Pontos idő: 2024. november 29., péntek 20:24

Hozzászólás a témához  [ 218 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 22  Következő
 Édesvizi növények tápanyag hiányának, betegségeinek jelei. 
Szerző Üzenet

papó írta:
dexkill írta:
A víz tényleg nem mentes a mechanikai szennyeződéstől, de ez garnélás akvárium, belső cseh emelős szűrővel. Ezt tudja. Nem kívánok tápozni, semmilyen úton sem, de ha a növény szenved, akkor a nitrátot sem tudja megkötni, tehát nem látja el a feladatát, illetve nem is szép... Tehát kénytelen vagyok tápozni :( :)

Zoli !
Azért csak gondold végig mi mire is való .
Nem a tápozás ellen emeltem szót , hanem arról próbáltam értekezni , hogy nem szerencsés egy elemet kiemelni a többi közül .
Olyan ez mint ha a kutyával sima kalciumot etetnél.. tudod mi lesz az eredmény ?
:)
Ennyit bőven értesz a vízkémiához . .
http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81sv%C3%A1nyi_anyagok

A nitrátot termeli a szűrő. Ezt mérem (fotométerrel), a mellékelt két akváriumban 5 és 12 mg/l az értéke. A foszfát nulla. Tehát némi foszfát bevitelt kellene eszközölnöm. Szerintem logikus... (továbbá adnék emelt TF-et meg némi káliumot pluszban). A nitrátot a szűrő biztosítja.

Azt nem értem, hogy "mi mire való".

2015. június 7., vasárnap 20:01
Adminisztrátor

dexkill írta:
A víz tényleg nem mentes a mechanikai szennyeződéstől, de ez garnélás akvárium, belső cseh emelős szűrővel. Ezt tudja. Nem kívánok tápozni, semmilyen úton sem, de ha a növény szenved, akkor a nitrátot sem tudja megkötni, tehát nem látja el a feladatát, illetve nem is szép... Tehát kénytelen vagyok tápozni :( :)

Zoli !
Azért csak gondold végig mi mire is való .
Nem a tápozás ellen emeltem szót , hanem arról próbáltam értekezni , hogy nem szerencsés egy elemet kiemelni a többi közül .
Olyan ez mint ha a kutyával sima kalciumot etetnél.. tudod mi lesz az eredmény ?
:)
Ennyit bőven értesz a vízkémiához . .
http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81sv%C3%A1nyi_anyagok

2015. június 7., vasárnap 18:51

2015. június 7., vasárnap 18:44
Adminisztrátor

dexkill írta:
A RF arány kb. seggbe van rúgva most... foszfát nincs nitrát van, tehát célszerűnek látom a foszfát adagolását, illetve a TF mennyiség növelését a teljes adagra.

A felsőben nincs hal, vagy az üvegen lévő csiga vagy valami izé' úszott be a képbe. Az egy CRS akvárium :)

Az alsón, úgy érted a lávaköves fissidenses képen? :O Ezt miből látod? Hadd tanuljak még! :)

A felsőben pedig a friss hajtások hiányoznak , no meg szennyeződés az van bőven .
Az alsó képen nem elég " kövérek a levelek , de megismétlem a vízparamétereket ismerni kellene ...
A foszfátot minden akváriumomban a legalacsonyabb szinten tartom és ehhez viszonyul a nitrát is .
Tehát a foszfát jelenléte nálam szinte soha , illetőleg alig mérhető.
Tudom van másik út de én így akvarizálok és nem hiszem hogy tele lennék hiánytünetekkel :

Kép

2015. június 7., vasárnap 17:46

A RF arány kb. seggbe van rúgva most... foszfát nincs nitrát van, tehát célszerűnek látom a foszfát adagolását, illetve a TF mennyiség növelését a teljes adagra.

A felsőben nincs hal, vagy az üvegen lévő csiga vagy valami izé' úszott be a képbe. Az egy CRS akvárium :)

Az alsón, úgy érted a lávaköves fissidenses képen? :O Ezt miből látod? Hadd tanuljak még! :)

2015. június 7., vasárnap 17:34
Adminisztrátor

Még valami .. a felső képen valamelyik hal kóstolgatja a friss hajtásokat ha jól látom .
Az alsó akváriumban pedig nem ártana egy csepp macro , de tényleg csak parányi -pár csepp -adagolása.

2015. június 7., vasárnap 17:25
Adminisztrátor

Csupán egy nagyon kevés Tf táppal nagyon - nagyon szépek a moháim .
Velem ellentétben Molnár Béci teljes adag Tf adagol és nála attól szép .
A foszfáttal nem szeretek " játszani " mivel a Redfield arány elmozdulásával jönnek az algák , jön a cyano is .
Azt viszont bizton állíthatom , hogy neked kell megtalálni az egyensúlyt mi csak tippeket tudunk adni a probléma kezelésére.
A nagy tisztaság a megfelelő fény nagyon fontos , de -véleményem szerint - legfontosabb a vízparamétereket eltalálni . Ha ez utóbbi sikerül 90 % -os a siker lehetősége.

2015. június 7., vasárnap 17:23

Sziasztok!

Valaki, valahol, valamikor azt írta, hogy "foszfátot mohák miatt adagolunk". Létezik ilyen, vagy városi legenda csupán, hogy a moháknak nagyobb a foszfát igénye?

Konkrétan fontinalis antipyretica-ról van szó, és garnélás/halas akváriumban van. Minimálisan tápozok csak TF táppal (gyártói ajánlás harmada), macrot nem adok, fény 0,5 W/l (33 lm/l). A nitrát 5 illetve 12 mg/l vízcsere előtt, foszfát kimutathatatlan. Az egyik akváriumban (1. kép) nem hajt új hajtásokat, szürkés-barnás-mély zöld a színe, a levelei vékonyak, látszik, hogy nem érzi jól magát. A másik akváriumban (2. kép) meg tele van zöld algával, de csak a moha, az üveg/fa/kő nem, tehát a moha szenved, ezért algásodik. Nem növényes akvárium, de azért szeretném, ha üzemeltethető lenne a moha örömére is. Ahol bőven kap tápot (macrot is), ott vastag, húsos, "üde zöld" színű (3. kép).

Kép

Kép

Kép

2015. június 7., vasárnap 17:11

ygman írta:
Problémamentes P13-at!
Tegnap figyelgettem a visszafogott áramlás okozta jelenségeket.
Féltem,hogy a CO2 nem oldódik be majd teljesen de minden növény gyönyörűen bubizott,még azok is amikre eddig nem volt jellemző.
A halak láthatóan nyugodtabbak voltak,többet mozogtak,jól érezték magukat,eddig lehet jobban elfáradtak a "versenyúszásban".
Az alga stagnál,nincs hirtelen visszafejlődés de látható gyarapodás sem érzékelhető.
Egyedül a vízfelszín tűnik kissé állóvíznek,semmilyen módon nem forog-pörög mint eddig,minimális a mozgás.
Köszönöm Papónak a tippeket,folyamatosan írok majd a változásokról.
Mindenkinek üdv:NL

Élőszőr nekem is érdekes volt a boltban , hogy alig mozgott a víz Papa akváriumaiban .
De végül is van logikája az előidézett jelenségnek , ezek a növények olyan helyen lehetnek elemükben ahol hasonlóan nyugodtak a körülmények .
Miután visszavettem az áramlást saját akváriumomban alig van algaproblémám , de semmi esetre sem ecset és hasonszőrű társai .

2015. február 13., péntek 16:28

Problémamentes P13-at!
Tegnap figyelgettem a visszafogott áramlás okozta jelenségeket.
Féltem,hogy a CO2 nem oldódik be majd teljesen de minden növény gyönyörűen bubizott,még azok is amikre eddig nem volt jellemző.
A halak láthatóan nyugodtabbak voltak,többet mozogtak,jól érezték magukat,eddig lehet jobban elfáradtak a "versenyúszásban".
Az alga stagnál,nincs hirtelen visszafejlődés de látható gyarapodás sem érzékelhető.
Egyedül a vízfelszín tűnik kissé állóvíznek,semmilyen módon nem forog-pörög mint eddig,minimális a mozgás.
Köszönöm Papónak a tippeket,folyamatosan írok majd a változásokról.
Mindenkinek üdv:NL

2015. február 13., péntek 12:23
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 218 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 22  Következő