Pontos idő: 2024. november 30., szombat 3:54

Hozzászólás a témához  [ 19 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2
 vesztegzár a garni-szállóban 
Szerző Üzenet
Adminisztrátor

nebula írta:
HMből került be egy picivel több, de ott már nyírás történt, a hygrot csak átültettem, viszont a microsorum hoz új növényt két helyen is, és a ludwigia sp. is duplára nőtt. :)

"udwigia sp. is duplára nőtt"
Hoppá!
Azt hittem kapott pár új tövet .
Így már fantasztikusnak nevezhető a fejlődés.

2013. október 19., szombat 17:52

HMből került be egy picivel több, de ott már nyírás történt, a hygrot csak átültettem, viszont a microsorum hoz új növényt két helyen is, és a ludwigia sp. is duplára nőtt. :)

2013. október 19., szombat 17:44
Adminisztrátor

Nehéz leszürni a képek alapján a növények fejlődését hiszen elég sok növény ültettél az indulás óta.

2013. október 19., szombat 17:41

hát, tükröződni még mindig tükröződik, ez van :)

Kép
Kép

2013. október 19., szombat 17:37

az elején tettem, de amúgy az első pár csere után sosem szoktam tenni.
mondjuk most pont tettem, mert még van ammónia a vízben:) de amúgy majdnem mindegy, egy hét múlva jön egy akasztós, akkor úgyis újra indul minden.

esetleg valaki fehérváron vagy pesten nem rendelkezik egy pár felesleges anubias nana petite-tel? esetleg egy nagy rakással?:) jövő szombaton megyek pestre, ott át tudnám venni.

2013. október 19., szombat 15:19

nemirtam még a naplódba de a vizcserénél a baktériumot nem emlitetted pedig ez az egyik legfontosabb :D

2013. október 19., szombat 14:10

tegnap előtt végre takarításhoz jutottam, másfél hetes vízcsere-ciklus lett kivételesen. mindenesetre kihajítottam az összes weeping mohát - de találtam közte egy pötty riccardiát, ami meglepően egészséges, ezt megtartottam. a HMet nyírni kellett, bedobtam még két nyesedék myriophyllum matogrossenset. levakartam a barna algát fogkefével a legkomolyabban fertőzött helyekről.
a kísérlet megy tovább, napi fél deci szénsavas ásványvíz. az anubias komoly bubi-csíkokat ereget, a HM is csatlakozik néha, a microsorumok fonákján is ott a gyöngysor, és most nagyon tiszta az egész :)

kár, hogy fotózhatatlan, de megpróbálok majd este sötétben egy tükröződésmentest gyártani.

2013. október 19., szombat 14:03

Jó hangulata van a kicsikének .
A moha mindenesetben így viselkedik míg megszokja az új körülményeket.
Algamentest kívánok csak azért is :D

2013. október 15., kedd 14:18

gondoltam valahol mégiscsak naplóznám ezt.

indítottam pontosan 25 napja egy kis 10 literes medencét, azzal a céllal, hogy átmeneti szállást készítsek egy csapat yellow fire garninak, akik majd a még később készülő 250 literest fogják belakni, de nem akarom addig húzni az időt, amíg elhozom őket.
ez a kis tizes kb. találomra indult, viszont egyre inkább kísérleti area51 kezd lenni, úgyhogy ideje megörökítenem, hogy megmaradjon, mit művelek vele és ez hogyan hat mindenre:)

egy darab 29x16x23-as méretű, 3mm vastagságú medencéről van szó. ehhez egy légpumpás szivacs szolgáltatja a szűrést, jó néhány éves, 11w 4000K csapos FD kompakt a fényárt. az aljzat az europet fekete kvarchomokja, 1-1.5mm szemcseméretű lehet, diallág, bazalt és pár redmoor gally a dekor.
fűtés nincs, nem is lesz, 22-23 fokos a víz így is.

a flóra:
hemianthus micranthemoides
limnophila sessiliflora
saggitaria subulata
hydrocotyle tripartita
anubias nana petite
microsorum needle leaf
microsorum pteropus philippine
ludwigia sp.
vesicularia ferriei weeping

állatok még nincsenek.

tápozás ahogy eszembe jut, 3-4 naponta fél-fél mm KNO3, KH2PO4 és dupla vasas mikro mix. ezen felül napi háromnegyed ml easycarbo.
vízcsere heti 2 liter körül, nagyrészt RO vízzel. tds-t mostanában nem mértem, de 150-200 közt lehet valahol.

a szivacs, mint szűrés, már beindult, csökken az ammónia és megjelent a nitrit is a vízben jó egy héttel ezelőtti mérés szerint.

nagyjából másfél hete belekezdtem egy kísérletbe. minden reggel kap a medence 50ml enyhén szénsavas spar verde ásványvizet:) ennek elvileg agyon kellene algásítania az ingadozó co2 szint miatt a vizet, de ennek egyelőre semmi jelét nem látom. most kezd a diatom megjelenni az alsó kisebb köveken, ami egyáltalán nem meglepő, a fényt tekintve. viszont az anubiasok egész álló nap bubiznak, és a microsorumok levélfonáljain is ott ülnek a szép kerek gyöngycseppek, szóval valami haszna is van. mindenesetre folytatom a kísérletet, kíváncsi leszek a hosszú távú hatásra.

az összes növény jól érzi magát látszólag egyébként, kivéve a weeping, ami csak barnulgat. valószínű a flow hiánya miatt sok neki a carbo, úgyhogy nemsoká mohátlanítás lesz.

kezdés utáni héten így néztünk ki:
Kép

ekkor még volt benne némi pistia stratiotes is, de hamar elrohadt, holott a másik medencében él és virul.

mai állapot:
Kép

bocsánat a képekért :)
közvetlenül az ablak melletti sarokban áll az íróasztalomon, esélytelen normálisat fotózni róla, főleg a tükröződések miatt.

2013. október 15., kedd 13:54
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 19 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2