|
Pontos idő: 2024. november 30., szombat 6:52
|
Szerző |
Üzenet |
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
Johnifiú írta: Ődv mindenkinek.
Egy apró segítségre volna szükségem. Elutazok hétvégén és volna egy nap amikor nem tudom megoldani a tápozást. Azt tudom , hogy a plantert betolhatom egybe a kétnapit, viszont a vas és a macro mehet ? köszönöm Ne menjen semmi , csak a planter .
2016. szeptember 1., csütörtök 17:48 |
|
|
Johnifiú
Csatlakozott: 2014. november 20., csütörtök 19:59 Hozzászólások: 509 Tartózkodási hely: Sopron
|
Ődv mindenkinek.
Egy apró segítségre volna szükségem. Elutazok hétvégén és volna egy nap amikor nem tudom megoldani a tápozást. Azt tudom , hogy a plantert betolhatom egybe a kétnapit, viszont a vas és a macro mehet ? köszönöm
|
2016. szeptember 1., csütörtök 12:23 |
|
|
zigur
Csatlakozott: 2016. július 21., csütörtök 11:13 Hozzászólások: 34
|
Örülök, hogy tetszik, ha sikerül ebben, akkor egy kicsit nagyobb kocka alakúra kell majd váltanom azzal lehet igazán formásat alkotni ebben a műfajban! :-) Hááát éppen holnap készültem tropica-s táptalajért, átültetném egy részét a most vegetáló maradéknak. :-) Nagyon szépen köszönöm a felajánlást Gabi Bá '! :-)
Tapatalkkal küldve az én D6603 eszközömről
|
2016. július 24., vasárnap 16:03 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
zigur írta: Sziasztok! Hosszabb kihagyás után, újra vízzel tölteném meg az akváriumom, legalábbis részben. úgy két éve üresen áll az akváriumom,de úgy látszik erős akvarista fertőzöttségem nem tudom leküzdeni , így újra belevágnék a dologba. Egy afféle riparium-paludarium szerűséget próbálnék összehozni.Amihez ez a riparium hozta meg erősen a kedvem : Ezt sajnos nincs lehetőségem megvalósítani, mivel ennek az akvárium a térfogata sokszorosa az én rendelkezésemre álló 150 literesének. Így az én elképzelésem az, hogy lesz egy nagyobb sziget az akváriumban amin emers növények lennének, mellette a sarokban egy-két nagyobb mocsári növény ( vitorla virág,vízi pálma vagy valamilyen díszpáfrány, ez még átgondolás alatt) a víz fölötti gyökereken néhány tillandsia, a víz alatt anubiasok,cryptok,bucephalandra. Az emers része lenne a dolognak az ami inkább kihívást jelentene számomra, mert még sosem próbálkoztam az akváriumi növények ilyen módon való nevelésével. Másfél hete vettem 8-9 zselés növényt, és elindult a kísérlet, ami eddig nem túl sok sikerrel járt. A különböző cryptocoryn-ok elvannak, új leveleket hoztak, a ludwigia is életben, bár fejlődést nem látok, viszont a rotala, utricularia, ehinodorus tenellus és HC nagy része elpusztult illetve, vagy megégett, vagy megszáradt (gondolom ez utóbbi nem nagyon, mert párás a fólia rendesen, az edényeken.) Nem tudom, hogy a virágföld amibe ültettem volt a hibás, vagy túl közel volt a fénycső, de valami nem stimmelt a kísérletben. Aki esetleg sikeresen próbálkozott emers akvárium indítással,vagy csinált wabi tálat, stb., az megoszthatná velem a sikere titkát ! Addig is folytatom a kísérletet, más talajokkal (föld, tőzeg keverék, akváriumi táptalaj) és más fényekkel (természetes fény, távolabbra helyezett lámpa), hogy lássam mi lesz a későbbi beültetésnél is az ideális a növényeknek, ha egyszer eljutok odáig ! Üdv: Robi U.I.: Aki esetleg az akváriumában metszésre ritkításra készül és egyébként is kidobná az így kikerülő növénydarabokat, gondoljon rám, nagy segítség lenne a kísérletekhez, ha nem kellene hetente-kéthetente 8-9 ezer forintnyi növénnyel hazárdíroznom ! Köszi Nagyon tetszik az elképzelésed. Ha jársz felém máris adok egy csomó növényt kísérletezgetni .
2016. július 24., vasárnap 15:57 |
|
|
zigur
Csatlakozott: 2016. július 21., csütörtök 11:13 Hozzászólások: 34
|
Sziasztok! Hosszabb kihagyás után, újra vízzel tölteném meg az akváriumom, legalábbis részben. úgy két éve üresen áll az akváriumom,de úgy látszik erős akvarista fertőzöttségem nem tudom leküzdeni , így újra belevágnék a dologba. Egy afféle riparium-paludarium szerűséget próbálnék összehozni.Amihez ez a riparium hozta meg erősen a kedvem : Ezt sajnos nincs lehetőségem megvalósítani, mivel ennek az akvárium a térfogata sokszorosa az én rendelkezésemre álló 150 literesének. Így az én elképzelésem az, hogy lesz egy nagyobb sziget az akváriumban amin emers növények lennének, mellette a sarokban egy-két nagyobb mocsári növény ( vitorla virág,vízi pálma vagy valamilyen díszpáfrány, ez még átgondolás alatt) a víz fölötti gyökereken néhány tillandsia, a víz alatt anubiasok,cryptok,bucephalandra. Az emers része lenne a dolognak az ami inkább kihívást jelentene számomra, mert még sosem próbálkoztam az akváriumi növények ilyen módon való nevelésével. Másfél hete vettem 8-9 zselés növényt, és elindult a kísérlet, ami eddig nem túl sok sikerrel járt. A különböző cryptocoryn-ok elvannak, új leveleket hoztak, a ludwigia is életben, bár fejlődést nem látok, viszont a rotala, utricularia, ehinodorus tenellus és HC nagy része elpusztult illetve, vagy megégett, vagy megszáradt (gondolom ez utóbbi nem nagyon, mert párás a fólia rendesen, az edényeken.) Nem tudom, hogy a virágföld amibe ültettem volt a hibás, vagy túl közel volt a fénycső, de valami nem stimmelt a kísérletben. Aki esetleg sikeresen próbálkozott emers akvárium indítással,vagy csinált wabi tálat, stb., az megoszthatná velem a sikere titkát ! Addig is folytatom a kísérletet, más talajokkal (föld, tőzeg keverék, akváriumi táptalaj) és más fényekkel (természetes fény, távolabbra helyezett lámpa), hogy lássam mi lesz a későbbi beültetésnél is az ideális a növényeknek, ha egyszer eljutok odáig ! Üdv: Robi U.I.: Aki esetleg az akváriumában metszésre ritkításra készül és egyébként is kidobná az így kikerülő növénydarabokat, gondoljon rám, nagy segítség lenne a kísérletekhez, ha nem kellene hetente-kéthetente 8-9 ezer forintnyi növénnyel hazárdíroznom ! Köszi
|
2016. július 24., vasárnap 13:43 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
amongthepeople írta: Sziasztok. 2 hete foglalkozok akváriummal. Pontosabban egy átruházott akváriummal. Előtte semennyire nem foglalkoztam velük. így hát teli vagyok kérdésekkel ,leginkább problémákkal. Nagyon jól esne egy kis útba igazítást. Az akvárium: 240L akvárium, külső szűrővel , levegőztetővel. halállomány kb.:18 db. 2db algaevő harcsa , 3db vitorlás ,2db csuka,1db Jávai csíkhal, 1db Neon, pár darab Guppi és néhány hasonló méretű disz hal. Víz.: Csapvíz , Neptun szerint 15-16 keménységű, 8 körüli PH, CO2 egyenlőre csak tabletták. Egyenlőre ennyit tudok csak róla mondani. Algásodást nem tapasztalok. Aljzat: kvarc(?) homok. Egy fehér lyukacsos díszkő (gondolom mész tartalmú lehet, ezért nem sokáig szeretném benne hagyni), pár db fekete pala. 2db vasfa. Világítás: 2db T8 cső, egyik fehéren másik lilán világit gondolom a kalvin miatt a lila a növényeknek és a fehér a halaknak. 10-22ig világítanak. Szóval a kérdések/problémák: -Aljzat: Szeretném lecserélni aljzatot 4-6mm es barna kavicsra, a növények köré égetett agyagra és egy elkülönített részen 2-3 mm kvarcra. Ez mennyire tökéletes? (Tervezet állatok , Maláj tornyos csiga, 10db neon, 3db algaevő harcsa, 5db guppi. ) -A meglévő algaevő harcsák (valószínűleg hímek) a talajporszívózás, 1/3dos vízcsere, visszavágott betegnövények óta csak etetéskor jönnek elő, előtte folyamatosan "szaladgáltak" lehet-e vmi baj? Vagy csak este aktívak? -A legnagyobb problémám a növények. 4db növény van benne. 2db növény sárgák, lyukacsosak, lyukak széle barna. 1db sötét barna foltos. Nem tudom sajnos megmondani a nevüket. Vásároltam bele egy Fodros levelű vízikehelyhet. Vettem hozzá lyukacsos virágtartó edényt, JBL növénytalajt, táptalajt. Ő speciel nem sárgul csak kezd lyukasodni a közepe és a szélei. Nagyon bosszant ,hogy vmi nincs a helyén. Remélem tudtok segíteni ,hogy helyre álljon a rendszer, vagy inkább jobb legyen. Növényről képek: http://kepfeltoltes.hu/view/160711/2016 ... es.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/view/160711/2016 ... es.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/view/160711/2016 ... es.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/view/160711/2016 ... es.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/view/160711/2016 ... es.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/view/160711/2016 ... es.hu_.jpgÜdv a fórumon ! A halaidat egyfajta stressz érte , hiszen az algaevők territoriális természetük miatt nehezen szokják meg az új vagy megbolygatott környezetet. A fehér kövek valóban mésztartalmúak , de egy pár ilyen kő sok lágyabb vízfrissítéssel elviselhető , bár valóban tanácsosabb lenne bazaltra , vagy valamilyen más őskőzetre cserélni a dekorációt. A növényeknek az apróbb kvarchomok lenne a megfelelő. 4-5 mm es kavicsban nem tudnak a gyökerek könnyen terjeszkedni . A közönséges folyami homokkal is megfelelőbb , illetőleg a 04, 1,2 mm -e s kvarchomok . A szélesebb levelű növényeket - amelyben a szájszerveikkel meg tudnak kapaszkodni - nem fogják életben hagyni az algaevőid . Ajánlatosabb rotala , Bacopa vagy hydrophylla fajokra lecserélni a mostani növényeidet . Természetesen az Anubiasok sem maradhatnak ki a felsorolásból Alacsonyabb növésű fajok a amelyek feldobnák a látványt a cryptocorine jöhet számításba . Nem ártana a világítást legalább T5 re lecserélni .
2016. július 11., hétfő 21:23 |
|
|
amongthepeople
|
Sziasztok. 2 hete foglalkozok akváriummal. Pontosabban egy átruházott akváriummal. Előtte semennyire nem foglalkoztam velük. így hát teli vagyok kérdésekkel ,leginkább problémákkal. Nagyon jól esne egy kis útba igazítást. Az akvárium: 240L akvárium, külső szűrővel , levegőztetővel. halállomány kb.:18 db. 2db algaevő harcsa , 3db vitorlás ,2db csuka,1db Jávai csíkhal, 1db Neon, pár darab Guppi és néhány hasonló méretű disz hal. Víz.: Csapvíz , Neptun szerint 15-16 keménységű, 8 körüli PH, CO2 egyenlőre csak tabletták. Egyenlőre ennyit tudok csak róla mondani. Algásodást nem tapasztalok. Aljzat: kvarc(?) homok. Egy fehér lyukacsos díszkő (gondolom mész tartalmú lehet, ezért nem sokáig szeretném benne hagyni), pár db fekete pala. 2db vasfa. Világítás: 2db T8 cső, egyik fehéren másik lilán világit gondolom a kalvin miatt a lila a növényeknek és a fehér a halaknak. 10-22ig világítanak. Szóval a kérdések/problémák: -Aljzat: Szeretném lecserélni aljzatot 4-6mm es barna kavicsra, a növények köré égetett agyagra és egy elkülönített részen 2-3 mm kvarcra. Ez mennyire tökéletes? (Tervezet állatok , Maláj tornyos csiga, 10db neon, 3db algaevő harcsa, 5db guppi. ) -A meglévő algaevő harcsák (valószínűleg hímek) a talajporszívózás, 1/3dos vízcsere, visszavágott betegnövények óta csak etetéskor jönnek elő, előtte folyamatosan "szaladgáltak" lehet-e vmi baj? Vagy csak este aktívak? -A legnagyobb problémám a növények. 4db növény van benne. 2db növény sárgák, lyukacsosak, lyukak széle barna. 1db sötét barna foltos. Nem tudom sajnos megmondani a nevüket. Vásároltam bele egy Fodros levelű vízikehelyhet. Vettem hozzá lyukacsos virágtartó edényt, JBL növénytalajt, táptalajt. Ő speciel nem sárgul csak kezd lyukasodni a közepe és a szélei. Nagyon bosszant ,hogy vmi nincs a helyén. Remélem tudtok segíteni ,hogy helyre álljon a rendszer, vagy inkább jobb legyen. Növényről képek: http://kepfeltoltes.hu/view/160711/2016 ... es.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/view/160711/2016 ... es.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/view/160711/2016 ... es.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/view/160711/2016 ... es.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/view/160711/2016 ... es.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/view/160711/2016 ... es.hu_.jpg
|
2016. július 11., hétfő 21:03 |
|
|
Johnifiú
Csatlakozott: 2014. november 20., csütörtök 19:59 Hozzászólások: 509 Tartózkodási hely: Sopron
|
papó írta: Johnifiú írta: papó írta: Johnifiú írta: papó írta: Johnifiú írta: Johnifiú írta: papó írta: Tudsz mérni nitrátot ? Már csinálom is őszintén szólva nulla. Ezt nem igazán értem. Mert szoktam közbe mérni. 5-10 szokott lenni. Akkor fel kellene tornáznod 10 közelire és azután pár nap múlva meglátjuk . akkor csak a nitrátot tolom fel mert most vettem vissza a macroból picit, mert már algásodtunk . De akkor foszfátot is mérned kellene . 0,2 Akkor lehet a macrot emelni .. Az a tuti . Rendben köszönöm
|
2016. június 29., szerda 4:18 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
Johnifiú írta: papó írta: Johnifiú írta: papó írta: Johnifiú írta: Johnifiú írta: papó írta: Tudsz mérni nitrátot ? Már csinálom is őszintén szólva nulla. Ezt nem igazán értem. Mert szoktam közbe mérni. 5-10 szokott lenni. Akkor fel kellene tornáznod 10 közelire és azután pár nap múlva meglátjuk . akkor csak a nitrátot tolom fel mert most vettem vissza a macroból picit, mert már algásodtunk . De akkor foszfátot is mérned kellene . 0,2 Akkor lehet a macrot emelni .. Az a tuti .
2016. június 28., kedd 20:14 |
|
|
Johnifiú
|
papó írta: Johnifiú írta: papó írta: Johnifiú írta: Johnifiú írta: papó írta: Tudsz mérni nitrátot ? Már csinálom is őszintén szólva nulla. Ezt nem igazán értem. Mert szoktam közbe mérni. 5-10 szokott lenni. Akkor fel kellene tornáznod 10 közelire és azután pár nap múlva meglátjuk . akkor csak a nitrátot tolom fel mert most vettem vissza a macroból picit, mert már algásodtunk . De akkor foszfátot is mérned kellene . 0,2
|
2016. június 28., kedd 20:10 |
|
|