|
Pontos idő: 2024. november 30., szombat 3:51
|
DIY CO2 low profile – pro kit…
Szerző |
Üzenet |
Killer81
Barkács Szaki
Csatlakozott: 2010. február 9., kedd 19:24 Hozzászólások: 386 Tartózkodási hely: Létavértes - Debrecen
|
Ez a kiinduló pont... tehát a lezárt rendszer stabilan áll. Nem engedi a gázt sehol... nem változik a nyomás érték... Ettől függetlenül lehet selejt a tűszelep is és a tűszelep - diffúzor közt is szivároghat. Az utóbbi esetben jóval több gáz kell a diffúzornak, hogy tartsa a szintet, mert a többlet elvész a szivárgás miatt. Egy valamit nem értek. Az első rendszeremnél akkor fogyott el a szódabikarbóna a palack aljáról, amikor az utolsó "korty" citromsavat is fölhasználta. A 2. rendszeremnél meg szinte minden citromsav átment már... mégis sok szódabikarbóna maradt a palackban. Ezt nem értem, mert ha a két összetevő kioltja egymást, akkor most mi a franc van ? Valami apróságról lehet szó, amire nem jöttünk még rá és a szódabikarbónánál lesz a bibi. Egyébként megjött az friss "anyag".
|
2013. augusztus 22., csütörtök 21:36 |
|
|
kensington
Csatlakozott: 2013. július 13., szombat 10:16 Hozzászólások: 115 Tartózkodási hely: Debrecen
|
A nyomás 1 báron hagytam teljesen le volt zárva a rendszer, semmit nem változott a nyomás, tehát nem ereszt sehol sem.
|
2013. augusztus 22., csütörtök 19:11 |
|
|
kensington
Csatlakozott: 2013. július 13., szombat 10:16 Hozzászólások: 115 Tartózkodási hely: Debrecen
|
papó írta: Frissíts gyorsan vizet és tegyél be egy levegőporlasztó követ. Az akvárium tegnap lett felépítve vizet nem cseréltem, de porlasztó követ tettem be meg légbefúvót. Halak visszamentek és ok. De a CO2 indikátor még mindig sárga, egy kémcsőbe csepegtettem külön és kint hagytam az asztalon ott sem színeződött el .. most akkor nem jó megromlott vagy mi a baja? http://thumbs2.ebaystatic.com/d/l225/m/ ... 4aIa_A.jpgPonti ilyenem van, bocs a link miatt megint csak.
|
2013. augusztus 22., csütörtök 19:11 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
Frissíts gyorsan vizet és tegyél be egy levegőporlasztó követ.
2013. augusztus 22., csütörtök 13:41 |
|
|
kensington
|
Köszi a választ. http://www.ebay.com/itm/Pro-DIY-CO2-sys ... 232d47b64fÉn ezt vettem, bocsi a link miatt de másképpen nem tudom megmutatni. Szóval citrom sav szépen feloldódik, szódab nem teljesen. De gáz képződik stabil volt a nyomás 1,8-2 bár egész éjszaka, nem szivárgott ma, mégis átment minden citromsav a szódába a 1,5 literes flakon egy tejszerű cuccal lett tele, gáz nem nagyon volt és meg is állt a nyomás, ekkor engedtem le. Vettem ma étkezési bikarbónát mert azt vettem észre az jobban oldódott. Próbáltam hideg és meleg vízzel is a másikat. Ereszteni nem ereszt tuti, egy hordó vízbe állítottam bele a cuccot és nem volt szivárgás, tegnap volt szökött a gáz de korrigáltam egy másik tömítéssel a B palackon. Nem tudom mi lehet a gond... idegesít nagyon... Keverek egy adagot lezárom és megfigyelem a nyomást ha reggelig stabil akkor a rendszer elvileg ok. Más ötlet? Most te vagy az egyetlen aki tud nekem érdemben segíteni. Köszi. Azért mozgattam meg végül mert mondom ez a tejszerű anyag nem képez nyomást megmozgattam akkor iszonyatosan felment a nyomás szóval csak ment. De most meg az indikátorom sárga totális tele van CO2 val az akksi ezt hogyan lehet korrigálni? Milyen bubi számlálód van am? Mert én a diffúzornál néztem hány bubi megy be az akksibe. Akkor tehát 1 bubi/2 másodperc az ideális?
|
2013. augusztus 22., csütörtök 12:24 |
|
|
Killer81
Barkács Szaki
Csatlakozott: 2010. február 9., kedd 19:24 Hozzászólások: 386 Tartózkodási hely: Létavértes - Debrecen
|
Ez érdekes jelenség. Az első rendszerem az elvárások szerint teljesített és újratöltés után is ugyanezt a szintet hozza. Semmilyen gyári vagy epoxi csonkos kupakot nem használtam. Csak ahogy a blogban leírtam. Ennél a nyomásmérő óra kimondottan gázhoz való. A szódabikarbóna nem oldódik jól vízben. Elvileg, ha meleg vízzel próbálkozol még rosszabb a helyzet, mert meleg vízben ha jól emlékszem még valami történik is vele. Lehet nálad ez a gond. Nem baj ha a palack alján van a bikarbóna. A víz a közvetítő közeg. A reakció így is bekövetkezik. Azt tudom tanácsolni, hogy kb. annyi energiát ölj a szódabikarbóna feloldásába, amennyi ideig tartott a citromsavat föloldani. Ami föloldódott az föloldódott, ami nem az nem.
A következő rendszer már produkált ilyen anomáliákat, amikről most te beszélsz. 3 nap alatt átjátszotta a citromsavat a szódabikarbónába. Nyomás eleinte stabil volt, aztán hirtelen 3 BAR-ra mászott föl. Átnyálaztam a szettet, de nem találtam szivárgást. Ezen vizes, olcsó nyomásmérő óra van. A buborékszám stabil. Most újraindítottam augusztus 12-én. A buborékszámláló itt nagyobb bubikat produkál, így a buborékszámot 30 bubi / perc-re állítottam. Gyakorlatilag azóta a citromsav felét már átjátszotta a szódabikarbónára. A szódabikarbóna meg mintha nem nagyon fogyna ennek ellenére sem. Töröm a fejem a problémán. A buborék számláló után ugye nem lehet gond, ha a bubiszám stabil marad. Elvileg a citromsav felgyorsuló átáramlását, ha a bubiszám stabil az okozhatja, ha a "B" palackon és/vagy a bubiszámláló között szökik a gáz vagy extrém nagy bubiszámmal dolgozunk. Ha szökne a gáz a nyomásmérő órában az "A" palack fölött vagy a csatlakozásánál, akkor csak a nyomás esne lefele. Alapvetően elvileg a csövön át is szökik a gáz csak sekély mértékben. Ez okozza elvileg, hogy egy hibátlanul működő rendszerben is esik a nyomás hetek alatt kissé.
A nyomás növekedésének másik legnyilvánvalóbb oka, ami egyben a citromsavat is "pocsékolja" a szett mozgatása. Ezt már kifejtettem miért van. Nem írom le újra. Röviden... a kémiai reakciónak a maga nyugalmában kell végbe mennie. A citromsav lassan keveredik el, így lassan egyenlíti a ki a nyomást. Ha babráljuk, akkor felturbózzuk a reakciót és extra gázmennyiséget produkálunk. Ez a babrálás nem csak annyit jelent, hogy ne lökdössük, rázogassuk, billegtessük, hanem azt is hogy pl. ne olyan helyre tegyük, ahol a kompresszor vagy a szűrő remegteti a szekrényt...
A legfontosabb dolog, hogy ha beindítottuk a rendszert, akkor zárjuk el a tűszelepet és győződjünk meg róla, hogy stabilizálódik a rendszer. Ha kell egy napot is várjunk az eredményre.
|
2013. augusztus 22., csütörtök 11:59 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
kensington írta: papó írta: kensington írta: Sziasztok,
Most az a baj, hogy a citromsav totál átmászott a szódabikarbónába. A nyomás olyan 3,5 bár már. De nem ereszt sehol beleállítottam egy hordó vízbe sehol nincs buborék, hogy B eresztene. Mi lehet a gond? Segítsen please valaki gyorsba.
Köszönöm Csak Killer ért hozzá Szerintem engedd ki a gázt 2 bar ig. Nehogy szétmenjen valahol. Kieresztettem de meg is állt amúgy, nem képződik a gáz a két folyadék egybe lett. Illetve most már túl CO2-s a víz halak felúsztak indikátor sárga.., most sima levegőt pumpálok az aksiba. Valaki tud segíteni, mit rontottam el?! Miért lett ez, halakat kiszedtem átraktam másik akksiba ott elvannak. Nem értem miért ment át egyik folyadék a másikba .. nem ereszt B üveg, megnéztem. Sehol nem szökik a gáz. Killer fog tudni segíteni ha feljön a fórumra
2013. augusztus 22., csütörtök 11:24 |
|
|
kensington
|
papó írta: kensington írta: Sziasztok,
Most az a baj, hogy a citromsav totál átmászott a szódabikarbónába. A nyomás olyan 3,5 bár már. De nem ereszt sehol beleállítottam egy hordó vízbe sehol nincs buborék, hogy B eresztene. Mi lehet a gond? Segítsen please valaki gyorsba.
Köszönöm Csak Killer ért hozzá Szerintem engedd ki a gázt 2 bar ig. Nehogy szétmenjen valahol. Kieresztettem de meg is állt amúgy, nem képződik a gáz a két folyadék egybe lett. Illetve most már túl CO2-s a víz halak felúsztak indikátor sárga.., most sima levegőt pumpálok az aksiba. Valaki tud segíteni, mit rontottam el?! Miért lett ez, halakat kiszedtem átraktam másik akksiba ott elvannak. Nem értem miért ment át egyik folyadék a másikba .. nem ereszt B üveg, megnéztem. Sehol nem szökik a gáz.
|
2013. augusztus 22., csütörtök 11:21 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
kensington írta: Sziasztok,
Köszönöm Csak Killer ért hozzá Szerintem engedd ki a gázt 2 bar ig. Nehogy szétmenjen valahol.
2013. augusztus 22., csütörtök 8:51 |
|
|
kensington
|
Sziasztok,
Köszönöm
|
2013. augusztus 22., csütörtök 8:48 |
|
|