Hozzá kell tennem egy nagyobb lélegzet vételű írást.
Beszéltem egy nyomásmérőről, ami egyben biztonsági szelep is.
És természetesen nem csak túlnyomásból eredő esetleges "robbanás" ellen véd, hanem
nem hagyja a nyomást mondjuk 2.2 BAR fölé menni, ami a tűszelep ellenére is megemeli a
buborékszámot. Túl sok CO2... mérgezés... stb. Ezt nem hagyhatjuk.
Most azt ne nézzük, hogy amit elenged gáz az pocsékba megy.
Úgy tűnik ezt a gyári biztonsági szelepes változat elkészítésekor sem tartották szempontnak.
A dolog legfőbb előnye, hogy visszanyerjük vele a CO2 fejlesztő gondozás mentességét.
Úgy értem nekem 10 napig ment eddig gond nélkül magától, míg "spontán" nyomásugrás következett be, ami
fölborította a buborékszámot. Ezzel a kis primitív kütyüvel, egészen addig "magára hagyható" a rendszer, míg ki nem fogy.
Ez választ ad a mágnesszelepes elzárhatóságra is. Így teljesen biztonságosan elzárható bármikor, mert él a túlnyomás szabályozás.
Lényeges ugye az olcsóság és volt olyan vélemény, hogy fölrobbant valakinek, abból a korszakból,
ahol eszébe nem jutott senkinek CO2-t nyomni az akváriumba, főleg nem így.
Tehát egy orvosi fecskendőre van szükségünk és lakásban fellelhető legvékonyabb tűre és egy rugóra. A rugónak be kell férnie a fecskendőbe és rá kell tudnunk húznunk a fecskendő tengelyére.
Valamint hosszának és erősségének kb. olyannak kell lennie, hogy az erejénél fogva helyére kell tudnia tolni a fecskendő dugattyúját, de ne legyen mégsem túlságosan erős, mert akkor a légnyomás
egyáltalán nem vagy csak alig bírja kimozdítani. Sajnos ezt ennyire tudom körülírni mi is a megfelelő. 50Ft-ért vettem olyat, ami tökéletesen megfelelt a feltételeknek. Jobban mondva 150 Ft-ért 4 darabot.
Használt cikk piac Debrecen. Egy bácsika árult egy fél zsák vasat. Abból túrtam.
A fecskendőből 10ml-es a legjobb és ebből is a legpraktikusabb az a változat, ahol egy fehér műanyag pálca a tengely és a fogantyújánál van egy bepattintható cső.
Aki nem akar szívni a problémás ragasztással, az hajtson föl egy ilyet.
Ez:
Sajnos én ekkorra nem tudtam ilyet találni, így bonyolultabban oldottam meg. Egy hagyományos fecskendővel.
Az összeállítás pofon egyszerű.
Mindössze a fecskendő dugattyújának tengelyén faragtam, hogy rá tudjam húzni a rugót.
Levágtam a végét, illetve a fogantyúnál fölcsiszoltam és egy műanyag dugót ragasztottam bele, ami egy cső közbetéttel megfelelő mértékben feszítve tartja a rugót.
A nyomásérték "skála" úgy kerül föl hitelesen a fecskendőre, hogy rákötünk egy "Y" elágazót és az egyik ágára egy nyomásmérő órát kötünk, a másikra pedig egy másik fecskendőt.
Az utóbbi fecskendő persze legyen kihúzva teljesen. Elkezdjük nyomni a fecskendőt és ahol a nyomásmérő óra 1 BAR-t mutat megjelöljük a rugós fecskendőnk dugattyú állását alkoholos filccel. Aztán 2 BAR nál is. Kérjük valaki segítségét, hogy nyomja be a fecskendőt helyettünk és figyelje a mutatót. nekünk meg csak a jelölgetéssel kell foglalkoznunk. Több értéket is bejelölhetünk. 0.5 - 1 - 1.5 - 2... ahogy szimpatikus. Végül egy kis darab celluxal ragasszuk le a filces feliratot, hogy ne kopjon le róla.
Végül 2 BAR fölött kb. 1mm-el szúrjunk a vékonyka tűnkkel egy apró lukat.
Ha e fölé emeli a CO2 nyomás a fecskendőnk dugattyúját, akkor egyszerűen a kis lukon elszelel a CO2 gáz egészen addig, míg a rugó ellenében visszamozgó dugattyú kb. 2 BAR környékén vissza nem zárja a lyukacskát. A lyuk tényleg pici legyen, mert miközben kiszúrjuk a fecskendő oldalát a műanyag kis mértékben belül kitüremkedik és ez megakaszthatja a dugattyút vagy rosszabb esetben belemar a peremébe és onnantól nem működik tovább, csak elszökik a gáz a szettből.
A képen a kis "v" betű tövében látható a kis lyuk.
A működést ezen a kis animáción látható. Az egyszerűség kedvéért egy másik fecskendővel pumpálom a nyomást 2 BAR fölé. Látható ahogyan elengedi a többlet nyomás és visszaállítja a 2 BAR körüli értéket. Illetve a végén a nyomás csökkenésével jelzi a nyomás esését is.
A nyomásmérő és szabályzó rugós fecskenő kis csonkjára érdemes direktben beragasztani egy darab csövet. Erre bármilyen gél pillanat ragasztó megfelelő. Miután rákötöttük egy CO2 fejlesztő rendszerre fölfelé áll, így önthetünk bele 1-2ml vizet fölülről. Az befolyik a rugó mellett a dugattyú fölé, ezáltal láthatjuk azt, hogy ha esetleg a dugattyú selejt és elengedi a CO2 gázt.
A luk elég pici, akkor nem szivárog ki a víz sem mellette.