Üdvözlet !
A Twinstar-os vízbontós kísérletek nyomán régebben keringett egy feltevés, miszerint a gyári
készülék egy nagyszerű tulajdonsága, hogy a vízbontást végző fémrács kapott egy platina bevonatot.
Ennek köszönheti tartósságát, tehát hogy használat során nem zabálja föl az elektrolízis.
Számomra ez kicsit olyan hit kérdése dolog, bár az is igaz, hogy az élettartama és az a tény, hogy nem
tanácsos mindenféle fémeket a vízbe oldani valahol megtámasztja a platina lehetőségét.
Nem mintha tudnám a platina mennyire oldódik elektrolízissel vízben...
Amiért kissé aktualitását veszítette a dolog, hogy kitűnő minőségben megjelentek a készüléknek egyes
klónjai, melyek némi utána olvasgatást követően talán egyes példányok még jobbak is bizonyulnak mint az ELSŐ változat.
Azért nem EREDETIT írtam, mert manapság ez már nem helyénvaló szerintem. És egy tökéletes klón 15eFt-ért nem rossz.
Történt minap, hogy kis feleségem javasolta tegyek rendben a borotválkozós polcomon, mert különben
erőszakos cselekedetek tömkelege és sérülések tárháza.
Kiderült van úgy 10 darab 2 pengés eldobható borotvám, ami már fölöslegesen fogja ott a helyet, mivel
elhasználódott. Azt pedig 6 éves korom óta tudom, hogy a borotva penge tiszta platina.
Egy tapéta vágóval bütykölni kezdtem őket és kiderült, hogy okos mozdulatokkal szétszedhetők.
Eljött a lehetőség a Csillag Patrik porlasztó fejet elkészíteni platinából.
Értelem szerűen itt a forrasztás nem lehetett alternatíva, így egy furmányos módszer alkalmaztam.
Vigyázat ! A kezek fokozott veszélynek lesznek kitéve !Szükségem volt még 2 csavarra, jó sok anyára, 4 alátétre, ollóra, vezetékre, forrasztó pákára.
A pengéket először is kinyertem a borotvából. A borotvák pengéi anyagtakarékosság végett papír vékonyak és perforáltak.
A perforáció direkt jól fog jönni az összefogatásnál.
Tehát a borotvák:
Vékonyabb csavarral egyébként pont át lehetett volna fűzni a pengék lyukain, de most ezt bevágással oldottam.
A pengék közti táv 2 anyányi. De jó szó.
A szemközt lévőket egy kis eltolással kell elhelyezni és pont 1-el kell kevesebb penge.
Az egyik végén a vezeték két pólusát az utolsó anyákhoz forrasztottam.
Természetesen ilyen kis pengékből nem lesz akkora porlasztó, amivel a környező tavakat be lehetne "füstölni", de azért nano léptékkel már nem olyan kicsi.
A csavarokat a végüknél 2 PVC lap közé ragasztottam, amolyan szemben lévő fésűk stílusban, ügyelve az egyenlő távolságokra.
Természetesen mondanom sem kell, hogy a két fél nem érhet egymáshoz.
A legnagyobb szívás egyébként a kis fehér távtartó fésű legyártása volt, amely a ragasztás alatt egyben tartja a távolságokat.
Végül egy-egy vályúba rakva epoxi ágyba öntöttem a csavarozott részeket, hogy a vízzel kizárólak csak a platina érintkezzen.
Még majdnem szép... Nem ?
A porlasztó természetesen hozza a tőle elvárható teljesítményt. Az animáción DC 12V 1A-el hajtom meg, tehát egy szolid teljesítménnyel.
Körülbelül ennyi lenne.
Élettartam adatokkal egyenlőre nem szolgálhatok.
Ha esetleg nem válna be, akkor van egy eszményi zöldségszecskázóm !