|
Pontos idő: 2024. november 29., péntek 19:32
|
DIY vízlepáró (avagy vízlágyítás házilag)
Szerző |
Üzenet |
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Alakulgat a project... Eddigi tapasztalataim: Nagy (10l) kuktában sokkal tovább tart a lepárlás mint a kisebben (4l). A kis kuktával akár fél óránként is lejön 1l víz. Viszont hátránya 1-1.5 óránként utána kell tölteni. A rendszer legnagyobb baja a réz cső hidegen tartása! (ezen még dolgozom...) Ha a hűtést sikerül optimalizálni akkor még jónak is mondható a dolog. Ma lesz az első, hogy ilyen vizet teszek az akvámban. Kiderül mit szólnak hozzá a halak a növények...
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2011. november 27., vasárnap 7:07 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Egy kis infó a témában. Ha beindul a forrás akkor óránként 2 liter vizet lehet lepárolni.
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2011. november 17., csütörtök 19:16 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Lassan össze áll a cucc... Csak még a hűtéssel küzdök... Az 5 literes a kuktámból a réz csövön érkező forró vizet/gőzt egy 7 literes edényben lévő vízzel hűtőm. De. Sajna 1.5-2 liter víz lepárlását követően a hűtővizem is felforr. Így a réz csövön (a két edény közt) hűtőbordás lomot eszközölök illetve erkélyről fagyos vízzel indítom majd a lepárlás... A cél az lenne, hogy a hűtő vizem ne forrjon fel több órás lepárlást követően sem. Meglátjuk... Ha működik a dolog akkor postolom majd képekkel is. Ha nem akkor meg nincs értelme mert ez az eljárás víz pazarló és megy a lecsóba.
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2011. november 17., csütörtök 18:58 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Közbe én is előkapartam a konyhaszekrény mélyéről a régi kuktánkat. Nagy nehezen sikerült egy tesztre való párát összeszednem. Amíg a csapvizem változó keménysége 9 dkh. Addig a lepárolt víz 2dkh-sra redukálódott. Azért ez nem semmi.
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2011. november 15., kedd 18:07 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2011. november 15., kedd 18:05 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Köszi Weak, hogy szóba hoztad a témát. Már én is gondolkodtam hasonlón...
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2011. november 12., szombat 10:33 |
|
|
weak
Csatlakozott: 2011. augusztus 23., kedd 11:25 Hozzászólások: 300 Tartózkodási hely: Bp. IV.
|
Nem tudom, hogy valaki próbálkozott-e már ilyennel, de gondoltam megosztom: Szükséges alapanyagok:1 db nagyobb kukta 5 méter vékony rézcső 1 db nagyobb vödör (kb. 20 literes) szilikon tömítő 1 db edény, amibe a desztillált víz (alkohol) kerül Lépések:A kukta fedeléről szereljük le a túlnyomás védő szelepet 17-es kulccsal. A leszerelés után a keletkezett lyukba felülről óvatosan csúsztassuk bele a szilikon tömítést. Elegendő kb. fél centimétert beletolni. Tekerjük fel spirálisan a rézcsövet. A főzőlap mellett helyezzük el a vödröt, amit töltsünk fel vízzel, majd helyezzük bele a spirálisan feltekert rézcsövet. A rézcső egyik végét görbítsük meg, mad csúsztassuk bele a szilikon tömítőbe, a másikat szintén görbítsük meg és helyezzük el a gyűjtő edény fölé. A kuktát tölsük fel 3/4-ig. Helyezzük rá a fedőt. Már indulhat is a lepárlás. Mire figyeljünk a desztilláció soránFONTOS! Egy egész kuktányi vizet forraljunk el, anélkül, hogy elfogyasztanánk, hogy az alkatrészek megtisztuljanak az esetleges szennyeződésektől! Gáztűzhelyen általában a legnagyobb fokozatra kell állítani a lángot. Indukciós tűzhelyen 6-os vagy 7-es fokozaton működik ideálisan. Deutérium csökkentett víz előállításánál fontos, hogy ne a teljes kuktányi vizet pároljuk le, hanem kb a víz 20%-ánál hagyjuk abba a lepárlást, ugyanis abban a vízben marad vissza a deutérium többlet. Amíg nem hűlt szobahőmérsékletűre a vödörben lévő hűtővíz, addig ne kezdjünk új lepárlásba. Ezt a vizet nem érdemes kiöntögetni. Csak mindig pótold az elpárolgott mennyiséget. Ha van egy 10l körüli kuktád, ez jó lehet... Végiggondolva ez a legolcsóbb és talán jobb is mint a sima forralás.
|
2011. november 9., szerda 11:21 |
|
|
Ki van itt |
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég |
|
Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban. Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban. Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban. Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban. Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.
|
|