|
Pontos idő: 2024. november 30., szombat 3:48
|
DIY CO2 low profile – pro kit…
Szerző |
Üzenet |
kensington
Csatlakozott: 2013. július 13., szombat 10:16 Hozzászólások: 115 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Killer81 írta: Ahogy mondod. A víz minél kevésbé legyen összerázva a szódabikarbónával. A citromsav legyen teljesen föloldva. Holnap tesztelem Arány jó lesz? 150g citrom + 450ml viz és 150g szoda+600ml viz?
|
2013. augusztus 25., vasárnap 18:40 |
|
|
Killer81
Barkács Szaki
Csatlakozott: 2010. február 9., kedd 19:24 Hozzászólások: 386 Tartózkodási hely: Létavértes - Debrecen
|
Ahogy mondod. A víz minél kevésbé legyen összerázva a szódabikarbónával. A citromsav legyen teljesen föloldva. És ne azt a receptet használd szerintem. 200g szódabikarbóna + 200ml víz 200g citromsav + 400ml víz Ez nekem stabilabbnak tűnik.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Killer81 2013. augusztus 25., vasárnap 18:45-kor.
|
2013. augusztus 25., vasárnap 18:35 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
kensington írta: Killer81 írta: És itt jön a másik verzió, ami egy furcsa anomáliát okoz. Értelem szerűen Én is meg mindenki megpróbálja alaposan elkeverni a szódabikarbónát a vízzel. A nagy kevergetést megunjuk, mert látjuk, hogy úgysem lehet teljesen föloldani... És tényleg nem is lehet. De ! A kevergetés közben a vizet telítjük nagy mennyiségű oldott lúggal és evvel nagyban megváltozik a víz fajsúlya. Mikor ebbe a rázogatástól erősen lúgosodott vízbe megérkezik a citromsavas hirtelen pezsegni kezd, de nem használódik föl teljesen, hanem a felszínre fut és egy réteg keletkezik a lúgos és a savas víz között, amely megakadályozza, hogy a reakció végbe menjen. Tehát kis túlzással kettéválik a két folyadék. Mivel nem képződik annyi CO2, amennyi visszatolná a fölösleges citromsavat... kiegyenlítve a nyomást, így szépen átvándorol a citromsav "A"-ból "B"-be, miközben CO2 utánpótlás csekély. Egyszer valami okból (mozgatás vagy egy nagyobb löket citromsav becseppenése) megbomlik a két folyadék közti réteg és láncreakciót hoz létre. A kis pezsgés megmozgatja az elvárasztó réteget, ami összeomlik és bekövetkezik a folyamat, aminek apránként kellett volna. Ettől ugrik föl a nyomás látszólag spontán 2-ről 3-3.5 BAR-ra.
Ezt egy folyadék kísérlettel be is bizonyítottam. A Youtube videót hamarosan linkelem. A bal oldali fecskendőben szódabikarbónás erősen lúgosított víz van, a jobb oldaliban kevergetés mentes csapvizes változat. Mindkettőhöz citromsavas vizet adok ugyanolyan sebességgel és technikával. Tisztán látszik, hogy ez lesz a gond. Pont most akartam írni, hogy 3 napja megy a rendszerem de a Citrom lassan átszökik a szódába a nyomás kezdeti 1.9 ről 3.6-ra emelkedett. 2 bubi/s a beoldás sebessége DC lime zöld. Sztem reggelre átmászik az egész citrom. Szóval akkor ha jol értem. A szódabikarbónát 150g -ra ráöntöm a 600ml vizet és nem rázom össze még véletlenül sem, a citromsavat szépen feloldom és kész, majd beindítom a rendszert. Jól értelmezem a megoldást? Így kellene?? Killer ezt írta .Nem rázni csak feltölteni.
_________________
|
2013. augusztus 25., vasárnap 18:16 |
|
|
kensington
Csatlakozott: 2013. július 13., szombat 10:16 Hozzászólások: 115 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Killer81 írta: És itt jön a másik verzió, ami egy furcsa anomáliát okoz. Értelem szerűen Én is meg mindenki megpróbálja alaposan elkeverni a szódabikarbónát a vízzel. A nagy kevergetést megunjuk, mert látjuk, hogy úgysem lehet teljesen föloldani... És tényleg nem is lehet. De ! A kevergetés közben a vizet telítjük nagy mennyiségű oldott lúggal és evvel nagyban megváltozik a víz fajsúlya. Mikor ebbe a rázogatástól erősen lúgosodott vízbe megérkezik a citromsavas hirtelen pezsegni kezd, de nem használódik föl teljesen, hanem a felszínre fut és egy réteg keletkezik a lúgos és a savas víz között, amely megakadályozza, hogy a reakció végbe menjen. Tehát kis túlzással kettéválik a két folyadék. Mivel nem képződik annyi CO2, amennyi visszatolná a fölösleges citromsavat... kiegyenlítve a nyomást, így szépen átvándorol a citromsav "A"-ból "B"-be, miközben CO2 utánpótlás csekély. Egyszer valami okból (mozgatás vagy egy nagyobb löket citromsav becseppenése) megbomlik a két folyadék közti réteg és láncreakciót hoz létre. A kis pezsgés megmozgatja az elvárasztó réteget, ami összeomlik és bekövetkezik a folyamat, aminek apránként kellett volna. Ettől ugrik föl a nyomás látszólag spontán 2-ről 3-3.5 BAR-ra.
Ezt egy folyadék kísérlettel be is bizonyítottam. A Youtube videót hamarosan linkelem. A bal oldali fecskendőben szódabikarbónás erősen lúgosított víz van, a jobb oldaliban kevergetés mentes csapvizes változat. Mindkettőhöz citromsavas vizet adok ugyanolyan sebességgel és technikával. Tisztán látszik, hogy ez lesz a gond. Pont most akartam írni, hogy 3 napja megy a rendszerem de a Citrom lassan átszökik a szódába a nyomás kezdeti 1.9 ről 3.6-ra emelkedett. 2 bubi/s a beoldás sebessége DC lime zöld. Sztem reggelre átmászik az egész citrom. Szóval akkor ha jol értem. A szódabikarbónát 150g -ra ráöntöm a 600ml vizet és nem rázom össze még véletlenül sem, a citromsavat szépen feloldom és kész, majd beindítom a rendszert. Jól értelmezem a megoldást? Így kellene??
|
2013. augusztus 25., vasárnap 18:09 |
|
|
Killer81
Barkács Szaki
Csatlakozott: 2010. február 9., kedd 19:24 Hozzászólások: 386 Tartózkodási hely: Létavértes - Debrecen
|
Megoldás elsőre rém egyszerű... Nem kell összerázni a szódabikarbónát a flakonban a vízzel. Ezt még ki kell próbálni gyakorlatban is. A problémás szettem pont kifogy a napokban. Azon ki is próbálom. http://www.youtube.com/watch?v=uu8aoTkzCqwhttp://www.youtube.com/watch?v=uqJSQIodQts
|
2013. augusztus 24., szombat 20:27 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
No de mi lesz a megoldás ?
_________________
|
2013. augusztus 24., szombat 20:25 |
|
|
Killer81
Barkács Szaki
Csatlakozott: 2010. február 9., kedd 19:24 Hozzászólások: 386 Tartózkodási hely: Létavértes - Debrecen
|
Nem akarom elkiabálni, de úgy tűnik, hogy megvan a tettes. Mégpedig a folyadékok fajsúly különbsége. Próbálok egyszerűen fogalmazni.
Tegyük föl a szódabikarbónára csak ráöntjük a csapvizet és nem próbáljuk alaposan elkeverni benne. Mikor a citromsavas víz megérkezik a "B" palackba és a sima vízhez ér, akkor szépen lesüllyed a tiszta víz aljára. Ha ott szódabikarbónát "talál", akkor reakcióba lép vele és jön is a CO2, ami a szükségtelen citromsavat, tehát ami a nyomáskiegyenlítéshez már nem kell, azt visszanyomja az "A" palackba. Így működne helyesen a rendszer.
És itt jön a másik verzió, ami egy furcsa anomáliát okoz. Értelem szerűen Én is meg mindenki megpróbálja alaposan elkeverni a szódabikarbónát a vízzel. A nagy kevergetést megunjuk, mert látjuk, hogy úgysem lehet teljesen föloldani... És tényleg nem is lehet. De ! A kevergetés közben a vizet telítjük nagy mennyiségű oldott lúggal és evvel nagyban megváltozik a víz fajsúlya. Mikor ebbe a rázogatástól erősen lúgosodott vízbe megérkezik a citromsavas hirtelen pezsegni kezd, de nem használódik föl teljesen, hanem a felszínre fut és egy réteg keletkezik a lúgos és a savas víz között, amely megakadályozza, hogy a reakció végbe menjen. Tehát kis túlzással kettéválik a két folyadék. Mivel nem képződik annyi CO2, amennyi visszatolná a fölösleges citromsavat... kiegyenlítve a nyomást, így szépen átvándorol a citromsav "A"-ból "B"-be, miközben CO2 utánpótlás csekély. Egyszer valami okból (mozgatás vagy egy nagyobb löket citromsav becseppenése) megbomlik a két folyadék közti réteg és láncreakciót hoz létre. A kis pezsgés megmozgatja az elvárasztó réteget, ami összeomlik és bekövetkezik a folyamat, aminek apránként kellett volna. Ettől ugrik föl a nyomás látszólag spontán 2-ről 3-3.5 BAR-ra.
Ezt egy folyadék kísérlettel be is bizonyítottam. A Youtube videót hamarosan linkelem. A bal oldali fecskendőben szódabikarbónás erősen lúgosított víz van, a jobb oldaliban kevergetés mentes csapvizes változat. Mindkettőhöz citromsavas vizet adok ugyanolyan sebességgel és technikával. Tisztán látszik, hogy ez lesz a gond.
|
2013. augusztus 24., szombat 19:22 |
|
|
kensington
Csatlakozott: 2013. július 13., szombat 10:16 Hozzászólások: 115 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Killer81 írta: Ez a kiinduló pont... tehát a lezárt rendszer stabilan áll. Az első rendszeremnél akkor fogyott el a szódabikarbóna a palack aljáról, amikor az utolsó "korty" citromsavat is fölhasználta.
Amikor először üzemelted más szódabikarbónát használtál mint most? Vagy más arányban? Nekem 150g + 600ml viz van. Próbáltam már 2 félét és érdekes a jelenség.Neked valami új ötlet?
|
2013. augusztus 24., szombat 12:35 |
|
|
kensington
Csatlakozott: 2013. július 13., szombat 10:16 Hozzászólások: 115 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Killer81 írta: Az első rendszeremnél akkor fogyott el a szódabikarbóna a palack aljáról, amikor az utolsó "korty" citromsavat is fölhasználta. A 2. rendszeremnél meg szinte minden citromsav átment már... mégis sok szódabikarbóna maradt a palackban. Ezt nem értem, mert ha a két összetevő kioltja egymást, akkor most mi a franc van ?
Ezt nem értem én sem. Most 2 bár-on áll a rendszer órák óta semmit nem változott a nyomás tehát nem ereszt, holnap bekapcsolom és meglátjuk. Most étkezési szódab-t használtam. Nem értem, hogyha tényleg összekeveredik akkor miért nem lesz gáz egyszerűen miért marad folyadék?
|
2013. augusztus 23., péntek 19:40 |
|
|
Killer81
Barkács Szaki
Csatlakozott: 2010. február 9., kedd 19:24 Hozzászólások: 386 Tartózkodási hely: Létavértes - Debrecen
|
Ne 1 BAR-on teszteld, hanem amennyin használva lesz.
|
2013. augusztus 22., csütörtök 21:38 |
|
|
Ki van itt |
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég |
|
Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban. Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban. Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban. Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban. Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.
|
|