Üdv.
Kaptam nemrég egy 54 literes aksit. Lényegében gyári szett.
Gyártót nem tudok. Nem is lényeges. A tetőben egy 15W-os fénycső lapul beépített elektronikával.
Ezt nem tudom mihez találták ki. Mert mindenhez édes kevés.
Tervbe vettem egy növényes nano kialakítását. Ehhez szükséges még némi upgrade.
Kicseréltem a csövet egy Sera Plant Color-ra (15W).
Ezt még megtoldottam 2db 11W-os 6500K-es kompakt csővel. Megvolt hozzájuk külön-külön a fojtóm.
Patron nem kell hozzájuk.
A tető alaphelyzetben így néz ki, ha a 2 fedelet leveszem.
A hátulján van egy akasztós szűrő foglalat is. Remélem jó lesz bele egy Eheim Aquaboss 2003, amelyet használtan vásároltam meg. Ez ideáig még nem hozta a postás.
Ha nem jó bele, akkor megoldom hogy beférjen.
A bal oldali tető nyílás eleve rossz helyen van. Ezt ki kellett vágnom gázlángon melegített tapéta vágó pengével.
A megolvadt sorját levágtam és lereszeltem.
A két fojtót nem kívánom a tetőbe tenni. Nyáron így is lesz benne elég meleg. Egy külső dobozba megy úgy, mint egy laptop töltő.
Figyeljünk oda a szellőzésre. Nem fog kigyulladni a doboz, de nem árt ha tud távozni a keletkező hő, hogy ne csökkenjen le a gyújtó élettartama.
Rozsda álló lemezből vágtam egy csíkot és fölhajtottam a széleit hogy merevebb legyen. Ez pont passzol a tetőbe. Kétkomponensű epoxi stabilan rögzíti a széleinél.
A kompakt cső foglalatok is erre a lemezre kerülnek. Csiszolás, hogy biztosan fogjon, majd epoxi és száradás után alapos rángatás, hogy elé erős e.
A vezetékelés dupla szigetelésű kábellel. Rögzítések és vízhatlanítás epoxi-val.
Ezen a képen jól látszik, hogy a tető elég szerencsétlenül kitakarja a 15-W-os cső hátra vetülő fényének egy részét. Remélem csak én látom így és ez nem jelent majd gondot.
Teszt:
Köthettem volna egy kábelre a 220V-ot, de nem akartam a gyári világítást berhelni. Inkább majd az idő kapcsolóba dugok egy elosztót és kész.