gondoltam valahol mégiscsak naplóznám ezt.
indítottam pontosan 25 napja egy kis 10 literes medencét, azzal a céllal, hogy átmeneti szállást készítsek egy csapat yellow fire garninak, akik majd a még később készülő 250 literest fogják belakni, de nem akarom addig húzni az időt, amíg elhozom őket.
ez a kis tizes kb. találomra indult, viszont egyre inkább kísérleti area51 kezd lenni, úgyhogy ideje megörökítenem, hogy megmaradjon, mit művelek vele és ez hogyan hat mindenre:)
egy darab 29x16x23-as méretű, 3mm vastagságú medencéről van szó. ehhez egy légpumpás szivacs szolgáltatja a szűrést, jó néhány éves, 11w 4000K csapos FD kompakt a fényárt. az aljzat az europet fekete kvarchomokja, 1-1.5mm szemcseméretű lehet, diallág, bazalt és pár redmoor gally a dekor.
fűtés nincs, nem is lesz, 22-23 fokos a víz így is.
a flóra:
hemianthus micranthemoides
limnophila sessiliflora
saggitaria subulata
hydrocotyle tripartita
anubias nana petite
microsorum needle leaf
microsorum pteropus philippine
ludwigia sp.
vesicularia ferriei weeping
állatok még nincsenek.
tápozás ahogy eszembe jut, 3-4 naponta fél-fél mm KNO3, KH2PO4 és dupla vasas mikro mix. ezen felül napi háromnegyed ml easycarbo.
vízcsere heti 2 liter körül, nagyrészt RO vízzel. tds-t mostanában nem mértem, de 150-200 közt lehet valahol.
a szivacs, mint szűrés, már beindult, csökken az ammónia és megjelent a nitrit is a vízben jó egy héttel ezelőtti mérés szerint.
nagyjából másfél hete belekezdtem egy kísérletbe. minden reggel kap a medence 50ml enyhén szénsavas spar verde ásványvizet:) ennek elvileg agyon kellene algásítania az ingadozó co2 szint miatt a vizet, de ennek egyelőre semmi jelét nem látom. most kezd a diatom megjelenni az alsó kisebb köveken, ami egyáltalán nem meglepő, a fényt tekintve. viszont az anubiasok egész álló nap bubiznak, és a microsorumok levélfonáljain is ott ülnek a szép kerek gyöngycseppek, szóval valami haszna is van. mindenesetre folytatom a kísérletet, kíváncsi leszek a hosszú távú hatásra.
az összes növény jól érzi magát látszólag egyébként, kivéve a weeping, ami csak barnulgat. valószínű a flow hiánya miatt sok neki a carbo, úgyhogy nemsoká mohátlanítás lesz.
kezdés utáni héten így néztünk ki:
ekkor még volt benne némi pistia stratiotes is, de hamar elrohadt, holott a másik medencében él és virul.
mai állapot:
bocsánat a képekért
közvetlenül az ablak melletti sarokban áll az íróasztalomon, esélytelen normálisat fotózni róla, főleg a tükröződések miatt.