Sziasztok !
A CO2 tartóst üveg tesztről kiderült, hogy olyan törékeny, amilyennek tűnik. Azt a pár ezrest nem sajnáltam érte, de az újabb pár ezres nekem már luxus.
A tesztfolyadékom még megvan hozzá. Alig hiányzik belőle. Igazából a tesztfolyadék magában is kapható és egyáltalán nem drága.
Csináltam hát egyet. Nyilván nem lesz az akvárium dísze, de az én akváriumaimban sok minden van, ami finoman szólva nem szép.
Időközben olvastam, hogy a tartós tesztbe öntendő víz egyáltalán nem mindegy, hogy milyen.
Nem megyek bele a részletekbe. A lényeg, hogy ha az akvárium vize kémiailag kedvezőtlen és ezt használjuk fel a tartós tesztben, ahogy mellesleg néhány leírás tanácsolja is (butául), akkor a teszt színkódja megtévesztő lesz, mert nem a valós CO2 szintet mutatja. Ez veszélyes az élőlényekre és az akvárium biológiai, kémia egyensúlyára is. Néhány gyártó árusít ilyen „beállított” töltőfolyadékot a tesztjéhez.
R-go lehetséges ilyen folyadékot csinálni és ajánlott is.
Keymaker akvarista polgártárs egy jól kidolgozott blog-ban már kifejtette ezt és leírta a folyadék „receptjét”. 1000 hála neki és a munkájának.
Ő másfél liter desztillált víz felhasználásával csinált fél liter „tesztvizet”.
Nekem csak egy liter desztvizem van, úgyhogy átszámolom 250ml folyadék elkészítésére a receptet.
Tehát veszel 1 liter desztillált vizet. (130Ft)
Kiöntesz belőle egy tiszta mérőedénybe fél liter-t. Hozzá adsz 3 gramm szódabikarbónát és elkevered.
Aztán a maradék desztvízből kiöntesz egy flaskába 245ml-t és hozzá teszel egy fecskendővel a szódabikarbónás vízből 5ml-t. Ezt a 250ml folyadékot használod ezen túl a tartós teszt feltöltéséhez.
Igaz hogy pocsékba megy a többi szódabikarbónás víz, de végül is 200Ft-ról beszélünk.
Térjünk át a tartós tesztre:Végül is kevés műanyag kell hozzá, pillanat ragasztó, egy térképtű, egy tapadó korong és egy kevés átlátszó műanyag lap.
Ez lényegében egy pirinyó labirintus, melynek egy bejárata van.
A műanyagom 3mm vastag habosított műanyag. Egy 1 centi széles csíkból kivágom az 5 darabkát.
Az egész 1cm vastag, 33mm magas és 39mm széles. Pillanat ragasztóval ragasztottam össze az 5 lapkát. Ha megszáradt, akkor az átlátszó műanyag lapból kell 2db 33x39mm-es négyzet és azzal leragasztom az alját és a tetejét. A végeredmény ilyen.
A tesztfolyadék kamra fölötti részbe beszúrjuk a térképtűt. Nagyjából úgy, hogy a tapadó korong tappancsától megfelelő távolságra legyen, majd kihúzzuk és levágjuk a tű belógó részét, aztán egy fél csepp pillanat ragasztóval vissza dugjuk. A képen még nincs levágva a belógó tű.
Ráhúztam a térképtű fogójára a tapadó korongot és feltöltöttem tesztfolyadékkal.
Ez után mehet a levesbe.
Kábé ennyi a történet.