|
Pontos idő: 2024. november 29., péntek 20:24
|
Édesvizi növények tápanyag hiányának, betegségeinek jelei.
Szerző |
Üzenet |
dexkill
Csatlakozott: 2014. július 5., szombat 21:30 Hozzászólások: 155 Tartózkodási hely: Baranya megye
|
papó írta: dexkill írta: A víz tényleg nem mentes a mechanikai szennyeződéstől, de ez garnélás akvárium, belső cseh emelős szűrővel. Ezt tudja. Nem kívánok tápozni, semmilyen úton sem, de ha a növény szenved, akkor a nitrátot sem tudja megkötni, tehát nem látja el a feladatát, illetve nem is szép... Tehát kénytelen vagyok tápozni Zoli ! Azért csak gondold végig mi mire is való . Nem a tápozás ellen emeltem szót , hanem arról próbáltam értekezni , hogy nem szerencsés egy elemet kiemelni a többi közül . Olyan ez mint ha a kutyával sima kalciumot etetnél.. tudod mi lesz az eredmény ? Ennyit bőven értesz a vízkémiához . . http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81sv%C3%A1nyi_anyagokA nitrátot termeli a szűrő. Ezt mérem (fotométerrel), a mellékelt két akváriumban 5 és 12 mg/l az értéke. A foszfát nulla. Tehát némi foszfát bevitelt kellene eszközölnöm. Szerintem logikus... (továbbá adnék emelt TF-et meg némi káliumot pluszban). A nitrátot a szűrő biztosítja. Azt nem értem, hogy "mi mire való".
_________________ "Nincs kudarc, csak olyan siker, amiért még tenni kell."
|
2015. június 7., vasárnap 20:01 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
dexkill írta: A víz tényleg nem mentes a mechanikai szennyeződéstől, de ez garnélás akvárium, belső cseh emelős szűrővel. Ezt tudja. Nem kívánok tápozni, semmilyen úton sem, de ha a növény szenved, akkor a nitrátot sem tudja megkötni, tehát nem látja el a feladatát, illetve nem is szép... Tehát kénytelen vagyok tápozni Zoli ! Azért csak gondold végig mi mire is való . Nem a tápozás ellen emeltem szót , hanem arról próbáltam értekezni , hogy nem szerencsés egy elemet kiemelni a többi közül . Olyan ez mint ha a kutyával sima kalciumot etetnél.. tudod mi lesz az eredmény ? Ennyit bőven értesz a vízkémiához . . http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81sv%C3%A1nyi_anyagok
2015. június 7., vasárnap 18:51 |
|
|
dexkill
Csatlakozott: 2014. július 5., szombat 21:30 Hozzászólások: 155 Tartózkodási hely: Baranya megye
|
A víz tényleg nem mentes a mechanikai szennyeződéstől, de ez garnélás akvárium, belső cseh emelős szűrővel. Ezt tudja. Nem kívánok tápozni, semmilyen úton sem, de ha a növény szenved, akkor a nitrátot sem tudja megkötni, tehát nem látja el a feladatát, illetve nem is szép... Tehát kénytelen vagyok tápozni
|
2015. június 7., vasárnap 18:44 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
dexkill írta: A RF arány kb. seggbe van rúgva most... foszfát nincs nitrát van, tehát célszerűnek látom a foszfát adagolását, illetve a TF mennyiség növelését a teljes adagra. A felsőben nincs hal, vagy az üvegen lévő csiga vagy valami izé' úszott be a képbe. Az egy CRS akvárium Az alsón, úgy érted a lávaköves fissidenses képen? :O Ezt miből látod? Hadd tanuljak még! A felsőben pedig a friss hajtások hiányoznak , no meg szennyeződés az van bőven . Az alsó képen nem elég " kövérek a levelek , de megismétlem a vízparamétereket ismerni kellene ... A foszfátot minden akváriumomban a legalacsonyabb szinten tartom és ehhez viszonyul a nitrát is . Tehát a foszfát jelenléte nálam szinte soha , illetőleg alig mérhető. Tudom van másik út de én így akvarizálok és nem hiszem hogy tele lennék hiánytünetekkel :
2015. június 7., vasárnap 17:46 |
|
|
dexkill
|
A RF arány kb. seggbe van rúgva most... foszfát nincs nitrát van, tehát célszerűnek látom a foszfát adagolását, illetve a TF mennyiség növelését a teljes adagra. A felsőben nincs hal, vagy az üvegen lévő csiga vagy valami izé' úszott be a képbe. Az egy CRS akvárium Az alsón, úgy érted a lávaköves fissidenses képen? :O Ezt miből látod? Hadd tanuljak még!
|
2015. június 7., vasárnap 17:34 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
Még valami .. a felső képen valamelyik hal kóstolgatja a friss hajtásokat ha jól látom . Az alsó akváriumban pedig nem ártana egy csepp macro , de tényleg csak parányi -pár csepp -adagolása.
2015. június 7., vasárnap 17:25 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
Csupán egy nagyon kevés Tf táppal nagyon - nagyon szépek a moháim . Velem ellentétben Molnár Béci teljes adag Tf adagol és nála attól szép . A foszfáttal nem szeretek " játszani " mivel a Redfield arány elmozdulásával jönnek az algák , jön a cyano is . Azt viszont bizton állíthatom , hogy neked kell megtalálni az egyensúlyt mi csak tippeket tudunk adni a probléma kezelésére. A nagy tisztaság a megfelelő fény nagyon fontos , de -véleményem szerint - legfontosabb a vízparamétereket eltalálni . Ha ez utóbbi sikerül 90 % -os a siker lehetősége.
2015. június 7., vasárnap 17:23 |
|
|
dexkill
|
Sziasztok! Valaki, valahol, valamikor azt írta, hogy "foszfátot mohák miatt adagolunk". Létezik ilyen, vagy városi legenda csupán, hogy a moháknak nagyobb a foszfát igénye? Konkrétan fontinalis antipyretica-ról van szó, és garnélás/halas akváriumban van. Minimálisan tápozok csak TF táppal (gyártói ajánlás harmada), macrot nem adok, fény 0,5 W/l (33 lm/l). A nitrát 5 illetve 12 mg/l vízcsere előtt, foszfát kimutathatatlan. Az egyik akváriumban (1. kép) nem hajt új hajtásokat, szürkés-barnás-mély zöld a színe, a levelei vékonyak, látszik, hogy nem érzi jól magát. A másik akváriumban (2. kép) meg tele van zöld algával, de csak a moha, az üveg/fa/kő nem, tehát a moha szenved, ezért algásodik. Nem növényes akvárium, de azért szeretném, ha üzemeltethető lenne a moha örömére is. Ahol bőven kap tápot (macrot is), ott vastag, húsos, "üde zöld" színű (3. kép).
|
2015. június 7., vasárnap 17:11 |
|
|
Pemete
Csatlakozott: 2011. március 26., szombat 15:51 Hozzászólások: 145
|
ygman írta: Problémamentes P13-at! Tegnap figyelgettem a visszafogott áramlás okozta jelenségeket. Féltem,hogy a CO2 nem oldódik be majd teljesen de minden növény gyönyörűen bubizott,még azok is amikre eddig nem volt jellemző. A halak láthatóan nyugodtabbak voltak,többet mozogtak,jól érezték magukat,eddig lehet jobban elfáradtak a "versenyúszásban". Az alga stagnál,nincs hirtelen visszafejlődés de látható gyarapodás sem érzékelhető. Egyedül a vízfelszín tűnik kissé állóvíznek,semmilyen módon nem forog-pörög mint eddig,minimális a mozgás. Köszönöm Papónak a tippeket,folyamatosan írok majd a változásokról. Mindenkinek üdv:NL Élőszőr nekem is érdekes volt a boltban , hogy alig mozgott a víz Papa akváriumaiban . De végül is van logikája az előidézett jelenségnek , ezek a növények olyan helyen lehetnek elemükben ahol hasonlóan nyugodtak a körülmények . Miután visszavettem az áramlást saját akváriumomban alig van algaproblémám , de semmi esetre sem ecset és hasonszőrű társai .
|
2015. február 13., péntek 16:28 |
|
|
ygman
Csatlakozott: 2014. november 30., vasárnap 7:40 Hozzászólások: 10 Tartózkodási hely: Nyiregyháza
|
Problémamentes P13-at! Tegnap figyelgettem a visszafogott áramlás okozta jelenségeket. Féltem,hogy a CO2 nem oldódik be majd teljesen de minden növény gyönyörűen bubizott,még azok is amikre eddig nem volt jellemző. A halak láthatóan nyugodtabbak voltak,többet mozogtak,jól érezték magukat,eddig lehet jobban elfáradtak a "versenyúszásban". Az alga stagnál,nincs hirtelen visszafejlődés de látható gyarapodás sem érzékelhető. Egyedül a vízfelszín tűnik kissé állóvíznek,semmilyen módon nem forog-pörög mint eddig,minimális a mozgás. Köszönöm Papónak a tippeket,folyamatosan írok majd a változásokról. Mindenkinek üdv:NL
|
2015. február 13., péntek 12:23 |
|
|