Pontos idő: 2024. november 29., péntek 19:39

Hozzászólás a témához  [ 114 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Következő
 ALGÁK 
Szerző Üzenet

Köszi N-dee az újabb hasznos bejegyzést, most már lassan mindenből lesz ilyen kis összefoglalás. ;)

2011. október 6., csütörtök 17:50

Gyártottam egy kis írást az algákról is általánosságban. Esetleg találhattok benne valami újat is a számotokra, ha nem az sem baj, akkor csak simán köszönöm, hogy elolvastad ;) :oops:

Hogyan kerülnek és miért is vannak algák az akváriumunkba?

Alga spórákat bevihetünk növényekkel, tereptárgyakkal, aljzatokkal, élőlényekkel stb. a kis „zárt” ökológiai rendszerünkbe, de még a csapvizünk és a levegő is tartalmaz spórákat. Ezen okokból kifolyólag a lehetetlenséggel egyenlő, hogy akváriumunk „steril”, algáktól mentes környezet lehessen. Azonban ez ellenőrzött körülmények között nem kell, hogy számunkra problémát okozzon sőt, az egyes algafajok nagyon jó indikátor szerepet töltenek be akváriumunkban, mivel hirtelen elszaporodásuk egyértelműen a kialakult egyensúly megbomlását jelzi.

Tehát nem az a célunk, hogy algamentes akváriumot hozzunk létre(mivel ilyen nincs is), hanem az algák jelenlétét olyan mértékig csökkentsük, hogy az akváriumunk esztétikumát ne befolyásolhassa.

Miért is szaporodnak el néha zavaró mértékben algáink. A régi nézetek szerint, ezt a jelenséget a túlzott növényi tápanyagszinteknek(első sorban a magas foszfát szintnek) tulajdonították, de ez nincs, vagy csak közvetve van hatással az algásodás kiváltó okára.
Az algák megfékezéséhez két nagyon fontos dolgot kell elérnünk kis élővilágunkban az egyik, a növények legjobb kondícióban való tartása a másik, akváriumvizünk kémiai/biológiai paramétereinek és tápanyagszintjeinek ideális értékekre történő beállítása és stabilan tartása. A két dolog szorosan összefügg egymással, az egyik tényező rossz irányba történő megváltozása, rántja maga után a másikat is és már kész is a melegágy az algák számára.

Növényeink jó kondíciója azért fontos mert, ha nem fejlődnek rendesen, folyamatosan sárgulnak és nem természetes mértékben hullajtják leveleiket, akkor a bomlásuk melléktermékeként ammóniával és származékaival terhelik vizünket, mely vegyületek a túlzott algásodás alapkövei. Nem mellékesen az egészséges flóra, rengeteg káros anyagot képes eltávolítani vizünkből, tehát akváriumunk biológiai/kémiai tisztaságában is nagy szerepet játszhat, ha jól fejlettek a növényeink. Élőlényeink túletetését is kerüljük, illetve lehetőségeinkhez mérten tartsuk minél tisztábban akváriumunk aljzatát is, mert a felesleges táplálék maradványok és a mulm rothadása is rengeteg ammóniát termel. Növényeink megfelelő kondíciójához elengedhetetlen a számukra nagyjából ideális környezet(hőmérséklet, pH, vízkeménység, CO2 igény, világítás stb.) megteremtése, tehát lehetőleg annak megfelelően válogassuk őket össze, hogy minden egyes fajnak körülbelül hasonló feltételekre legyen szüksége. Ha ezen tényezők rendben vannak, akkor tápozásunkra kell még odafigyelni, hogy jól hasznosítható legyen növényeink számára, tehát ne alakuljon ki semmiből hiány illetve többlet, mert az egy másik elem korlátozott felvételét eredményezheti. Azaz tápozásunknak mindig megfelelő arányban kell tartalmaznia a szükséges elemeket, ellenkező esetben növényeink romlásnak indulnak.

Vizünk kémiai paramétereinek beállítása és stabilan tartása szintén fontos tényező. Kerüljük a pH, fotoszintézis időszakára eső túlzott ingadozását, ezt két dologgal érhetjük el, az egyik a növényes akváriumokban elengedhetetlen CO2 befecskendezés, a másik a kH 4-6nk° körüli beállítása, ugyanis ez az érték szintén stabilabb pH-t eredményez. A nem kimondottan növényes akváriumokban a pH-t egyéb vízkezelő szerekkel és szűrőanyagokkal(pl. tőzeg) is csökkenthetjük/stabilizálhatjuk. A hőmérsékletnek szintén fontos szerepe van egyrészt a növényink, élőlényeink számára ideális értéken való tartása miatt, másrészt a lebontó baktériumok is érzékenyen reagálnak ezen érték ingadozására, akár csak a pH változására. Lebontó baktériumaink számára ugyan úgy meg kell teremteni a nagyjából ideálisnak mondható feltételeket mind vizünk paramétereivel, mind a megfelelő szűrővel/szűrőközegekkel és aljzattal, hiszen akváriumunk biológiai tisztítását - azaz az ammónia, ammónium, nitrit stb. eltávolítását – ezek a baktérium telepek végzik.

Fentiekből kiderül, hogy a magasabb tápanyagszintek miért is csak közvetve játszanak szerepet az algák túlzott elszaporodásában. Az elsődleges ok a magas ammónia szint, hiszen ez a biológiai/kémiai/tápozási egyensúly megbomlását jelzi és az algák az ammónia származékokat fokozottabban tudják hasznosítani a fejlődésükhöz, mint a magasabb rendű növények. Ha fokozott ammónia termelés alakult ki, ez azt is jelentheti, hogy növényeink valamiért nem tudnak ideális ütemben fejlődni és a szöveteik bomlásnak indultak. Mivel nem fejlődnek rendesen, ezért a tápanyagokat sem képesek megfelelő arányban felvenni, azaz valamiből lesz felesleg, amiket az algák viszont a saját hasznukra fordíthatnak. Az pedig, hogy növényeink miért nem fejlődnek megfelelő ütemben a rossz vízparaméterekre, nem ideális környezet megteremtésére és a nem megfelelő arányokkal rendelkező tápozásra vezethető vissza.

Az algák elleni harcban a különböző algairtó szerek, UV szűrők és egyes hal, garnéla, csiga fajok is a segítségünkre lehetnek, de ne feledjük el, hogy ezek csak tüneti kezelésre valók és csak átmenetileg/látszólag oldhatják meg a jelenséget. Ahhoz, hogy hosszú távon viszonylag algamentes akváriumot tarthassunk fenn, mindig a kiváltó okot kell megkeresnünk és legjobb tudásunk szerint orvosolnunk kell a problémát.

2011. október 6., csütörtök 17:02

SlyChocolate írta:
Illetve egy oldalra helyezném a szűrő szívó és nyomó ágát.

Ez megoldható, lehet mindjárt nekiesek, bár nem tudom, hogy mennyire lesz látható változás, mivel a szívó oldal a hátfal mögött van, előtte egy rács, tehát azon keresztül, a bal oldalon van egy kb 5-6cm-es függőleges rács, amire moha van futtatva, meg felülről tud szívni.

SlyChocolate írta:
Mivel megy a CO2 így mindenképp legalább 0.7-0.8Watt/literre fel lehetne tolni a fényerőt. Amit 6000 Kelvin körüli csövekkel tennék.

Nekem is ez a tervem, csak nem csövekkel. LED-ben gondolkodom most minden képen. Így nem nagyon tudunk ilyen arányokról beszélni, de terv szerint 40db 1W-os 6-7000K-es Power LED-el tervezem megvilágítani. Ez remélem 2 héten belül el is készül, legalább az akvárium hátsó részére. Mert megint halálra van ítélve a mohám, mivel 55cm a jelenlegi cső, az akvárium meg 80cm, így a két szélén nem igazán kapnak fényt és barnulnak el folyamatosan. Valószínűleg újra kell majd kötöznöm.

2011. szeptember 30., péntek 10:27

Nemrég beszéltem papó-val, ellátott egy csomó hasznos tanáccsal, már most látom a fényt az alagút végén.

2011. szeptember 30., péntek 10:17

SlyChocolate írta:
Amit szerintem első körben érdemes lenne átfutni az ez a topic.
http://forum.tropicalfish.hu/viewtopic.php?f=13&t=20
Tegnap épp az algásodás és a tápozás viszonyáról volt szó.

Köszi megnézem.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára HoZee 2011. szeptember 30., péntek 10:19-kor.

2011. szeptember 30., péntek 10:16

Üdv a fórumon.
Amit viszont személy szerint egyből megtennék.
A gyári töltetek közül az alul lévő mach pro-t kivenném helyére Sera Siporaxot tennék.
Illetve egy oldalra helyezném a szűrő szívó és nyomó ágát.
Mivel megy a CO2 így mindenképp legalább 0.7-0.8Watt/literre fel lehetne tolni a fényerőt. Amit 6000 Kelvin körüli csövekkel tennék.
Este felé jönnek majd a Mesterek és szerintem rendesen ki vesézik Neked a helyzetet és azt, hogy mit kellene változtatni.
Amit szerintem első körben érdemes lenne átfutni az ez a topic.
http://forum.tropicalfish.hu/viewtopic.php?f=13&t=20
Tegnap épp az algásodás és a tápozás viszonyáról volt szó.

2011. szeptember 30., péntek 9:42

Sziasztok,

segítségeteket szeretném kérni alga ügyben.
Akváriumom 2011.05.22.-én lett indítva. Kezdetben barna algám volt, de a néhány hét után betelepített Oto-k és Amanok elintézték a sorsát. Azóta folyamatosan van zöld pont algám a hátfalon, köveken, üvegen, valamint staghorn a brasiliensisen, meg talán most nemrégen megjelent kevés ecset a köveken. Kb. 2 hónapja betettem 2db sziámi algaevőt mielőtt elmentem Japánba. Egy hét után mikor hazajöttem meglepődtem hogy a staghorn nagy része eltűnt, de mivel a mohámat is csipkedték ezért kikerültek. Aztán lecseréltem a T5 világítást 6-7000K-es ledesre és láthatóan kezdett helyrejönni az algám. Kezdett kizöldülni a brasiliensis, egyáltalán nem volt zöld pontalgám, de sajnos nem is volt tökéletes és egy hónap után tönkrement így visszakerült a T5 és minden a régi.
Tegnap atti76-tal történt hosszasabb beszélgetést követően mértem nitrát és foszfát szintet az akváriumban. A mérést Tetra csepegtetős teszttel végeztem, aminek az eredménye NO3 kb. 20, PO4 kb. 5. Valószínűleg ez is okozza az alga problémámat.
Amit az akváriumról tudni kell:
Akvárium mérete 126l ebből kb 100l víz, a többi talaj dekoráció, stb.
Tápozás kezdetek óta napi 5ml GA micro, 5ml GA macro 5ml Easy Carbo
Vízcsere heti 50% Seachem Prime-al kezelve
Világítás 2x24W Osram 865 T5 (tudom hogy ez kevés, folyamatban is van az új építése), 12:00-tól 20:00-ig megy
CO2 Sera Setamic-kal adagolva pH7-re. Egyébként kb. 1,5 bubi/sec. Drop checker szép lime zöld. Beoldás eddig UP AQUA In Line diffivel ment, most bekerült egy AM 1000-es reaktor, 9:00-tól 20:45-ig megy.
Vizem elég kemény olyan 17-18-as szintén Tetra csepegtetőssel mérve.
Szűrést egy EHEIM 2075 végzi gyári töltettel jobb hátulról hátfal mögött szív, bal oldalról esőztet víz alatt kb. 2cm-el.
A növények alatt JBL AquaBasis Plus van felette Manado, emellett 7+13 golyók lenyomkodva.

Növények: Lilaeopsis brasiliensis, Staurogyne repens, Vesicularia dubyana 'Christmas', Hydrocotyle verticillata, Fissidens fontanus, Bacopa australis
Halak: 5-6db Macrotocinclus affinis, 25db Hyphessobrycon amandae, 10db Corydoras pygmaeus,
Garnélák: kb. 100db Neocaridina heteropoda 'wild', 10db Caridina multidentata
Csigák: 5db Anentome helena

Jelenleg így néz ki:

Kép

Tehát segítséget szeretnék kérni, hogy ki mit javasol, mit kéne változtatnom, hogy így 4 hónap után végre algamentes legyen az akváriumom.
Remélem minden infót leírtam, ha van kérdés jöhet bátran.
Köszi előre is.

2011. szeptember 30., péntek 8:31
Adminisztrátor

Dredd107 írta:
Szia!

A közelmúltban felvetett probléma úgy néz ki, hogy a tanácsok betartása mellett kezd megoldódni (O2 este ill nitrivec). Köszönöm. Kérdésem, hogy a növényeken megjelent barna algák eltávolítására csak az olló és az "ottók" adnak útmutatást? Esetleg van más megoldás is?

Köszönettel

Sajna csak olló -ecset -fogkefe és "ottók".
Ellenben légy türelemmel , mert pár nap alatt eltűnhet az alga pont olyan gyorsan , ahogyan megjelent.
Szombaton -ha megérkezik - lesz egy kis meglepetés , erre a problémára is ;)

2011. szeptember 3., szombat 17:34

Szia!

A közelmúltban felvetett probléma úgy néz ki, hogy a tanácsok betartása mellett kezd megoldódni (O2 este ill nitrivec). Köszönöm. Kérdésem, hogy a növényeken megjelent barna algák eltávolítására csak az olló és az "ottók" adnak útmutatást? Esetleg van más megoldás is?

Köszönettel

2011. szeptember 3., szombat 16:41
Adminisztrátor

Dredd107 írta:
Üdvözletem!

A hetekben sikerült az 54 L aksim mellé nagynyomású CO2 rendszer beállítása. Mivel a megvilágítás 15 W volt így a W számot növeltem. Beépítésre került egy powercompact 36 W-os fénycső 6500 K illetve működik mellett továbbra is a 15 W sylvania fénycső. Addig míg a 15 W működött a CO2 mellett nem volt probléma a barna algával. Igaz a növényeken nem látszott, hogy bubiznak. A "fejlesztést" követően a növények igen-igen elkezdtek bubizni azonbap pár nap alatt megjelent a barna alga a növényeken illetve az aksi falán. Segítséget szeretnék kérni, hogy mi lehet a kiváltó ok. Gondolok arra, hogy erősebb fény mellett egy kis ammónia jelenléte is okozhat ilyen problémát, a gyengébb megvilágítás mellett oedig nem volt mérvadó az ammónia mennyisége.

Köszönettel a válaszokat!

A kiváltó ok , hogy felbillent a biológiai egyensúly az akváriumodban.
Úgy tudsz rajta változtatni ha éjszakára beiktatsz a rendszerbe egy finom porlasztású levegőztetőt.
Jó lenne vagy 2-3 napig Sera nitrivec-et adagolni az akváriumhoz.
Az okát szombaton elmondom ;)
.

2011. szeptember 1., csütörtök 14:44
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 114 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Következő