|
Pontos idő: 2024. november 29., péntek 18:30
|
Édesvizi növények tápanyag hiányának, betegségeinek jelei.
Szerző |
Üzenet |
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
Mindenképpen vedd vissza az áramlást -jobb lenne egy lilly - és teljesen fordítsd a kiömlést a víz felszíne felé .
2015. június 28., vasárnap 20:02 |
|
|
Eclipse
Csatlakozott: 2015. június 27., szombat 19:08 Hozzászólások: 4 Tartózkodási hely: Hajduszoboszlo
|
Termeszetesen Papó. http://www.kepfeltoltes.hu/view/150628/2015-06-28_20.24.34_www.kepfeltoltes.hu_.jpghttp://www.kepfeltoltes.hu/view/150628/2015-06-28_20.24.55_www.kepfeltoltes.hu_.jpghttp://www.kepfeltoltes.hu/view/150628/2015-06-28_20.24.59_www.kepfeltoltes.hu_.jpgAmi a flow-t illeti. Atfurtam a kifolyo lyukakat, hogy maximalis szuro teljesitmeny mellett se tepje a novenyeket. Igy a 7 meglevo kifolyon levo lyuk keresztmetszetenek az osszege megegyezik a szuro csovenek keresztmetszetevel. Picit mozgatja a novenyeket a kifolyoval szembeni oldalon de egyaltalan nem nagy mertekben.
|
2015. június 28., vasárnap 19:38 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
Eclipse írta: Hmm igen ezek meg lemaradtak.
Tropica taptalaj van , es kvarchomok. Vizcsere minden heten 40 liter, 30 liter Ro, 10 liter sima csapviz. Az akva korat nehez lenne potosan megmondanom, 1-1.5 ev kb. Mutatnál az egész akváriumról egy képet ?
2015. június 28., vasárnap 10:12 |
|
|
Eclipse
Csatlakozott: 2015. június 27., szombat 19:08 Hozzászólások: 4 Tartózkodási hely: Hajduszoboszlo
|
Hmm igen ezek meg lemaradtak.
Tropica taptalaj van , es kvarchomok. Vizcsere minden heten 40 liter, 30 liter Ro, 10 liter sima csapviz. Az akva korat nehez lenne potosan megmondanom, 1-1.5 ev kb.
|
2015. június 28., vasárnap 7:21 |
|
|
tibicuk
Csatlakozott: 2011. szeptember 2., péntek 16:26 Hozzászólások: 571
|
Mennyi időközönként cseréled a vizet és mennyit? Milyen idős az akvárium?
2015. június 27., szombat 20:49 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
Eclipse írta: Sziasztok! Segitseget szeretnek kerni, mert sajnos egyaltalan nem tudom mit kezdjek Alternanthera reineckii novenyemmel. Lassan teljesen elfoszlik. Hianytuneteket nezegetve a neten, nitrogen vagy kalium hianyra gondolok de leirasok szerint akar a co is okozhatja ezt (bar ezt nem gondolnam). Co2 tartostesztem inkabb sargaba hajlik, illetve a mellette levo Rotala nagyon szepen novoget. Az akva adatai 112 liter. Szures tetratech ex 1200 nagynyomasu co vizkemenyseg ugy 5-6 korul. Ph 6.6-6.7 co lekapcsolas elott, felkapcsolaskor kb 7,2 Vilagitas delutan 4-tol este 10-ig megy. 110 watt. Eddig magasabbra volt felfuggesztve de mostanaban kozelebb csaltam a vizhez, ami felerositette az alternanthera hianytuneteit, de a tobbi novenyemnek nagyon tetszik. Co2 deltol 8:30-ig. Korabban ecsetalgaval kuzdottem most szepen kezd visszaszorulni, mar csak annyi van hogyha nem lenne, akkor mar hianyozna is. Allatok: 1 sziami algazo, 2 alganyalo, 8 neon , 5 corydoras, illetve szamolhatatlan red cheryk. Novenyek. Crypto parva, Crypto wendti brown, Rotala, anubias, tiger lotus, monte carlo, Echinodorus , Blyxa , Microsorum. Ami a tapozast illeti Green Aqua-s Micro-Macro 5-5 ml, es Liquid Carbot adagolok eddig 2ml/nap ment most ataltam 3 ml-re tippelve esetleg a kalium hianyra. Csinaltam 1-2 kepet sajnos telefonos rossz minoseg emiatt ellnezest. Illetve remelem sikerult jol beillesztenem es meg lehet oket nezni. http://www.kepfeltoltes.hu/view/150627/2015-06-25_18.53.23_www.kepfeltoltes.hu_.jpghttp://www.kepfeltoltes.hu/view/150627/2015-06-25_22.02.12_www.kepfeltoltes.hu_.jpghttp://www.kepfeltoltes.hu/view/150627/2015-06-25_22.02.21_www.kepfeltoltes.hu_.jpgHa lesz valakinek valami tippje, otlete azt elore is koszonom. Peter Üdv a fórumon ! Ennyi fénynél jogos lenne a Green Aqua-s Micro-Macro használata . A növényeid úgy néznek ki mint amely nem tudja felvenni a tápot , szemmel láthatóan vas hiány látszik rajtuk . A flow nem túl erős ?
2015. június 27., szombat 20:42 |
|
|
Eclipse
|
Sziasztok! Segitseget szeretnek kerni, mert sajnos egyaltalan nem tudom mit kezdjek Alternanthera reineckii novenyemmel. Lassan teljesen elfoszlik. Hianytuneteket nezegetve a neten, nitrogen vagy kalium hianyra gondolok de leirasok szerint akar a co is okozhatja ezt (bar ezt nem gondolnam). Co2 tartostesztem inkabb sargaba hajlik, illetve a mellette levo Rotala nagyon szepen novoget. Az akva adatai 112 liter. Szures tetratech ex 1200 nagynyomasu co vizkemenyseg ugy 5-6 korul. Ph 6.6-6.7 co lekapcsolas elott, felkapcsolaskor kb 7,2 Vilagitas delutan 4-tol este 10-ig megy. 110 watt. Eddig magasabbra volt felfuggesztve de mostanaban kozelebb csaltam a vizhez, ami felerositette az alternanthera hianytuneteit, de a tobbi novenyemnek nagyon tetszik. Co2 deltol 8:30-ig. Korabban ecsetalgaval kuzdottem most szepen kezd visszaszorulni, mar csak annyi van hogyha nem lenne, akkor mar hianyozna is. Allatok: 1 sziami algazo, 2 alganyalo, 8 neon , 5 corydoras, illetve szamolhatatlan red cheryk. Novenyek. Crypto parva, Crypto wendti brown, Rotala, anubias, tiger lotus, monte carlo, Echinodorus , Blyxa , Microsorum. Ami a tapozast illeti Green Aqua-s Micro-Macro 5-5 ml, es Liquid Carbot adagolok eddig 2ml/nap ment most ataltam 3 ml-re tippelve esetleg a kalium hianyra. Csinaltam 1-2 kepet sajnos telefonos rossz minoseg emiatt ellnezest. Illetve remelem sikerult jol beillesztenem es meg lehet oket nezni. http://www.kepfeltoltes.hu/view/150627/2015-06-25_18.53.23_www.kepfeltoltes.hu_.jpghttp://www.kepfeltoltes.hu/view/150627/2015-06-25_22.02.12_www.kepfeltoltes.hu_.jpghttp://www.kepfeltoltes.hu/view/150627/2015-06-25_22.02.21_www.kepfeltoltes.hu_.jpgHa lesz valakinek valami tippje, otlete azt elore is koszonom. Peter
|
2015. június 27., szombat 19:53 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
dexkill írta: papó írta: Ezek szerint a foszfátot semmi nem produkálja ? De igen .. Két elméletem van: 13 db(!) CRS van egy 31,5 literes akváriumban. Nagyon kevés kaját kapnak, nagyon kevés macro tápanyag keletkezik. A foszforra, káliumra nekik is szükségük van, azt nem vagy csak alig ürítik, míg a nitrátot a szűrő termeli az ammóniából. Ez jöhet a garnik ürülékéből, a csigák ürülékéből, a pusztuló növényi részekből, stb. A nitrátot meg tudom mérni, a foszfátot nem. Egyértelműen nincs meg a RF arány. A talaj borneowild shrimp soil. Amit tudok - mértem -, hogy eszetlen módon köti a Ca/Mg-ot. Valszeg köti a foszfátot is. A nitrátot nem köti az aktív talaj. Biztosan keletkezik foszfát, talán elégséges mértékben is, de azt talaj megköti, nem jut el a növényhez. Mérhető szinten szeretném tartani a foszfátot, nem többet, mint 0,1 mg/l, illetve figyelve, hogy a nitrát (adagolás nélkül) meddig megy fel a vízcsere előtt. Edit 2: vettem a lapot Kiegészítés: a nagy akváriumban volt egy érdekes jelenség. Heteken keresztül zöld pont alga volt, adtam a foszfátot (2-1 arányban(!) nitrát/foszfát), soha nem volt meg a foszfát a heti mérésnél. Aztán 1 hét alatt a kb. nulláról 1,5-2 mg/l-t mértem. Utána visszaálltam a korábbi 10/1 nitrát-foszfát arányra, és nem volt többet pontalga. A JBL teszt pedig 0,5-1 mg/l foszfátot mutatott folyamatosan. Az a baj , hogy messze vagy , így nem mondhatom , hogy gyere be boltba és mutatok példákat . De mint az előzőekben írtam több út is van , én a módszeremet csak példaként hozom fel . Természetesen, már ha ez valakit érdekel ....
2015. június 7., vasárnap 20:49 |
|
|
dexkill
Csatlakozott: 2014. július 5., szombat 21:30 Hozzászólások: 155 Tartózkodási hely: Baranya megye
|
papó írta: Ezek szerint a foszfátot semmi nem produkálja ? De igen .. Két elméletem van: 13 db(!) CRS van egy 31,5 literes akváriumban. Nagyon kevés kaját kapnak, nagyon kevés macro tápanyag keletkezik. A foszforra, káliumra nekik is szükségük van, azt nem vagy csak alig ürítik, míg a nitrátot a szűrő termeli az ammóniából. Ez jöhet a garnik ürülékéből, a csigák ürülékéből, a pusztuló növényi részekből, stb. A nitrátot meg tudom mérni, a foszfátot nem. Egyértelműen nincs meg a RF arány. A talaj borneowild shrimp soil. Amit tudok - mértem -, hogy eszetlen módon köti a Ca/Mg-ot. Valszeg köti a foszfátot is. A nitrátot nem köti az aktív talaj. Biztosan keletkezik foszfát, talán elégséges mértékben is, de azt talaj megköti, nem jut el a növényhez. Mérhető szinten szeretném tartani a foszfátot, nem többet, mint 0,1 mg/l, illetve figyelve, hogy a nitrát (adagolás nélkül) meddig megy fel a vízcsere előtt. Edit 2: vettem a lapot Kiegészítés: a nagy akváriumban volt egy érdekes jelenség. Heteken keresztül zöld pont alga volt, adtam a foszfátot (2-1 arányban(!) nitrát/foszfát), soha nem volt meg a foszfát a heti mérésnél. Aztán 1 hét alatt a kb. nulláról 1,5-2 mg/l-t mértem. Utána visszaálltam a korábbi 10/1 nitrát-foszfát arányra, és nem volt többet pontalga. A JBL teszt pedig 0,5-1 mg/l foszfátot mutatott folyamatosan.
_________________ "Nincs kudarc, csak olyan siker, amiért még tenni kell."
|
2015. június 7., vasárnap 20:23 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
dexkill írta: papó írta: dexkill írta: A víz tényleg nem mentes a mechanikai szennyeződéstől, de ez garnélás akvárium, belső cseh emelős szűrővel. Ezt tudja. Nem kívánok tápozni, semmilyen úton sem, de ha a növény szenved, akkor a nitrátot sem tudja megkötni, tehát nem látja el a feladatát, illetve nem is szép... Tehát kénytelen vagyok tápozni Zoli ! Azért csak gondold végig mi mire is való . Nem a tápozás ellen emeltem szót , hanem arról próbáltam értekezni , hogy nem szerencsés egy elemet kiemelni a többi közül . Olyan ez mint ha a kutyával sima kalciumot etetnél.. tudod mi lesz az eredmény ? Ennyit bőven értesz a vízkémiához . . http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81sv%C3%A1nyi_anyagokA nitrátot termeli a szűrő. Ezt mérem (fotométerrel), a mellékelt két akváriumban 5 és 12 mg/l az értéke. A foszfát nulla. Tehát némi foszfát bevitelt kellene eszközölnöm. Szerintem logikus... (továbbá adnék emelt TF-et meg némi káliumot pluszban). A nitrátot a szűrő biztosítja. Azt nem értem, hogy "mi mire való". Ezek szerint a foszfátot semmi nem produkálja ? De igen ..
2015. június 7., vasárnap 20:06 |
|
|