáltam nem tudom van-e különbség)
-KB 5-6 napot bír, éjjel nappal megy – a Drop Checker színe a képeken látható
2,
Szia, semmi különös nincs a receptemben.
Egy liter langyos vízben összekeverek 2 és fél kávés kanálnyi instant porélesztőt és
2 dl cukrot. Ehhez adok még fél liter vízet és beleöntöm a két literes kemény műanyagos
coca-colas üvegbe. Itt még egyszer jól összerázom, majd beledugom a co2 csövet és
fél óra elteltével már nyomja is a co2-t az akváriumba Nagyjából 4-6 napig működik jól.
Arra figyelj, hogy ez az arány egy 70 literes akváriumban müködik,
kisebbe nem ajánlom mert akkor szerintem túl adagolná a co2-t.
3,
Hozzávalók:
1,5 csésze cukor
20 g zselatin (en Dr.Oetker-t használok)
1 teáskanál élesztő
5,5 csésze víz (250 ml)
Elkészítési mód:
- 1 csésze hideg vízben feloldjuk a zselatint, hagyjuk 5 percet állni, hogy ne csomósodjon
- egy lábosba 2 1 csésze meleg vízben feloldjuk a cukrot
- hozzáadjuk a zselatint
- tűzre tesszük, sűrűn kavargatjuk és az első fellobbanásnál félrevesszük
- miután annyira lehűlt, beleöntjük a egy 2l Colásba
- hűtőbe tesszük míg megkeményedik (pár óra)
- majd hozzátöltünk 2 1 langyos vizet, amelyben előzőleg feloldottuk az élesztőt.
Az élesztős víz így csak a felső felületet tudja oldani, és konstanssá válik a CO2 kibocsátás.
Ha a kotyvalék már nem hatásos, újra hűtőbe vele, és ami még nem használódott el a cukorból
az újra megkeményedik, le róla a vizet és egy újabbat rá (élesztőset), még működik még kb 2 hetet.
Ez azért szükséges mert idővel elsavasodik az oldat. A savasságát fel lehetne számolni
egyszerű szodabikarbonátal is, de attól hirtelen habzik egyet és sok CO2 veszít.
Ne száraz élesztőt használjatok.
Össz kb 40 napig tart.
4,
Hát átgondoltam, szerintem ezzel a recepttel működőképes,
amennyiben 250ml/csészével számolunk.Lefordítva ez annyit tesz:
kb 1.5 dl hideg vízbe beáztatjuk a zselatint, 5 percig álni hadjuk,
egy lábasban 5 és fél dl vízben feloldunk 35-40 dkg cukrot,
ezt felforraljuk és ha forr belekeverjük a beáztatott zselatint,folyamatosan keverjük,
amint felforr, tűzről levesszük,flakonba töltjük, és lehűtjük hűtőben.Ha zselészerű állagot vett fel,
5 és fél dl langyos vízben feloldunk fél teáskanál élesztőt,ráöntjük a tetejére és kész.
Na ezt azt hiszem eléggé egyértelműre sikerült lefordítanom, picit eltértem az eredeti recepttől,
de nem a mennyiségekben, hanem az összeállítás menetében, így könnyebb és nem ég olyan könnyen oda.
5,
5,5 dl vízben 40 dk cukrot felfőzöl. 1,5 dl vízbe beásztatsz pár percre egy tasak lapzselatint.
Majd kiveszed a vízből és a meleg cukros vízbe rakod. Kevegetve melegíted, amíg el nem olvad.
A keveréket 1,5 l-es palackba töltöd, lehűtöd szoba hőmérsékletre.
A kupakot kilukasztod (fúróval) és áthúzod rajta a szilikon csövet (max 1-2 cm).
Passzos legyen! Szükség esetén szilóval bekened a találkozását!
5,5 dl lanygos vízbe teszel fél mokkáskanál porélesztőt, majd a megszilárdult zselére öntöd.
A kupakot jó erőssen rátekered az üvegre. A cső másik végét az akváriumba rakod,
mondjuk a végére habkövet rögzítve!
6,
Veszel a boltba élesztőt,de ne port,azzal nekem sosem működött.
1l langyos vízhez,én 3dl pohár cukrot adok,ne legyen meleg a víz mert akkor az élesztő"meghal".
Elkevered amíg feloldódik a cukor,utána hozzáadod az élesztő kocka felét,
lehetőleg morzsold szét akkor hamarabb beindul a reakció.
Nekem általában 1,5-2 hétig működik.Csak vigyázz vele az első nap,nehogy lemérgezd az állatokat.
az első este vedd inkább ki,a legjobb ha a porlasztó elé beteszel egy 80ft levegőcsapot,
azzal is tudod a vízbe jutó nyomást szabályozni.Remélem tudtam segíteni!
7,
Kell egy 1,5l-es flakon. Ebbe kel egy bögre cukor, tudom, nem kevés, de ha nem akarsz vele sokat babrálni hétköznap, akkor kitart simán egy hétig ez a mennyiség. Aztán egy élesztő ( 50g) 1/4-ed részét levágod, összemorzsolod, majd langyos vízben teljesen feloldod. A bögre cukrot szintén így, egy liter langyos vízben oldod föl. A végén összeöntöd a 2 löttyöt, töltesz még utánna egy kis langyos vizet, hogy egy körülbelül jó 3/4 -ig legyen a flakon. Ezt jól összerázzuk. A kupakba én tettem egy akvarista boltban kapható T elosztó (légpumpákhoz való) kis darabját, amire a csövet húzzuk. Jól bele kell melegíteni, hogy zárjon. Aztán erre mehet a gumicső, meg egy olyan szabályozó amit a csőre húzunk, és szorítani lehet, ezzel a gáz mennyiségét csökkenthetjük. Végül egy visszafolyásgátló szelep is elkelhet. Az akiba egy porlasztókő porlasztja be a gázt, nagyon lefolytva, minél kisebb bubik keletkezzenek. Remélem valamennyire érthető volt!