Sziasztok !Újra nekifutottam egy 50literes növényes projektnek.
Tombol a nyár...meleg a víz.
Hűteni kellene lehetőleg úgy, hogy a hűtés minél kevesebbet takarjon ki a világításból. 3 óra alatt született ez.
A webshopban láttam az ISTA egyik termékét. Ez adta az ötletet.
Nem kell az akvárium vízfelülete fölött lennie a ventilátornak, hogy hatékonyan hűtse azt.
Sőt... evvel a trükkel nagy hűtőteljesítmény érhető el több ventilátorral, mégsincs kitakarva a fél felszín.
Hozzávaló:- 12cm-es 12V-os ventilátor, fogyasztása 0.3W
- habosított műanyag lap
- PVC ragasztó
- 12V-os DC tápegység
Különösebb kommentárt nem igényel a dolog.
Az akvárium szélére kell akasztani. Egy 1cm vékony sávban fújja a víz felszínét.
Fokozza a kipárolgást, de 28.5 fokról 25-re húzta le a víz hőfokát.
Sajnos a tesztelés alatt nem volt automata fűtő az akváriumban, ami kompenzálta volna a "túlhűlést". Beindítottam a hűtőt cirka 28 foknál. Elmentem egyik ismerősöm
számítógépét tatarozni. Kb. 4 órát voltam távol. Visszaérkezésemkor szemet szúrt, hogy az RC-k nagy része a felszín felé tör. Az idősebb példányok tehetetlenül sodródnak
az áramlatban és egy-egy tárgyhoz hozzáérve próbálnak abban megkapaszkodni, csekély sikerrel. A hőmérőre pillantva láttam, hogy 23 fokra ment le a víz hője.
Pontosan nem tudom, hogy pusztán a hideg víz okozta e a pánikot vagy általa esetleg több CO2 kötődött meg a vízben, amely fulladásos tüneteket okozott.
Minden esetre az ízeltlábúak sem működnek túl jól, ha hideg van. Biztos ami biztos hűtés kikapcs... fűtés beindít és egy oxigénes szellőztetés dukált nekik.
Kellemes napot Mindenkinek !