Szerző |
Üzenet |
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Papó tehát ha jól értelek itt nem a nitrát-foszfát mennyisége a lényeg hanem az egymáshoz képest az arányuk? Vagy az is számít mennyi van a vízben? Van erre valami szabály mondjuk pl. 1 liter vízben mennyi legyen a nitrát és mennyi legyen a foszfát mennyisége? Jah és még egy kérdés most ugye a erről a foszfátról van szó (PO4)? Hisz foszfát is lehet sokféle.
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2011. április 25., hétfő 18:01 |
|
|
HUGO
Csatlakozott: 2010. február 9., kedd 22:12 Hozzászólások: 2030 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Igazság az hogy még sose mértem
_________________ Pé.Zoli
|
2011. április 25., hétfő 14:55 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
HUGO írta: Húúú. Ez nekem kínai amit itt írosgattok Kémia sose volt az erősségem! Tehát. Papó, folyamatosan méred az aki vizet és úgy kevered a macrot? Néha nálam is felbukan a fonalalga. Lehet valamiből többet kevergetek?! "folyamatosan méred az aki vizet és úgy kevered a macrot? " Ha valami probléma van akkor mérek . Persze a néha kicsit elhanyagolom és csak akkor változtatok ha már nagyon szembetünő a baj. Aztán olyan is van , hogy tudom mi a baj , de nem változtatok ... időhiány -trehányságstb-miatt. Viszont legalább tudom , hogy mi nem stimmel
2011. április 25., hétfő 14:15 |
|
|
HUGO
Csatlakozott: 2010. február 9., kedd 22:12 Hozzászólások: 2030 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Húúú. Ez nekem kínai amit itt írosgattok Kémia sose volt az erősségem! Tehát. Papó, folyamatosan méred az aki vizet és úgy kevered a macrot? Néha nálam is felbukan a fonalalga. Lehet valamiből többet kevergetek?!
_________________ Pé.Zoli
|
2011. április 25., hétfő 13:45 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Oksa akkor itt.
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2011. április 25., hétfő 12:05 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
SlyChocolate írta: Még emésztem az infókat. Pm-ben kereslek ha bármi kérdésem lenne nehogy valaki újra meglopjon minket. Esetleg magáénak állítsa be az egész módszert. Nyugodtan kérdezhetsz itt
2011. április 25., hétfő 12:03 |
|
|
SlyChocolate
|
Még emésztem az infókat. Pm-ben kereslek ha bármi kérdésem lenne nehogy valaki újra meglopjon minket. Esetleg magáénak állítsa be az egész módszert.
|
2011. április 25., hétfő 11:55 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
SlyChocolate írta: papó írta: Ha a táblázatot használjuk a legtöbb algaprobléma megoldódik. Csak akkor veszem elő , ha valami probléma jelentkezik. Ha valami nem stimmel , akkor mérek egy nitrát és foszfát értéket. Vízcsere után újra és ekkor szoktam változtatni a macro összetételén . Érdemes pont ezért az alapanyogból -kálium foszfát, kálium nitrát stb- törzsoldatot készíteni és bármikor változtatható az arányuk. Kovkával üziztem ez ügyben mert engem is érdekel ez a dolog és gondolom nem sértődik meg ha az általam Neki küldött üzit ide bemásolom. " Tehát ahhoz, hogy működjön a dolog rendszeresen tesztelni kell mind a nitrát mind a foszfát szintet? Az 1:3 arányt, hogy értsem? Egy rész nitrát és ennek a háromszorosa a foszfát vagy fordítva? Vagy ha a nitrát és a foszfát értéket elosztom egymással az legyen 0.3333... tehát annyi mint amikor az 1-et osztom 3-mal? Jah és melyik értéket kell melyikkel osztani? A másik fontos dolog! Mivel és milyen sűrűn teszteled a vizet, cseppteszttel vagy valami tárcsás tartós teszttel ami a vízben van? További kérdés: Ha ezek az értékek változnak mikor mit kell tenni, hogy az alga inváziót elkerüljük? "Szóval csak ennyi kérdésem lenne a témában. Lehet hülyeségeket kérdeztem? Az arányt elnézthetted A helyes arány az 1:10. Tehát 1foszfát : 10 nitrát. Valamivel kevesebb foszfátot szoktam keverni , ha élőlények -értem alatta , halak stb.- vannak az akváriumban , hiszen az etetéssel valamennyivel nő a foszfát . Tapasztalatom szerint a foszfát inkább az előidézője a szakállas algáknak, melyektől nehezebb megszabadúlni. Ezért inkább az 1: 12 ill. 1: 13 arányt használom. Mérni csak akkor szoktam -és változtatni - ha valami probláma mégis van, amit ugye mink is okozhatunk-egy kis túletetés stb-.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára papó 2011. április 25., hétfő 13:40-kor.
|
2011. április 25., hétfő 10:55 |
|
|
SlyChocolate
|
papó írta: Ha a táblázatot használjuk a legtöbb algaprobléma megoldódik. Csak akkor veszem elő , ha valami probléma jelentkezik. Ha valami nem stimmel , akkor mérek egy nitrát és foszfát értéket. Vízcsere után újra és ekkor szoktam változtatni a macro összetételén . Érdemes pont ezért az alapanyogból -kálium foszfát, kálium nitrát stb- törzsoldatot készíteni és bármikor változtatható az arányuk. Kovkával üziztem ez ügyben mert engem is érdekel ez a dolog és gondolom nem sértődik meg ha az általam Neki küldött üzit ide bemásolom. " Tehát ahhoz, hogy működjön a dolog rendszeresen tesztelni kell mind a nitrát mind a foszfát szintet? Az 1:3 arányt, hogy értsem? Egy rész nitrát és ennek a háromszorosa a foszfát vagy fordítva? Vagy ha a nitrát és a foszfát értéket elosztom egymással az legyen 0.3333... tehát annyi mint amikor az 1-et osztom 3-mal? Jah és melyik értéket kell melyikkel osztani? A másik fontos dolog! Mivel és milyen sűrűn teszteled a vizet, cseppteszttel vagy valami tárcsás tartós teszttel ami a vízben van? További kérdés: Ha ezek az értékek változnak mikor mit kell tenni, hogy az alga inváziót elkerüljük? "Szóval csak ennyi kérdésem lenne a témában. Lehet hülyeségeket kérdeztem?
|
2011. április 25., hétfő 10:35 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
Ha a táblázatot használjuk a legtöbb algaprobléma megoldódik. Csak akkor veszem elő , ha valami probléma jelentkezik. Ha valami nem stimmel , akkor mérek egy nitrát és foszfát értéket. Vízcsere után újra és ekkor szoktam változtatni a macro összetételén . Érdemes pont ezért az alapanyogból -kálium foszfát, kálium nitrát stb- törzsoldatot készíteni és bármikor változtatható az arányuk. Még valami nagyon fontos: alacsonyan próbálom tartani az értékeket , hiszen ha az egyik összetevőből sok van akkor a másikból is egyre több kell. Néhány nyomelem nehézkesen távolítható el az akváriumból , ezért később nehéz korigálni . Lebegjen a szemetek előtt a dézsa példája : http://andreasmgross.de/text/Bild:Minimumgesetz.jpgAmi túlcsordul az problémát okoz .
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára papó 2011. április 25., hétfő 10:38-kor.
|
2011. április 25., hétfő 10:28 |
|
|