|
Pontos idő: 2024. november 30., szombat 0:59
|
DIY CO2 low profile – pro kit…
Szerző |
Üzenet |
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
A legújabb fejlemények ?
2014. január 21., kedd 21:26 |
|
|
Killer81
Barkács Szaki
Csatlakozott: 2010. február 9., kedd 19:24 Hozzászólások: 386 Tartózkodási hely: Létavértes - Debrecen
|
|
2013. december 26., csütörtök 11:55 |
|
|
Killer81
Barkács Szaki
Csatlakozott: 2010. február 9., kedd 19:24 Hozzászólások: 386 Tartózkodási hely: Létavértes - Debrecen
|
Segédanyag újratöltve. http://www.youtube.com/watch?v=GwaTAlCqiE4Egy kis segédvideó a szett újratöltéséhez. Én néhány újratöltés után már nem hagyom a tűszelepet a csövön. Nem célszerű újratöltéskor. Inkább megtöréssel nyitom zárom. Igazából 1 nagy probléma van újratöltéskor. Mégpedig hogy a visszacsapó szelep ellenére bárhol is bontod meg a csövet, (értelem szerűen a tűszelepnél érdemes) akkor is visszafolyik a bubi számlálóból a víz. Rosszabb esetben egyenesen a tűszelepbe, ami nem igazán használ neki. A legnagyobb baj ezzel, hogy kínlódás szétbontani és újratölteni a bubiszámlálót is. Potenciális törési és szivárgási lehetőség. Ezért én úgy szoktam, hogy újratöltéskor elzárom a tűszelepet és kikötöm belőle az csövet, ami a CO2 szett fele megy. A tűszelep meg zárva marad és "egyben tartja" a tűszelep - bubi számláló - CO2 diffúzor szakaszt. Töltéskor a csövet megtöröm és ezzel szabályozom gázmozgást a nyomástermelés közben. Mikor megvan a kb. 2 BAR akkor a cső végét úgy 5cm-re a végétől visszatöröm és erősen legumizom. A cső hegyéből, ahol elnyomta a tűszelep önszorítója levágok 3mm-t. Így biztos nem fog szivárogni. Visszakötöm a tűszelepre és leveszem róla a gumit. Ezután nyitom a tűszelepet és beállítom a bubi számot. És ennyi... A gáz kieresztési fázisnál lassan engedjük ki a gázt és amint a sav-szódabikarbóna reakciótól ellennyomás keletkezik és kezdi visszatolni a citromsavat az átfolyó csövön át azonnal szorítsuk el a csövet és a szódabikarbónás palack körkörös rázogatásával serkentsük a gázképződést. Így megy kárba a legkevesebb CO2 beindításkor.
|
2013. december 20., péntek 14:52 |
|
|
Killer81
Barkács Szaki
|
|
2013. december 16., hétfő 22:27 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
Azt hittem egy ébresztőórát alakítottál át. Tőled kitelik
2013. december 16., hétfő 21:04 |
|
|
Killer81
Barkács Szaki
|
Sikerült barátságosabb áron hozzájutnom alsó csatlakozós nyomásmérő órákhoz. Mondjuk szép nagy, de legalább nem kell közelről nézni, hogy leolvassam az értékeket. Fájó pont a dologban, hogy egy kis hollander, ami leszűkíti a 6/4-es csőhöz az potom 900Ft. Hát ennyit nem adok érte. Megoldom okosan. Epoxi. Fóliából öntő zsalu és beöntés epoxival. Öntés előtt egy kis akril csonkot ragasztok rá közvetlenül, amelynek fölcsiszolom a szárát. Lerobbantani sem lehet róla.
|
2013. december 16., hétfő 13:11 |
|
|
Killer81
Barkács Szaki
|
Ezt támasztják alá a megfigyeléseim is. Citromsavval nincs kellemetlen szag és nem marja meg a csöveket sem. A növények normál ütemben fejlődnek.
Viszont az ecet fehérre marja a szilikon átfolyó csövet és jellegzetes kellemetlen szaga is van, ami sajnos érezhető a kibocsájtott CO2-ben is. A garnélák visszahúzódóbban viselkednek a halak pedig kevésbé produkálják a természetesen rájuk jellemző viselkedésüket. Az elatine-om valószínűsíthetően ennek lett az áldozata. Még az igénytelenebb növények is lassabban fejlődnek. Az érzékenyeknek néhol a levele is kilukadt. Az ecet mint szódabikarbóna CO2 képzője felejtős. Marad az azonos árú, de nehezebben beszerezhető citromsav. Az már bevált.
|
2013. december 5., csütörtök 8:00 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
Na szóval az ecettel az a a baj , hogy mivel illékony ,ezért a maró hatású gőze ingerli a halak nyálkahártyáját és növények légzését is kedvezőtlenül befolyásolja. wikipedia" "Az ecetsav adja a karbonsavak jellemző kémiai reakciói, például lúgokkal a megfelelő acetátsót képezi. Karbonátokkal és hidrogénkarbonátokkal szén-dioxid és víz keletkezése mellett úgyszintén fém-acetátokat alkot. "
2013. december 4., szerda 19:58 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
Killer81 írta: Sajnos kifogyott a számtech boltos szett, ami annyit tesz, hogy már nincs szódabikarbóna a vízben és 1.8 BAR-ra esett a nyomás. Addig amíg 1 BAR alá nem esik napi pici tűszelep igazgatásokkal úgy 5 napig bírja még. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor 35 nap gondozás mentesen nyomás ugrás nélkül. 20 bubi / perc beállításon 28-35 nap élettartam. Viszont egy negatívum, hogy az ecet, mint "hasadó anyag" felejtős. Valami belekerül a vízbe általa és bár nem tapasztalok hal vagy garnéla pusztulást, de a növények változó mértékben, de láthatóan nem szeretik. Az egyik otthoni szettet ami korábban ecettel ment szétszedtem és szájjal kipróbáltam évült e a DIY visszacsapó szelepben a gumi a folyadéktól. Továbbra is szépen működik, de a visszacsapó szelepből az "ecetszaggal átitatott" levegőt beleszívtam a tüdőmbe. Nos elég kellemetlen fullasztó élmény volt. Ezt nem kívánom semmilyen élőlénynek még kis mértékben sem, úgyhogy 2 erős pont az ecet ellen. Marad továbbiakban a citromsav.
A számtech boltos szett nagyon jól tartotta a 20 bubi / perc teljesítményt és nyomásugrás sem volt. Ha a gondozás mentes időszakot nézem a kifogyásig, ahol még nem kell tűszelepet utána állítani akkor legyen mondjuk 30 nap. 2.2 BAR-al indítottam és most 1.8. Ebből már messzebb menő számolásokat is lehet végezni viszonylag pontosan.
Gyors matek: 20 bubi percenként = 24 (óra) x 60 (perc) x 20 (buborék) = kb. 28.800 bubi/nap 30 nappal számolva = 864.000 CO2 buborék/töltet 1 töltet a 200-200g-os töltetekkel számolva. Mostani beszerzési forrás árakkal, postaköltség nélkül: 230Ft / töltet (ez citromsavval is ugyanennyi ugyanis a 200g szódabikarbónában a savtól függetlenül ugyanennyi CO2-t rejtettek el a manók)
60 bubi / perc = 10 nap (1 mp / bubi) 45 bubi / perc = 15 nap (1.5 mp / bubi) 30 bubi / perc = 20 nap (2 mp / bubi) 20 bubi / perc = 30 nap (3 mp / bubi) 15 bubi / perc = 40 nap (4 mp / bubi) 10 bubi / perc = 60 nap (6 mp / bubi) Ez azért már nagyon jól használható. Az ecetet körbe tanulmányozom , hogy mi is a baj vele.
2013. december 4., szerda 18:44 |
|
|
Killer81
Barkács Szaki
|
Sajnos kifogyott a számtech boltos szett, ami annyit tesz, hogy már nincs szódabikarbóna a vízben és 1.8 BAR-ra esett a nyomás. Addig amíg 1 BAR alá nem esik napi pici tűszelep igazgatásokkal úgy 5 napig bírja még. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor 35 nap gondozás mentesen nyomás ugrás nélkül. 20 bubi / perc beállításon 28-35 nap élettartam. Viszont egy negatívum, hogy az ecet, mint "hasadó anyag" felejtős. Valami belekerül a vízbe általa és bár nem tapasztalok hal vagy garnéla pusztulást, de a növények változó mértékben, de láthatóan nem szeretik. Az egyik otthoni szettet ami korábban ecettel ment szétszedtem és szájjal kipróbáltam évült e a DIY visszacsapó szelepben a gumi a folyadéktól. Továbbra is szépen működik, de a visszacsapó szelepből az "ecetszaggal átitatott" levegőt beleszívtam a tüdőmbe. Nos elég kellemetlen fullasztó élmény volt. Ezt nem kívánom semmilyen élőlénynek még kis mértékben sem, úgyhogy 2 erős pont az ecet ellen. Marad továbbiakban a citromsav.
A számtech boltos szett nagyon jól tartotta a 20 bubi / perc teljesítményt és nyomásugrás sem volt. Ha a gondozás mentes időszakot nézem a kifogyásig, ahol még nem kell tűszelepet utána állítani akkor legyen mondjuk 30 nap. 2.2 BAR-al indítottam és most 1.8. Ebből már messzebb menő számolásokat is lehet végezni viszonylag pontosan.
Gyors matek: 20 bubi percenként = 24 (óra) x 60 (perc) x 20 (buborék) = kb. 28.800 bubi/nap 30 nappal számolva = 864.000 CO2 buborék/töltet 1 töltet a 200-200g-os töltetekkel számolva. Mostani beszerzési forrás árakkal, postaköltség nélkül: 230Ft / töltet (ez citromsavval is ugyanennyi ugyanis a 200g szódabikarbónában a savtól függetlenül ugyanennyi CO2-t rejtettek el a manók)
60 bubi / perc = 10 nap (1 mp / bubi) 45 bubi / perc = 15 nap (1.5 mp / bubi) 30 bubi / perc = 20 nap (2 mp / bubi) 20 bubi / perc = 30 nap (3 mp / bubi) 15 bubi / perc = 40 nap (4 mp / bubi) 10 bubi / perc = 60 nap (6 mp / bubi)
|
2013. december 4., szerda 6:12 |
|
|