Nem biztos, hogy jó példa vagyok, mert mindig algásodással kezdtem.
- Soha nem figyeltem arra, hogy mivel takarítom ki az akvárium belsejét az új setup indításakor én pl. ablaktisztítóval szoktam. A fürdőkádban oldalra fordítva szoktam a zuhannyal néhány percig forró vízzel öblíteni.
- Ezek után feltöltöm teljesen, hogy megnézzem ereszt-e. Majd a vizet leszívom, kiöntöm és az egészet szárazra törlöm papírtörlővel.
- A szűrőt 1 éjszakán át járatom a szűrőanyaggal betöltve, friss, kezelt vízzel (aquatan, prime, vagy éppen ami akad) ezt is csak azért, hogy lássam ereszt-e. Ha minden rendben, akkor indításig folyamatosan járatom.
- Tátalaj, aljzat minden úgy, ahogy a zsákból kijön.
- A tereptárgyak esetében a fákat és köveket eddig mindig átfőztem. Ezúttal nagynyomással és forróvízzel átmostam.
- Feltöltöttem a kész akváriumot vízzel.
- Az első 3-4 napban 50% vízcsere naponta. Táp semmi, CO2 semmi.
- Utána mikro tápok gyári adagolási javaslat szerint és 60BPM CO2 - két napi vízcsere további 7-8 napig.
- Utána minden 3. nap vízcsere, tápok, CO2 és világítás is a maxon.
Több dolgot kipróbáltam már, de soha nem került el az alga. Volt, hogy 3/4 ozmóval cseréltem az elejétől. Volt, hogy heti 1x, volt, hogy naponta, heteken keresztül, volt hogy az elejétől kezdve toltam bele a tápot, volt, hogy csak csepegtettem. Volt kvarchomok aljzatom, volt agyagos, volt beállt(vagy legalábbis annak vélt) szűrőtöltetem, volt hogy friss indítás volt. Mindegy volt hogy élesztős CO2 volt, vagy kész CO2-s rendszer. Diatom mindig volt, majd ment is magától. Esetemben már csak egyetlen dologra tudok gondolni, mégpedig a bazaltsziklákra. Ez volt az egyetlen közös tényező a akváriumaimban.