Pontos idő: 2024. november 29., péntek 19:32



Hozzászólás a témához  [ 27 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3
 DIY vízlepáró (avagy vízlágyítás házilag) 
Szerző Üzenet
Avatar

Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53
Hozzászólások: 4153
Tartózkodási hely: Debrecen
Alakulgat a project...
Eddigi tapasztalataim:
Nagy (10l) kuktában sokkal tovább tart a lepárlás mint a kisebben (4l).
A kis kuktával akár fél óránként is lejön 1l víz. Viszont hátránya 1-1.5 óránként utána kell tölteni.
A rendszer legnagyobb baja a réz cső hidegen tartása! (ezen még dolgozom...)
Ha a hűtést sikerül optimalizálni akkor még jónak is mondható a dolog.
Ma lesz az első, hogy ilyen vizet teszek az akvámban.
Kiderül mit szólnak hozzá a halak a növények...

_________________
Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...


2011. november 27., vasárnap 7:07
Profil
Avatar

Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53
Hozzászólások: 4153
Tartózkodási hely: Debrecen
Egy kis infó a témában.
Ha beindul a forrás akkor óránként 2 liter vizet lehet lepárolni.
;)

_________________
Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...


2011. november 17., csütörtök 19:16
Profil
Avatar

Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53
Hozzászólások: 4153
Tartózkodási hely: Debrecen
Lassan össze áll a cucc...
Csak még a hűtéssel küzdök...
Az 5 literes a kuktámból a réz csövön érkező forró vizet/gőzt egy 7 literes edényben lévő vízzel hűtőm.
De.
Sajna 1.5-2 liter víz lepárlását követően a hűtővizem is felforr.
Így a réz csövön (a két edény közt) hűtőbordás lomot eszközölök illetve erkélyről fagyos vízzel indítom majd a lepárlás...
A cél az lenne, hogy a hűtő vizem ne forrjon fel több órás lepárlást követően sem.
Meglátjuk...
Ha működik a dolog akkor postolom majd képekkel is.
Ha nem akkor meg nincs értelme mert ez az eljárás víz pazarló és megy a lecsóba.

_________________
Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...


2011. november 17., csütörtök 18:58
Profil
Avatar

Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53
Hozzászólások: 4153
Tartózkodási hely: Debrecen
Közbe én is előkapartam a konyhaszekrény mélyéről a régi kuktánkat.
Nagy nehezen sikerült egy tesztre való párát összeszednem.
Amíg a csapvizem változó keménysége 9 dkh.
Addig a lepárolt víz 2dkh-sra redukálódott.
Azért ez nem semmi.
:D

_________________
Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...


2011. november 15., kedd 18:07
Profil
Avatar

Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53
Hozzászólások: 4153
Tartózkodási hely: Debrecen
Megtaláltam az eredeti cikket.
http://www.zoldhaz.info/desztill%C3%A1l%C3%B3-k%C3%A9sz%C3%BCl%C3%A9k

_________________
Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...


2011. november 15., kedd 18:05
Profil
Avatar

Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53
Hozzászólások: 4153
Tartózkodási hely: Debrecen
Köszi Weak, hogy szóba hoztad a témát.
Már én is gondolkodtam hasonlón...

_________________
Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...


2011. november 12., szombat 10:33
Profil
Avatar

Csatlakozott: 2011. augusztus 23., kedd 11:25
Hozzászólások: 300
Tartózkodási hely: Bp. IV.
Nem tudom, hogy valaki próbálkozott-e már ilyennel, de gondoltam megosztom:
Kép
Szükséges alapanyagok:
    1 db nagyobb kukta
    5 méter vékony rézcső
    1 db nagyobb vödör (kb. 20 literes)
    szilikon tömítő
    1 db edény, amibe a desztillált víz (alkohol) kerül

Lépések:
    A kukta fedeléről szereljük le a túlnyomás védő szelepet 17-es kulccsal.
    A leszerelés után a keletkezett lyukba felülről óvatosan csúsztassuk bele a szilikon tömítést. Elegendő kb. fél centimétert beletolni.
    Tekerjük fel spirálisan a rézcsövet.
    A főzőlap mellett helyezzük el a vödröt, amit töltsünk fel vízzel, majd helyezzük bele a spirálisan feltekert rézcsövet.
    A rézcső egyik végét görbítsük meg, mad csúsztassuk bele a szilikon tömítőbe, a másikat szintén görbítsük meg és helyezzük el a gyűjtő edény fölé.
    A kuktát tölsük fel 3/4-ig. Helyezzük rá a fedőt.
    Már indulhat is a lepárlás.

Mire figyeljünk a desztilláció során
    FONTOS! Egy egész kuktányi vizet forraljunk el, anélkül, hogy elfogyasztanánk, hogy az alkatrészek megtisztuljanak az esetleges szennyeződésektől!
    Gáztűzhelyen általában a legnagyobb fokozatra kell állítani a lángot. Indukciós tűzhelyen 6-os vagy 7-es fokozaton működik ideálisan.
    Deutérium csökkentett víz előállításánál fontos, hogy ne a teljes kuktányi vizet pároljuk le, hanem kb a víz 20%-ánál hagyjuk abba a lepárlást, ugyanis abban a vízben marad vissza a deutérium többlet.
    Amíg nem hűlt szobahőmérsékletűre a vödörben lévő hűtővíz, addig ne kezdjünk új lepárlásba. Ezt a vizet nem érdemes kiöntögetni. Csak mindig pótold az elpárolgott mennyiséget.

Ha van egy 10l körüli kuktád, ez jó lehet... Végiggondolva ez a legolcsóbb és talán jobb is mint a sima forralás.


2011. november 9., szerda 11:21
Profil
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 27 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  
cron