Sziasztok !
Sok minden elkészíthető házilag is az akvarisztikában. Miért ne lehetne jól működő CO2 porlasztót készíteni ? Egy minőségi üveg - kerámia diffúzor nem 2 forint.
Mégsem a megfizethetetlen kategória.
A YOUTUBE rengeteg próbálkozásnak volt már a tanúja.
Sajnos az esetek 80%-ában a lelkes ezermesterek a finom porlasztást egyáltalán nem tekintik szempontnak. Sok erőfeszítés után nem igen haladják meg egy sima porlasztókő "tudását".
Talán nem véletlen, hogy népszerűbbek a DIY külső reaktorok.
Én mégis megpróbálkoztam vele. Eddig elégedett vagyok az eredménnyel.
Az egész kulcsa a megfelelő membrán kiválasztása. Alakítható legyen, hogy méretre szabható maradjon. Kellően erős, hogy elviseljen 1,5-2 BAR nyomást. Ragasztható, hogy elhelyezhessük egy tokban. Végül eressze át a széndioxidot, de kellő ellenállással, hogy egészen apró buborékok formájában préselődjön át rajta.
A megoldás kézenfekvőbb volt mint gondoltam...
Először is kerestem egy üres haleledeles tégelyt.
A szárára rácsavartam egy egyenes szélű papírlapot és ennek mentén kirajzoltam a vágási vonalat.
Méretre vágtam az ujjam amputálása nélkül.
Az alját kifúrtam 5-ös fúróheggyel.
A tégely belsejét és kívülről a lyuk környékét csiszoló vászonnal átcsiszoltam.
A maradék tégelyből még 2db 5mm-es gyűrűt szabtam le.
A gyűrűket kívül és belül is átcsiszoltam.
A 2 gyűrűt kétkomponensű ragasztóval a tégely belsejébe ragasztottam a gyűrűk kisebbre vágásával.
5mm-es akril csőből egy 3cm-es darabot a furatba ragaszottam kívülről. Előtte a csövet a ragasztás helyén megcsiszoltam.
Belülről kapott némi epoxi öntést.
A műhelyem polcán szemet szúrt párom hörcsögének eltört égetett agyag gömbje.
Jobban összetörtem és egy darabjára fölrajzoltam a membrán körét.
A nagyját fogóval letördeltem, így készen állt a csiszoló vásznas megmunkálásra.
Ezt követte a membrán elvékonyítása körülbelül 2mm-re.
Szinte tökéletesen passzol a korong a tokba. Körben maradjon egy mm-es rés a műanyag és a kerámia korog között a ragasztáshoz.
Először is beleragasztottam az alsó pereménél a membránt a belső gyűrű pereméhez.
Mikor megkötött a ragasztás egy gyurma golyót nyomkodtam a membránra és egészen majdnem a pereméig nyomkodtam.
A külső peremet kiöntöttem műgyantával.
Kötés után fölválasztottam a gyurmát és 45 fokban lesarkalltam a műgyanta szegélyt.
A membrán a gyurmától és a kezünktől zsíros lesz. Emiatt napokig nem működik majd megfelelően. A zsírrétegen áttörve a kis buborékok nagyobbakban egyesülnek, ezért nem valósul meg a finom porlasztás. Ezért végső simításként fél milliliter sósavval vagy citromsavval pár percig áztatni kell a membránt, majd egy fogkefével átsikálni és tiszta vízzel leöblíteni. Akrilból beiktattam egy "U" alakú idomot a könnyebb csőbekötéshez.
A zsírtalanítás nem lett 100%-os, de idővel magától letisztul. A porlasztása viszont egészen kiváló. A finom porszerű buborékok tehetetlenül sodródnak a szűrő áramlatában.
Készítettem kisebb nano diffúzort is ugyanilyen technikával. Itt jöttem rá, hogy a zsíros membrán miatt nem porlaszt eleinte szépen.
Porlasztás 1 naposan zsírosan:
3 naposan:
5 naposan:
Zsírtalanítva egy külső reaktorba építve:
Az első ilyen diffúzorom hetek óta működik kifogástalanul. Egyenlőre nem jelentkeztek rajta eldugulási tünetek és még nem is algásodik a membrán.
Mivel nálam az elkészítéséhez szükséges ragasztók, műgyanták állandóan rendelkezésre állnak, így leosztva a felhasznált anyagok mennyiségére 250Ft alatt van egy előállítási költsége. Élettartami adatokkal még nem szolgálhatok.
Több kép itt:
https://plus.google.com/u/0/photos/116258240404433684758/albums/5915229471414420273Videó itt:
http://www.youtube.com/watch?v=r2CiGlZSdQQ