Papónak ígértem egy naplót az akváról, most gyorsan megpróbálom pótolni ezt az elmaradásomat. Aki figyelemmel kísérte a HAC versenyt, találkozhatott az akvával. Az előkelő 14. helyet sikerült megkaparintanunk. Szép teljesítmény ahhoz képest, hogy hogyan is indult az akvárium.
Úgy történt, hogy indítottam egy projektet Mandala néven, ami indítás után sajnos tönkrement egy irgalmatlan algatámadásnak köszönhetően, amit nagy valószínűséggel a talaj újrafelhasználása okozott. Nem szedtem ki az akvából, csak elegyengettem, majd erre ment az új hardscape úgy, hogy friss talajt nem töltöttem rá. A táptalaj felkavarodhatott az egyengetést követően és szerintem ez tette tönkre a próbálkozást. Nem volt mit tenni, szét kellett szednem, hogy a még meglévő növényeket meg tudjam menteni.
Ekkor jött egy mentőöv, ugyanis Fazekas István fórumtársunk épp nélkülözni tudott nagyobb mennyiségű ricciát, és elegendő szűrőhomokot (aljzatnak) egy új projekt indításához:
Adatok:
Akva: kb. 60l.
Szűrés: Eheim 2224
CO2: Nagy nyomású házilag összerakott rendszer, DIY reaktorral
Világítás: PowerCompact 55W
Aljzat: szűrőhomok (táptalaj nélkül)
Kövek: ADA Fuji
Tápozás:
Micro: házilag kevert
Macro: házilag kevert
Flóra:
Riccia Fluitans, Glossostigma Elatinoides, Bolbitis Heudelotii, Microsorum Pteropus "Narrow", Microsorum Pteropus "Needle leaves", Rotala Rotundifolia, Hemianthus Micranthemoides, Hydrocotyle sp. Japan, Staurogyne Repens, Eleocharis Parvula, Echinodorus Tenellus, Vesicularia Dubyana "Christmass",Fissidens Fontanus
Fauna:
Puntius Titteya / Vörös karcsú díszmárna
Hyphessobrycon Amandae / Amanda lazac
Neocaridina Heteropoda / Red Cherry garnéla
Caridina Multidentata / Amano garnéla
Akik még hozzájárultak a megvalósításhoz:
Feleség: sok türelem
IstvanFazekas fórumtárs: növények, hardscape kialakítás, ültetés, jókedv, meg még sokminden
Papó Gábor
: növények, jótanácsok
Remélem nem hagytam ki semmit, már így is elég sokat kellett (copy-paste-elni
)
Indításkor készült néhány kép, de lövésem sincs sajnos, hogy hová mentettem őket, úgyhogy az első kép amit mutatni tudok az akkori, amikor Papótól kaptam növényeket, és bekerültek. Sajnos ezek a növénykék nem bírták a klímát valamiért, pedig a vörösségük nagyon kellett volna az akinak. Papó ezúton jelzem, hogy nem fogadhatok el tőled több növényt ajándékba, mert valamiért ezek nem bírják nálam a kiképzést (egyedül a HC maradt meg még egy régebbi alkalommal). Szóval növényajándék nekem nem lett jó ómen, és ami a legbosszantóbb, hogy ezek a növények másnál szépen nőhetnének akár még most is
A kép:
Második képként jöjjön a HAC-ra nevezett, ekkor tényleg fénykorát élte a növénység, szerintem egyedül a stem-ek nem voltak csúcson. Ez egy nagy visszavágásnak köszönhető, tanultam belőle.
A HAC után megváltoztattam picit az akvárium képét, mert a bal oldalon a Microsorum Needle Leaves már kezdett mindent uralni (2 tő van bent), továbbá a Riccia gyep fogta magát, és Hobbit-lakká alakult, ami nem mutatott valami jól, bár érdekes volt. A gyepet újra kellett raknom, ezért jött a többi átalakítás is.
Képekben:
Átalakítás után pedig ilyen lett az akva:
Hétvégén pedig, készülve arra, hogy végre lesz annyi időm, hogy megírjam ezt a nagymonológot vízcserekor készítettem két képet. Az egyik nyírás előtt, a másik (ki gondolná) nyírás után készült. Ez nagyjából a jelenlegi állapot, a képek vasárnap készültek:
A képek nem a legjobbak és van bent technika meg mifene, de mostanában örülök, ha van időm levakarni az algát az üvegről. Ezért az elmaradás a fórumról is. Azért néha be-benézek, ha nem is írok semmit, rajtatok tartom a szemem.