Pontos idő: 2024. november 30., szombat 0:59

Hozzászólás a témához  [ 2385 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 239  Következő
 Kérdések 
Szerző Üzenet
Adminisztrátor

outsider írta:
Köszönöm a tanácsokat.

A hínárok most lettek 'frissítve'. Elég strapabíró növény, egyedül az öregebb részei nem bírták hosszabb távon a leveleiken a lerakódásokat, az algát.
A 'nagy algavész' idején vágtam le róla friss, hajtásokat, és egy vödörben tároltam őket. Most ezek lettek beültetve a régiek helyére. A Ludwigia jól érzi magát, talán most ők vannak a legjobb formában.
Az öregebb hínárok nem bírják a lepedéket, én meg nem tudom eltüntetni. 30% vizet szoktam cserélni, most lehet fogok többet, aljzattisztítással együtt hátha segít.
Meg beszerzek egy levegőpumpát is...
Ezt a makrót milyen néven kell keresni?

Ha Tf tápot használsz akkor Tf macro néven .

2017. február 22., szerda 22:21

Köszönöm a tanácsokat.

A hínárok most lettek 'frissítve'. Elég strapabíró növény, egyedül az öregebb részei nem bírták hosszabb távon a leveleiken a lerakódásokat, az algát.
A 'nagy algavész' idején vágtam le róla friss, hajtásokat, és egy vödörben tároltam őket. Most ezek lettek beültetve a régiek helyére. A Ludwigia jól érzi magát, talán most ők vannak a legjobb formában.
Az öregebb hínárok nem bírják a lepedéket, én meg nem tudom eltüntetni. 30% vizet szoktam cserélni, most lehet fogok többet, aljzattisztítással együtt hátha segít.
Meg beszerzek egy levegőpumpát is...
Ezt a makrót milyen néven kell keresni?

2017. február 22., szerda 22:17
Adminisztrátor

Igen , jó lenne egy pár mili macro hetente , de a növényválasztás nem a legjobb egy ekkora akváriumhoz . A Ludwigia is szeretne megnőni .

Az átokhínár is / bár eleinte jó szolgálatot tesz a betelepítése / .

2017. február 22., szerda 21:45

Következő vízcsere alkalmával beiktatok egy aljzattisztítást is. Sok a lepedék a leveleken, amit leginkább növényi bomladékdarabkáknak tippelek.

2017. február 22., szerda 21:18

Sima kavics aljzat, ültetéskor összesen 7 db JBL tápgolyó ment bele a gyökereseknek.

2017. február 22., szerda 21:00

A lámpatartóm még készülőben Addig ki van emelve a fedél...
A növényeket csak nagyjából tudom, hogy micsodák, illetve képek alapján netről nézegetve az alábbi tippjeim vannak.

Ludwigia repens - amelyik a felszín fölé nő...
Cryptocoryne wendtii braun - két szélen elől
Microsorium pteroptus - talán, középen hátul
Micranthemum umbrosum - kicsit előrébb középen, de ez elég gyenge tipp...

Meg persze átokhínár.

Nemrég álltam vissza algamentesítésről, néhány növény megsínylette kicsit a kevés fényt...

Első aksi, december végén indult.

Kép

Kép

Kép

2017. február 22., szerda 20:58
Adminisztrátor

outsider írta:
Felszíni hártya ellen mit javasoltok?
A szűrő fodrozza eléggé a vizet. Külön levegőztetés nincs.
Korábban a Carbo eltüntette (legalábbis én annak tulajdonítottam).
Nem változtattam az adagolásán.
A víz alapvetően tiszta, néhol maradt még egy kis barna alga, meg elvétve fonalas.
A szűrő jelenleg hátul, a hosszú oldal jobb oldalán van. A hártya alapján a bal oldalán, egy 5-8 centis részen nem forog a víz.
A rövid oldara nem szívesen tenném a szűrőt, csúnya lenne (meg a készülő lámpatartónak is útban lenne...).
Esetleg hátul középen a jelenlegi hártya mozgása alapján jobban kiforgatná az egész felületet.
De nem feltétlenül a felszínmozgással van összefüggésben. A szűrő előtt, ahol a legnagyobb a mozgás, ott is van hártya. Ha feljebb vettem az áramlást, akkor sem változott. Azt se akartam, hogy elfújja a növényeket.

A planter mellé kéne még valami 'makró' táp? Többeteknél olvastam.
A plantert előírás szerint napi szinten adagolom...

A hártya nem feltétlenül jelenti valaminek a hiányát , inkább valaminek a többletét .
Mindenképp az akvárium gázcseréjével , anyagcseréjével kell keresni az összefüggést , és még azut sem jelenti hogy valami feltétlen rossz.
Talán az oxidáció kevés a kialakult baktérium réteg számára , amely a víz felszínén alakul ki , de pont azért , hogy valamit a bacik eltüntessenek .
Ezek lehetnek növényi cukrok , fehérje maradványok .
Egy éjszakai levegőztetés sokat segít , de erre szolgál a fezsínleszívó is / Eheim skim 350 /
A macro adagolása lehet indokolt de más szempontok alapján .
Ehhez jó lenne látni az akváriumodat .

2017. február 22., szerda 20:39

Felszíni hártya ellen mit javasoltok?
A szűrő fodrozza eléggé a vizet. Külön levegőztetés nincs.
Korábban a Carbo eltüntette (legalábbis én annak tulajdonítottam).
Nem változtattam az adagolásán.
A víz alapvetően tiszta, néhol maradt még egy kis barna alga, meg elvétve fonalas.
A szűrő jelenleg hátul, a hosszú oldal jobb oldalán van. A hártya alapján a bal oldalán, egy 5-8 centis részen nem forog a víz.
A rövid oldara nem szívesen tenném a szűrőt, csúnya lenne (meg a készülő lámpatartónak is útban lenne...).
Esetleg hátul középen a jelenlegi hártya mozgása alapján jobban kiforgatná az egész felületet.
De nem feltétlenül a felszínmozgással van összefüggésben. A szűrő előtt, ahol a legnagyobb a mozgás, ott is van hártya. Ha feljebb vettem az áramlást, akkor sem változott. Azt se akartam, hogy elfújja a növényeket.

A planter mellé kéne még valami 'makró' táp? Többeteknél olvastam.
A plantert előírás szerint napi szinten adagolom...

2017. február 22., szerda 19:39

Nekem egy Eheim Liberty 200 akasztós szűrő van rajta, kb 8 dl Matrix Trop-al töltve. Ha ki van kapcsolva, mindig kb félig leürül a tartálya. (Ettől függetlenül gond nélkül újraindul, nem levegősödik be.) Ez se feltétlenül jó a baciknak.

Bár a szűrő még új, nincs beállva. A gyári "szettes" szűrő szivacsát is beletettem, hátha "kultúrálódik" az új.
Bár szerintem az csak mechanikai szűrést csinált.

Az a baj az áramszünettel, hogy ezt most tudom, hogy 1 óra volt, mert vége. De sosem lehet tudni meddig tart még :)

Néztem szünetmentes tápokat, elég húzósak...

2017. február 21., kedd 19:35

outsider írta:
Áramszünet esetére van bevált forgatókönyv? Ma hajnalban volt egy 1 órás. Pont felébredtem. A razbórák már kissé halványak voltak, és nem voltak fürgék sem, de túlélték. Nettó 30 liter, relatíve sok növénnyel. Akasztó szűrőm van, gond nélkül újraindult. Esetleg egy elemes levegőztető vészhelyzetre? Mondjuk ha nem vagyok itthon, bukó...

Szerintem egy óra nem a világ de max egy pc-s szünetmentes.
Egy kisebb is órákig kiszolgálja a szűrödet.
Ennél nálunk sokkal durvább volt anno.
Az élyszaka közepen órákig hol volt hol nem a vellany.
Szegény eheim rotorja minden indulásnál csak kattogott.
Már vártam mikor törik ketté a kerámia tenglye vagy a lapátok...

2017. február 21., kedd 16:59
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 2385 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 239  Következő